Meclis Başkanı Şentop Kanal7'de Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı, 23 Nisan için tarih verdi

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı. Şentop, ertelenen 23 Nisan kutlamalarının, 1 Ekim'de yasama yılının açılışıyla birleştirileceğini açıkladı. Şentop ayrıca infaz yasasıyla ilgili tartışmalar hakkında da dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 19.04.2020 10:47 GÜNCELLEME 19.04.2020 13:22
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı. Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

MECLİS'TE ALINAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ 

Meclis'e girişle ilgili bir sınırlama getirdik. Misafir kabulünü yasakladık. Ortalama olarak günde 8 binle 10 bin kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ziyaretçi olarak geliyor. Burada temasları oluyor ardından kendi memleketlerine dönüyorlar. 

Onun dışında sürekli olarak Meclis içerisindeki kapalı mekanlar dezenfektasyonu yapıldı. 

Bütün milletvekili arkadaşlarımız da personelimiz de dikkat etti. Bunlar tedbir, riayet etmek mecburiyetindeyiz.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kanal7'de Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sorularını yanıtlıyor.

23 NİSAN İÇİN NASIL BİR PLANLAMA VAR ?

100. yıl çok önemli bir tarihi nokta. Sembolik bir anlamı var. Bu bakımdan biz de birçok hazırlık yapmıştık. O hazırlıkların bir kısmı 100 yıllık tarihi dönemi birtakım verilerle, farklı bakış açılarla ortaya koymak üzereydi. Ama biz bunu daha kısa ve daha anlaşılabilir çerçevede, bir iki ciltlik bir çalışmayla ortaya koyuyoruz. 100 yılın almanağını 100 ciltle ortaya koymak için hazırlık yapıyoruz. Belgeseller var. 147 başlık altında planladığımız çalışmalar vardı. Bu çalışmalarla ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Sadece zamanla ilgili sarkma olacak. 

Bunun dışında Türkiye genelinde "Milli İrade" konuşmaları başlığı altında asgari 30 ilde konuşma planlamıştık. Bunlardan bir tanesi Edirne'de uluslararası sempozyum olarak gerçekleşti. Ama ilk tedbirlere denk geldiği için, son anda hatta yola çıkma hazırlığı yapmamıza rağmen gerek valimizin gerek rektörümüzün talepleri üzerine katılamadım. Ama onun dışındaki illeri ertelemek zorunda kaldık. Yine biz TBMM'de Hacı Bayram Veli Üniversitesiyle beraber birçok yabancı akademisyenin katılımıyla 2 günlük uluslararası sempozyum yapacaktık. Bunu da ertelemek durumunda kaldık. Bunun dışında diğer illerimizde paneller, konferanslar şeklinde çalışmalar vardı.

1 EKİM'DE YAPILACAK

Bir de insanların bir arada bulunacağı programları; hepsi için iptal demiyorum daha sonra uygun bir zamanda Eylül veya Ekim'in ilk yarısında gerçekleştirme hazırlığımız var. Bu hazırlıklar bir kenarda duruyor. Ama Meclis'imizin yeni yasama yılıyla birlikte, 1 Ekim'de bunu birleştirmeyi düşünüyoruz.

İNFAZ YASASI İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR 

Bütün hukuki düzenlemelerin iki boyutu var. Birincisi hukuk, diğeri siyasi boyutu. Bütün hukuki düzenlemeler esasen birtakım hukuk politikalarına dayanmaktadır.

Bu konunun hukuken iskeleti var. Ona riayet ederek yapılmalıdır. 

Ama infazla ilgili indirimlere kimler dahil olmalıdır, kimler olmamalıdır bu siyasi tercihtir. Bunu derken günlük siyasetten bahsetmiyorum. Bu bir bakış açısına dayanmaktadır elbette. 

Türkiye bir terör örgütüyle mücadele ediyor. Öbür taraftan sınır ötesiyle başka terör örgütleriyle yapılan mücadeleler var. Yine 15 Temmuz 2016'da hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ var. Terörle mücadeleyi esnetecek birtakım adımlar atmasını ben de şahsen doğru bulmuyorum. Anayasal düzene karşı suçlarla ilgili bu düzenleme içerisinde bunun istisna tutulması önemlidir. 

Bu tartışmalar faydalıdır, verimlidir. Ama bu bir matematik değildir. Herkesin iki kere iki dört gibi mutabık kalacağı bir durum söz konusu değildir. Meclis'imizin verdiği kararı isabetli buluyorum. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • BİRECİKLİ 4 yıl önce Şikayet Et
    ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI KUTLU OLSUN...YAŞASIN CUMHURİYET YAŞASIN TÜRKİYEM....YAŞASIN DEMOKRASİ YAŞASIN ÖZGÜRLÜK....."EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR!"
    Cevapla
  • orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Meclis başkanımız; """ Bütün hukuki düzenlemelerin iki boyutu var. Birincisi hukuk, diğeri siyasi boyutu. """ demiş... doğru fakat eksik bir tesbit... Üçüncü boyutu ise vicdani boyuttur... Vicdanları yaralayan ve vicdanların reddettiği bir düzenleme hukuki ve siyasi olarak uygun olsa bile HALK VE KAMUOYU nezdinde kabul görmez... O HALDE BU DÜZENLEMELER KİM İÇİN YAPILIYOR SORUSU sorulur... 2 gün önce tahliye edilen adam daha çıkar çıkmaz arkadaşının başını taşla ezerek öldürdü... Vicdanınızı sızlatmıyor mu?
    Cevapla
  • Muhammet 4 yıl önce Şikayet Et
    Dışardaki suçlular yetmiyor, birde içerdekileri milletin başına bela etmeyin. Salarlarsa inşallah ilk önce kendi çocuklarının başına musallat olurlar. Suçluları af ederek masum halkı cezalandırıyorsunuz. Zaten cezalar hafif.
    Cevapla
  • Koray 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden halk adina karar verip af cikariuorsunuz adalet nerede? Neden referandum yapmadınız? Neden devlet kendi hakkından vazgecmezken vatandaş adına af ediyor neden düzgün vatandaşlar hep cefayı çekiyoruz? Neden dün la derken bugün lo deniyor?
    Cevapla
  • evladı fatihan 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum
    Cevapla
  • garayt 4 yıl önce Şikayet Et
    aman haa bu çok mühim bir mevzuu kesinlikle kutlanmalı.. "hilafetin yıkılışı, kaldırılışı, müslümanların dini lidersiz bırakılması" adını alsaydı çok daha güzel olurdu! ulusal egemenlik ve çocuk bayramı çok yumuşatılmış.. şirin gösterilmiş. gerçeği olduğu gibi isimdendirseydiniz! yıllardır öğretilmeye, dayatılmaya kalkışılan "yalan tarih" gibi bu da yalan dolan!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor