Erbakan'dan Mısır açıklaması: Fevri adımlar büyük zarar doğurabilir

Türkiye ile Mısır yeniden diplomatik görüşmelere başladı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, "Bazen iç politik kaygılarla dış politikada ani ve fevri adımlar atılmasının dış politikada orta ve uzun vadede büyük zararlar doğurabileceğini hesap etmek gerekir" dedi.

Erbakan'dan Mısır açıklaması: Fevri adımlar büyük zarar doğurabilir
Erbakan'dan Mısır açıklaması: Fevri adımlar büyük zarar doğurabilir
GİRİŞ 13.03.2021 12:24 GÜNCELLEME 13.03.2021 12:24
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış
  • Türkiye ile Mısır normalleşme için görüşmelere başladı. 
     
  • Yeniden Refah Partisi lideri Erbakan, 'Fevri adımlar zarar doğurabilir' dedi. 
     
  • Genel Başkan Yardımcısı Bekin de, Mısır'la yeni anlaşma imzalanması gerektiğini söyledi.

 

MISIR'LA ÜST DÜZEY TEMAS | ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

MISIR'LA NORMALLEŞME VE DOĞU AKDENİZ'DE ŞEKİLLENEN POLİTİKA

MISIR'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Mısır'la normalleşmenin önemli olduğunu vurgulayan Erbakan, "Mısır ile olan tarihi birlikteliğimiz ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi yalnızlaştırmaya yönelik Yunanistan'ın planları ve adımlarını da göz önüne alarak Mısır ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi son derece büyük önem arz etmektedir. Refahyol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın D-8 çerçevesinde Hüsnü Mübarek ile anlaşma imzalamasını, Mısır'ın D-8 üyesi bir ülke olduğunu da göz önünde bulundurmak gereklidir" dedi.

"FEVRİ ADIMLAR BÜYÜK ZARAR DOĞURABİLİR"

Ani ve fevri adımların dış politikada büyük sorunlara yol açacağını kaydeden Erbakan, "Dış politikada günübirlik bir takım yaklaşımlar sergilemek, iç politikada bir takım hamleler yapmak ülkemizin uzun vadede gerçeklerini ve buna bağlı olarak gelişmeleri iyice süzgeçten geçirerek çıkarlarımızın öncelenmesi en akıllıca harekettir. Bazen iç politik kaygılarla dış politikada ani ve fevri adımlar atılmasının dış politikada orta ve uzun vadede büyük zararlar doğurabileceğini hesap etmek gerekir" ifadelerini kullandı.

"SUÇUN ŞAHSİLİĞİ ESASTIR"

HDP'nin son dönemlerde kapatılmasının konuşulmasını da değerlendiren Erbakan, "Biz Yeniden Refah olarak parti kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü parti kapatmak hukuka, demokrasiye, insan haklarına aykırı bir durum. Partileri millet açar, millet kapatır. Bu parti kapatmalardan en çok sıkıntı çeken Milli Görüş Hareketi'dir. Dört tane partimiz kapatıldı. Suçun şahsiliği esastır. O kuruluş içerisinde suçu işleyen kim varsa onun cezalandırılması gerekir. Suç şahsidir. Bu nedenle HDP'nin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Bu kapatmalarla doğru bir sonuç alınması da mümkün değildir" şeklinde konuştu.

BEKİN'DEN MISIR AÇIKLAMASI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bekin, Mısır ile ilişkileri düzeltmenin Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi yalnızlaştırmaya yönelik Yunanistan’ın sinsi planları engellemek açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Yeniden Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin yaptığı yazılı açıklamada, 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin başladığı Mısır ile Türkiye'nin tarihi bağları olduğunu, ilişkilerin düzelmesinin Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin elini güçlendireceğini ifade etti.

"YUNANİSTAN'A YARADI"

Bekin şunları söyledi:

"Mısır’da Abdülfettah el Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbe sonucu Türkiye ile Mısır arasında iyice gerginleşen siyasi atmosfer karşılıklı restleşmeye ve bunun sonucu olarak büyükelçilerin geri çağırılarak ilişkilerin maslahatgüzarlık düzeyine indirilmesi hiç şüphesiz Yunanistan ve GKRY’nin Mısır ile daha da yakınlaşmasına ve birçok alanda Türkiye aleyhine gelişme gösterebilecek ortak kararların alınmasına neden olmuştur. Bunun sonucu olarak Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan 6 Ağustos 2020 tarihli “Münhasır Ekonomik Bölge”(MEB) anlaşması Mısır, ile 15 bin km2 kayba uğramıştır. Mısır’ın Yunanistan ile imzaladığı anlaşma alanların bir kısmı Türkiye ile Libya arasında imzalanan 27 Kasım 2019 tarihli MEB anlaşmasının sınırlarını da ihlal etmektedir."

