Erken seçim işi nereden çıktı?

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener’in ortak “erken seçim” çağrısının perde arkasını yazdı

Erken seçim işi nereden çıktı?
Erken seçim işi nereden çıktı?
GİRİŞ 30.11.2020 12:53 GÜNCELLEME 30.11.2020 12:53
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısı şöyle;

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in ortak “erken seçim” çağrısı geçen haftaya damgasını vurdu. Tartışma programlarında, erken seçim için tarih verenler bile çıktı.

Sonunda Meral Akşener çıktı, “Erken seçim istedik ama muhalefet olarak bizim erken seçim kararı almaya sayımız yetmiyor” dedi.

Sayıları yetmiyorsa iki muhalefet lideri o zaman neden erken seçim çağrısı yaptılar? Bu ince bir stratejiye mi dayanıyor? Öncelikle şunu söyleyeyim: Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti’yi ziyaretinde erken seçim konuşulmamış. Kılıçdaroğlu, millet ittifakının ayakta olduğunu, İYİ parti ile bir ve beraber olduklarını göstermek için bu ziyareti gerçekleştirmiş.

Kılıçdaroğlu tüm stratejisini millet ittifakını bir arada tutma, yeni kurulan partilerle genişletme üzerine kurmuş durumda. Baktı ki CHP’yi büyütemiyor, o da ittifaklar üzerinden siyasi sonuçlar almayı tercih etti. Yerel seçim başarısına bakınca yanlış bir strateji de değil.

ERKEN SEÇİM KARTI

Ancak Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde erken seçim konuşulmadığına göre, iki liderin ortak açıklaması neden erken seçim üzerine oldu? Kılıçdaroğlu, erken seçim deyince Akşener de seçimden kaçan bir lider konumuna düşmemek için, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın misali erken seçim talebine destek vermiş.

Kılıçdaroğlu önceden erken seçime karşıydı. CHP’li belediyelerin biraz hizmet üretmesini, ondan sonra seçimlere gidilmesini tercih ediyordu. Ama CHP kurultayından sonra partide aykırı sesler yükselmeye, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül parti kurmaya kalkışınca Kılıçdaroğlu, erken seçim silahını çekti. Etkili de oldu. CHP’deki muhalif sesler sustu. Benzer süreç İYİ Parti’de de yaşanıyor. Kılıçdaroğlu, erken seçim kartını masaya sürerek, aynı formülü İYİ Parti’de devreye sokmuş oldu. CHP’de etkili olan erken seçim silahının liste tartışması ve Ümit Özdağ’ın iddiaları nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen İYİ Parti’deki etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

ERKEN SEÇİM İDDİASINI KAYBETTİ

Başkanlık sistemine göre, erken seçim kararı almanın iki yolu var: Ya Cumhurbaşkanı erken seçime götürecek ya da Meclis’te erken seçim kararı alınacak. Bu durumda hem Meclis hem Cumhurbaşkanı seçime gidiyor. Muhalefet erken seçim için gerekli olan 360 milletvekiline ulaşamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2023’e kadar olan süreyi değerlendirmek istiyor. Bu dönem erken seçim için iddiaya girmek isteyenler bir kez değil, birkaç kez düşünmeli. Tanıdığım bir politikacı var. Muhalefetin saygın isimlerinden biri. 2020 yılında erken seçim kararı alınacağı konusunda çok iddialıydı. Hatta takım elbisesine iddiaya bile girdiği oldu. Yıl bitti, seçim gitti. Ünlü politikacı alacağı takım elbiseleri kara kara düşünmeye başladı.

HÜRRİYET

YORUMLAR 35
  • Dolbazlar07 3 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti secim istemiyor, Mevcut iktidar haddinden fazlasını yapıyor şu anki kadro bu ülkeyi inanın zirvelere kötürür biz Türk halkı olarak Allah rızası için ülkemiz için geleceğimiz için dogmamış cocuklarımız için beraberlik duygusu din ırk ayrımı yapmadan devletimize sahip cıkalım inanın birlikten güç dogar ülkemiz hiç tahmin bile edemeyeceğimiz yerlere gelir durmak yok kardeşce calışma ya devam. Secim diyenler neyin kafasını yaşıyor anlamış degilim her secim Türk halkı için 10 geri gitmektir! Unutmayalım!
    Cevapla
  • Türkoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin balçık bir bataklık olması için uğraşan zavallı beyin fukaraları batının uşakları düşman uzaklarda değil yanı başımızda arkadaşlar.bu asalaklara meyl etmeyin şeytanın ayak izlerini takip ediyorlar..
    Cevapla
  • Müsre 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav arkadaş ne seçimi millet oyunu vermiş akıldan yoksun mu bunlar para hep milletin cebinden çıkıyor alacaksınız bunların bütün paralarını bakalım sırıtarak seçim isteyeceklermi ne utanmaz bunlar ya arkadaş...
    Cevapla
  • Kısaca 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Abd ve Ab nin gönüllü askerleri ülkeyi Tekrar Abd ve Ab nin kucağına oturtmak için can atıyorlar...
    Cevapla
  • Ekrem 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim hem yorumunu beğendim hem de sana bir not verdim Kesinlikle doğru söylüyorsun
    Cevapla
  • diyarbakir 3 yıl önce Şikayet Et
    nedir bu erken secim kardesim halk yetki vermis 5 sene cocuk oyuncagimi bu is en ufak seyde erken secim de erken secim uretin cozum yolu arayin ulkeye faydali olun sanki erken secim olsa gene kazanacaksiniz paramizi secim sacmaligina harcamak istemiyoruz gidin kendi cebinizden harcayin paranizi da secim yapin bu ulkenin her kurusu degerli bosa harcama sansida yok birakin bu secim ayaklarini zamani gelince yapilacak zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!