Joe Biden ile ilk temas Aralıkta

Ankara- Washington yeni dönemde pozitif gündeme odaklanacak. NATO’nun güçlendirilmesi, iki ülke arasında 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Joe Biden ile ilk temas Aralıkta
Joe Biden ile ilk temas Aralıkta
GİRİŞ 21.11.2020 07:28 GÜNCELLEME 21.11.2020 07:29
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

ABD’de başkanlık görevini Ocak 2021’de Donald Trump’tan devralmaya hazırlanan Joe Biden döneminde Ankara- Washington arasındaki ilişkilerinin seyri merak edillyor. Biden ile ilk temasın ise önümüzdeki ay kurulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Joe Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilmesi planlandığı aktarılırken, yeni dönemde iki ülke arasında pozitif gündeme odaklanılacağına işaret ediliyor. Bu çerçevede üç konuya dikkat çeken diplomatik kaynaklar; NATO’nun güçlendirilmesi, Türkiye-ABD arasında 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ve demokratlar için hassas konuların başında gelen Türkiye’nin insan hakları konusunda gerçekleştirdiği reformların gündeme gelebileceğini belirtiyor.

 

 

“GÜÇLÜ NATO” ORTAK NOKTAMIZ

NATO’nun mühim bir ortak çalışma alanı olduğuna dikkat çeken kaynaklar “Türkiye önemli bir üye ve sahada güçlü. Yeni ABD yönetimine sahada atılacak adımlarla ilgili istişareler olabilir. NATO doğu kanadının güçlendirilmesi noktası ön plana çıkabilir” değerlendirmesini yapıyor.

Yine ABD Başkanı Donald Trump döneminde gündeme gelen, iki ülke arasındaki 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefinin Biden döneminde de süreceğini ifade eden kaynaklar, Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz çıkarılması ve sonrasında petrokimya alanında yapacağı yatırımlarda ABD’li şirketlerle ortak bir çalışma yapılabileceğini belirtiyor.

Demokratlar için hassas konular arasında bulunan insan hakları konusunda da Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların ilişkilerde olumlu etki oluşturabileceğine işaret edilirken, Türkiye’nin önümüzdeki ay açıklayacağı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın da ABD ile ilişkilere müspet katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 10
  • Güçlü turkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Natonun tüm ülkeleriyle 100 milyar dolar ve 100 milyar euro ticaret hacmimiz olmalı komşu ülkelerle de 100 milyar dolar ticaretimiz olmalıdır
    Cevapla
  • Kağan 3 yıl önce Şikayet Et
    Özömüze dönelim.
    Cevapla
  • Ok yaydan cikti 3 yıl önce Şikayet Et
    Konusmanin herzaman oldugu gibi dis politikada gec kalinmis tebrik ve güzellemeler seklinde olacagina inaniyorum. Keske 2021 yilini hic yasayacak olmasak direk 2022 den normallesmis olarak baslayalim.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    siz bu bidona fazla umut bağlamışsınız. george bush geldi gitti,obama geldi gitti, trump geldi gitti ama Reis hala dimdik ayakta.Reis bu bidonu da paket eder evelallah
    Cevapla
  • ANADOLUNUN SESİ 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD DÜNYANI EN BÜYÜK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR. ONLARISEVEN ÖVENDE EN BÜYÜK hAYİNDİR.
    Cevapla
  • NATO ÖLDÜ 3 yıl önce Şikayet Et
    NATO demek ABD demek Fransa demek Almanya demek sizce hangisi bize DOST ???
    Cevapla
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbiri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
2024 Volkswagen Tiguan satışa sunuldu! İşte fiyatı