TÜRKİYE İLE MISIR SAVAŞIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ

Refahyol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocanın, D-8 çerçevesinde Hüsnü Mübarek ile anlaşma imzalamasını da hatırlatan Bekin, "Türkiye’den sonra Doğu Akdeniz’de en uzun sahil şeridine sahip olan ve Türkiye ile karşılıklı kıyısı bulunan Mısır ile olan tarihi birlikteliğimiz ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi yalnızlaştırmaya yönelik Yunanistan’ın sinsi planları ve adımlarını da göz önüne alarak Mısır ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi son derece büyük önem arz etmektedir.  Özellikle Libya üzerinden Türkiye ile Mısır’ı savaşın eşiğine getirmeye çalışan küresel güçler, her iki ülkenin akıllıca uyguladığı ‘açık kapı politikası’  sonucu amaçlarına ulaşamadıkları gibi, Libya’nın da bölünmenin eşiğinden dönmesini sağlamış oldular."

"MISIR'IN TAVRI TÜRKİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ"

Mısır’ın Yunanistan ile imzaladığı MEB anlaşmasında Meis Adası’nın Yunanistan’ın kıta sahanlığı olduğu iddiasını kabul etmemesi de Türkiye açısından son derece stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Bekin, bu adımın Türkiye ile Mısır arasındaki siyasi gerginliğin azalmasına kapı araladığını ifade ederek, " Yunanistan, Türkiye'ye karşı her platformda adalar tezini ön plana çıkarırken,  İtalya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma anlaşması ile adaların kıta sahanlığı olmadığını anlaşmayla onaylaması ve Mısır’ın da, MEİS Adası konusunda benzer yaklaşım göstermesi Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki elini büyük ölçüde güçlendirmiştir." şeklinde konuştu.

"MISIR İLE LİBYA BENZERİ BİR ANLAŞMA İMZALANMALI"

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma anlaşmasının bir benzerinin bir an önce Mısır ile de imzalanmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Bekin,  "Türkiye ile Mısır arasında yapılacak olan söz konusu anlaşma ile Doğu Akdeniz’de Türkiye, Libya ve Mısır arasındaki yakınlaştırmayı sağlayacağı gibi, her alanda da işbirliğinin gelişmesine vesile olacaktır." dedi.

 

YORUMLAR 5
  • Kargu 3 yıl önce Şikayet Et
    "Şu ana kadar yanlış politika uygulandı" naraları atanlara prim yaptırmayınız. Yaygara koparmalarına izin vermeyiniz. Eğer bir kazanım olacaksa büyük bedeller ödenerek kazanımlar elde ediliyor. Darbecinin katlettiği şiddete başvurmamış Mısırlıların hakları ne olacak ? Sabırla atılacak adımlar Müslüman coğrafyanın çektiği acıları sonlandırmaya yaklaştırır. Ancak daha çok ödenecek bedeller olacağı akıllardan çıkarılmamalı. Hazırlanın ,güçlenin, adaleti gözetin, küçük hesaplardan kaçının, bozgunculara, hilekarlara karşı akılane bileniniz.
    Cevapla
  • Yağız gökay 3 yıl önce Şikayet Et
    senin tuzun kuru ne olacak,mısır gibi bir ülkeyi silip atacak kadar cahilsin
    Cevapla
  • Tarkan. 3 yıl önce Şikayet Et
    La Oğlum babanın tırnağı olamazsın,mesleğini yap işine gücüne bak,devlet işlerine burnunu sokma.
    Cevapla
  • samii 3 yıl önce Şikayet Et
    Erbakanın zamanı mı kaldı. Şu an saadetliler 28 şubatçı islam düşmanı chpnin bayrağını sallıyorlar.
    Cevapla
  • Efkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Erbakan Hoca 1974 te Chp ile koalisyon hükümeti kurdu biraz tarih okuyun çamur atmadan önce
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir