Türkiye'den Mali açıklaması! Fransa da BM'ye çağrı yaptı

Dışişleri Bakanlığı, Mali’de gözaltına alınan Geçiş Konseyi Başkanı ve Başbakan'ın bir an önce salıverilmesi ve geçiş sürecinin pürüzsüz yürütülmesi için gereken adımların atılması temennisinde bulundu. Fransa'da BM'yi toplantıya çağırdı.

Türkiye'den Mali açıklaması! Fransa da BM'ye çağrı yaptı
Türkiye'den Mali açıklaması! Fransa da BM'ye çağrı yaptı
GİRİŞ 25.05.2021 20:01 GÜNCELLEME 25.05.2021 22:52

Dışişleri Bakanlığı, Mali’de gözaltına alınan Geçiş Konseyi Başkanı Bah N'Daw ve Başbakan Moctar Ouane'nin bir an önce salıverilmesi ve geçiş sürecinin pürüzsüz yürütülmesi için gereken adımların atılması temennisinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mali'de dün meydana gelen hükümet değişikliği sonrasında Geçiş Konseyi Başkanı N'Daw ve Başbakan Ouane ve diğer bazı yetkililerin gözaltına alınmasının endişeyle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, "Bahsekonu yetkililerin bir an önce salıverilmesini ve geçiş sürecinin pürüzsüz yürütülmesi için gereken adımların atılmasını temenni ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, Mali'nin gelecek dönemde düzenlenecek seçimlerle anayasal düzene dönmesi yönünde çalışmalarını sürdüren geçiş dönemi kurumları ile Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) bu yönde harcadığı çabaların desteklendiği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin dost ve kardeş Mali'nin yanında yer almaya devam edeceği vurgulandı.

FRANSA'DAN BM'YE ÇAĞRI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali'de Geçiş Konseyi Başkanı Bah N'Daw ve Başbakan Moctar Ouane ile diğer bazı yetkililerin gözaltına alınmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) toplantıya çağırdı.

Le Drian, Ulusal Meclis'te yaptığı açıklamada, Mali'de N'Daw ve Ouane'nin ile diğer bazı yetkililerin gözaltına alınmasını sert şekilde kınadı.

Bu konuda BMGK'yı toplantıya çağırdıklarını ifade eden Le Drian, Mali'de geçiş sürecinin "sivil" unsuruna saygı gösterilmesi gerektiğini, bunun sürecin güvenilirliği için vazgeçilmez koşul olduğunu söyledi.

Le Drian, yetkililerin serbest bırakılması ve onların güvenliğini sağlanması gerektiğini belirtti.

Geçiş sürecinin normal seyrine dönülmesi gerektiğini ifade eden Le Drian, aksi halde geçiş sürecini baltalayan askeri ve siyasi sorumlulara karşı önlem alacaklarını aktardı.

MALİ'DE SİYASİ KRİZ

Afrika ülkesi Mali'de, dün, kabine değişikliğinin duyurulmasından kısa süre sonra, Geçiş Konseyi Başkanı ve Başbakan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili, ordu birliklerince gözaltına alınarak askeri cuntanın kalesi Kati askeri kampına götürülmüştü. Geçiş Konseyinin Başkan Yardımcılığını yürüten Assimi Goita, bugün N'Daw'ı ve Ouane'yi görevden aldığını duyurmuştu.

Eski kabinede Adalet Bakanı olarak görev yapan Albay Sadio Camara ve Güvenlik Bakanı Albay Modibo Kone yeni kabineye alınmamıştı. İddialara göre ülkede 18 Ağustos 2020'deki askeri darbeyi Camara ve Kone düzenlemişti.

Mali'de 18 Ağustos 2020'de askeri darbe yapılmış, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonulmuş ve Geçiş Konseyi bünyesinde yeni hükümet kurulmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail baskınında Nasır Hastanesi'nde bulunan 2 bin Filistinlinin akıbeti bilinmiyor
İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç Hakk'a yürüdü