CNNTürk'te Hande Fırat'ın sunduğu ve gazeteciler Şaban Sevinç, Zafer Şahin ve Melik Yiğitel ile birlikte  Gece Görüşü programında konuşan gazeteci  Hulki Cevizoğlu HDP'li Erol Katırcıoğlu'nun "Kimin Cumhurbaşkanı olacağına biz karar veririz" sözlerini değerlendirirken bu olayın bazı partilere artık harekete geçin çağrısı anlamını taşıdığını söyledi.

Hulki Cevizoğlu, programda yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanılğı Hükümet Sistemi'nde  HDP gibi yüzde 10 almış bir partinin Siyasal sistemi rehin aldığını belirterek " Eski parlamenter sistem olsaydı "Hadi Ordan" denirdi HDP'ye." dedi. 

Cevizoğlu konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu "Bugün HDP ben kimi işaret edersem o kazanacak diyor. Bugün Katırcıoğlu'nun söylediği laf boş bir laf. "Selahattin'in dediği gibi" diye cümleye başlayınca ben hangi Selahattin diye düşündüm. Selahattin Eyyübi'den mi bahsediyor, herhalde hapishanedeki başkanları Selahattin'den söz ediyormuş. Söz neden boş "Kimin Cumhurbaşkanı olacağına biz karar veririz" diyor. Bu bana göre bomboş bir söz. Bir tarafdan da dolu. Hadi bakalım Selahattin dedikleri adamlarını aday göstersinler. Karar verme güçleri varsa Cumhurbaşkanı seçtirsinler. Kendi genel başkanları Mithat Sancar'ı aday göstersinler.

Bu cümlenin simgesel olarak anlamı şu; Karşımızda tahtrevalli var karşımızda. İki ittifak var. Biz ne tarafa konarsa orası kazanacak. O zaman hodri meydan. İstediğin adayı seçtir bakalım. Burada küçüğün büyüğü rehin alması söz konusu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olmasaydı bu lafı söyleyemezdi. Eskiden en yüksek oyu alan parti yüzde 25 oy dahi alsa hükümeti kurma görevi veriliyordu. O da kapı kapı partileri dolaşıp herkesle pazarlık yapıyordu. Ama seçim öncesi partiler birbirlerine şantaj yapamıyordu. Şimdi bu hükümet sistemi ile birbirlerine şantaj yapma hakkı var. Burdaki ifadeye göre "Bu ilişkimizin adını koyalım, gizli gizli buluşmayalım, yüzük takalım, ya nişanlanalım, ya evlenelim" diyor.

Yorumlar 22 Yorum Var
  • Tunc 02.07.2021 09:33
    Parlementer sistemde de aynı şeyi yaparlardı
  • Orhan Öztürk 02.07.2021 05:57
    %10 meclise girsin diye kendileri oy vermiyormuydu ...
  • Vatandaş 02.07.2021 00:58
    HDP yi çokta şımartmayın bölge halkı sizi şaşırtaccak bu seçimde HDP diye bir parti kalmayacak.
  • şaşırıyorum 02.07.2021 00:34
    bu ülkede terör destekçisi hdp ve buna gelen %10 inanılmaz bir şey bu oy veren insanlar bebek katiline nasıl sempati besler ??? inanılmaz bir olay
  • Tarık 02.07.2021 00:26
    50+1 den kaynaklı Hdp nin belirleyici olduğu doğru ama geçmişte ,7 haziran seçimlerinde ,yüzde 10 nu geçen Hdp nedeniyle yüzde 40 küsürle tek başına hükümet çıkaramamış bir seçim sistemi olduğunu da unutmamak lazım.
Daha fazla yorum görüntüle