Alkol düzenlemesi Meclis’ten geçti! 320 bin liraya kadar cezası var…

Alkollü içkileri 18 yaşını doldurmamış kişilere satanlar ve 22.00 - 06.00 saatlerinde perakende satışını yapanların içki satış belgeleri, 5 yıl içinde üçüncü kez söz konusu yasağı ihlal etmeleri halinde iptal edilecek, bu kişilere 2 yıl süreyle satış belgesi verilemeyecek. Ayrıca 65 binden 320 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

 Alkol düzenlemesi Meclis’ten geçti! 320 bin liraya kadar cezası var…
Alkol düzenlemesi Meclis’ten geçti! 320 bin liraya kadar cezası var…
GİRİŞ 21.10.2020 08:06 GÜNCELLEME 21.10.2020 08:50
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, sahipli arazilerde izinsiz ağaç kesimiyle ilgili cezaların artırılması, taklit ve tağşiş ürünleri üreten ve piyasaya arz edenlere yönelik yaptırımların ağırlaştırılmasını da içeren kanun teklifinin ilk 8 maddesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.     

 

 

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin kabul edilen maddelerine göre, alkollü içkileri otomatik satış makineleriyle satan, oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edenler ile basın, yayın yoluyla tüketicilere satan, postayla satışını yapanlara 20 binden 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.     

Saat 22.00 ila 06.00 arasında alkollü içki satışı yasağına aykırı hareket edenlere 65 binden 320 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.     

 

 

Alkollü içkileri 18 yaşını doldurmamış bireylere satan veya sunanlar ile 22.00 - 06.00 saatlerinde perakende olarak satanların, bu fiilin işlenmesinden sonraki 5 yıl içinde üçüncü defa söz konusu yasağı ihlal etmeleri halinde, Tarım ve Orman Bakanlığınca tüm perakende alkollü içki ve açık alkollü içki satış belgeleri iptal edilecek. Bu kişilere 2 yıl süreyle söz konusu belgenin yenisi verilemeyecek.     

Sulama kooperatifleriyle ilgili iş ve işlemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili olacak.     

ÖZEL ORMANLAR İÇİN AĞAÇLANDIRMA TEŞVİKİ

Düzenlemeyle, "özel orman" sayılan sahipli arazilerde, ekim ve dikim yoluyla ağaçlandırmanın teşvik edilmesi hedeflenerek Orman Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor.     

Buna göre, "orman sınırları dışında olup yüzölçümü üç hektarı aşmayan sahipli arazilerde tabii olarak yetişen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler" ile "orman sınırları dışında olup alan büyüklüğüne bakılmaksızın sahipli arazilerde, ekim ve dikim yolu ile yetiştirilen her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerlerin" orman sayılmaması öngörülüyor.     

Teklifle, devlet ormanlarındaki bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, orman alanlarından üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulmasına, bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilecek. Ancak saha tesliminden itibaren 2 yıl içinde tesislerin işletmeye alınmaması halinde izin iptal edilecek.      

Orman sınırları içerisinde söz konusu faaliyetleri izinsiz yapanlar veya tesis kuranlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.     

Özel orman kapsamındaki yerlerde bulunan ağaçlar izinsiz kesilemeyecek. İzinsiz kesilen ağaçların dikili kabuklu gövde hacminin 5 metreküpe kadar olması halinde 500 lira, bu miktarı aşan her bir metreküpü için ilave 100 lira idari para cezası verilecek.     

Orman Kanunu'na, Savunma Sanayii Başkanlığınca yapılacak savunma amaçlı tesislerle bunların müştemilatlarına bedelsiz olarak izin verilmesi de ekleniyor.     

ADANA'YA TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB

Düzenlemeyle, Adana'nın Karataş ilçesinde su ürünleri yetiştiriciliği konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak.     

Teklifin 8. maddesinin kabulü sonrasında TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime ara verdi.     

Aranın ardından Erdoğmuş, komisyonun yerinde olmaması üzerine birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.     

YORUMLAR 15
  • Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Her suç işleyenin mutlaka alkol muayenesi yapılıyor. Alkol kullanmışsa cezası yarı yarıya düşürülüyor. Alkol olmuş büyük bir torpil. Yasaklanamayacağına göre suç oranları da artmaya devam edecektir. Buna dur diyecek bir iktidara ihtiyaç vardır.
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    içilen etil alkolün yerel arıcı üreticilerinin ihtiyacı var. propolis sıvılaştırma yapıyoruz. eminim bizim gibi bir çok sektörde etkilenecektir. yasaklar daha kötüsünü ortaya çıkaracak. içilmeyen alkol satışları yapılacak. vergi koyun yine saf alkol satın. bu bir ihtiyaç. ayrıca zor buldukları için sağlık sektöründe de kullanılmamaya başladı. özekllikle veterinerler hayvanlara hastalık bulaştırıyorlar bu yüzden.
    Cevapla
  • muftu 3 yıl önce Şikayet Et
    elin gavurunda bunu yapanlar aninda ceza alip işi bitiriliyor biz musluman ulke guya 5 senede 3 kez.. yani 5 srne icinde 2 kez cocuklara icki sat gece sat ... boyle bir hukumet ve ittifakta düzelmezse ne zaman neyle duzelcek ki sorarim. vebal cok buyuk.. cokkk
    Cevapla
  • yadem 3 yıl önce Şikayet Et
    1. seferde yapın bu cezalari.. zıkkım içsinler
    Cevapla
  • Fevzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben işim gereği Türkiye'nin bir çok iline gidiyorum. 3-5 şehir dışında tüm şehir ve ilçelerde sabahlara kadar açık tekel bayileri görüyorum. Sorduğumda kimmiş o benim dükkanımı kapatacak diye birde üst perde de savuruyorlar. Saat 22 de kapatan varmı ki?? Cezası uygulansın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle