Son dakika: Kritik zirve sonrası duyuruldu! Türkiye ile 10 adet anlaşma imzalandı...

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Laurenço ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Laurenço, iki ülke arasında 10 adet anlaşma imzalandığını duyurdu.

GİRİŞ 27.07.2021 19:09 GÜNCELLEME 28.07.2021 09:25
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Lourenço'nun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Bu kapsamda iki ülke arasında "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Angola Devlet Televizyonu Arasında İşbirliği Protokolü", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması", "Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması", "Türkiye-Angola Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonunun İkinci Oturum Tutanağı", "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mineral Kaynaklar, Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı Arasında Hidrokarbon ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Diplomasi Akademisi Arasında Diplomasi Eğitimine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"nın yanı sıra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vize Muafiyeti Anlaşması" imzalandı.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

Şu anda gerçekten geleceğe yönelik atacağımız adımlarda Angola rastgele bir ülke değil. Angola, 33 milyon nüfusa sahip. Bizim de 84 milyon nüfusumuz var. Topladığımız zaman 117 milyon nüfus. Yüzölçümü 1 milyon 246 bin kilometrekareye sahip bir yüz ölçüm. Bizim de 780 bin kilometre kare. 2 milyon 26 bin kilometre toplam yüz ölçüme iki ülke sahip.

Dolayısıyla müşterek yapılabilecek çok şey var. Yarın kendileri işadamlarımızla bir araya gelecekler. Altyapı, üstyapıya yönelik birçok konuları muhataplarıyla görüşecekler. Biz de BM Genel Kurulu'ndan sonra iade-i ziyarette bulunmak üzere Angola'ya bir grup işadamıyla gideceğiz.

10 KADAR ANLAŞMA İMZALANDI

İstiyoruz ki üst düzey ziyaretleri de böylece başlatmış olalım. Tabii burada ağırlıklı olarak savunma sanayine yönelik turizm noktasında, ekonomide, kültürel alanda, turizmde neler yapabiliriz, sağlıkta, sağlık turizminde neler yapabiliriz bunları yerinde değerlendirmek istiyoruz. Dostumla birçok adım atacağımıza inanıyorum. Bu gün ilk adımı attık, 10 kadar anlaşma imzalandı. Bunları hayata geçirmek şart.

Şu anda ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için ticaret hacmi çok ama çok hafif. İlk etapta mutabakatımız 500 milyon dolara ulaşmak. İlgili bakan arkadaşlarımız birbirleriyle adımları atarak gerek Exim gerekse işadamlarımızın dışarıdan getirecekleri kredilerle bu adımları atmak.

Afrika'da ne tür sıkıntılar yaşanıyor, Angola'da bunları da uzaktan da olsa takip ettik biliyoruz. Terörle mücadelede her an her zaman Türkiye kendisini ispatlamış bir ülke olarak özellikle Angola'nın da yanında yer alacaktır.

Değerli dost Lourenço'nun ve heyetinin şahsında buradan tüm halkına selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin yarın yapılacak işadamlarının görüşmeleriyle zirve yapacağına inanıyorum.

Çok çok teşekkür ediyorum, hayırlı olsun.

Angola Cumhurbaşkanı Laurenço'nun açıklamaları şöyle: 

Özellikle burada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a böyle küçük bir ziyaretimde beni evimde hissettirdikleri için teşekkür ediyorum. Gayet verimli bir görüşmemiz oldu. Aramızdaki ilişkileri ve işbirliklerini görüştük. Bunu nasıl daha yükseğe taşıyacağımızı görüştük. 

Burada da sizin huzurunuzda 10 adet anlaşma imzaladık. Yatırımların teşviki ve korunması anlaşması imzaladık. Bundan sonra Türk yatırımcılar daha güvenli şekilde Angola'ya gelecekler. THY'de değinmek istiyorum. Haftada 4 uçuş olacak. Bu da insanlarımızı birbirine daha da yakınlaştıracak. Özellikle Türk özel sektörüne bundan sonra Angola'da yatırım yapacağını söylüyorum. Biz ortaklık da istiyoruz. Biz istiyoruz ki özel sektör bizim kamu sektörümüzle de ortak olsun.  Ayrıca alt yapı projelerinde Türk özel sektörünü görmek istiyoruz.

YORUMLAR 44
  • anlaşmalar 1 2 yıl önce Şikayet Et
    bakıyorum da fetöcü ler hemen saldırıya geçmiş. yok biri anlaşmaları iptal edecekmiş. yok birinin gülmekten karnı ağrımış. delirmiş haşhaşi başı fetö geberdi diyorlar. ona mı gülüyordun. zavallı embesiller. sizde zaten zerre kafa yok. yaptığınız mobbinğlerde kendinizi öyle çok belli ediyorsunuz ki bir çocuk bile anlar. zavallı ucube yaratıklar. biz afrikada her bir ülke ile temas kurup anlaşmalar imzaladığımızda avrupa bu ülkeleri sömüremez hale geliyor. bu afrika ülkelerinin gözü açılıyor ve kendilerini kan emici israil, avrupa, amerikaya sömürtmüyorlar. bize güvendikleri için ortaklık teklif ediyorlar. sizde bunu görecek kuş beyni kadar beyin yok tabi.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    sömürenez hale mi geliyor ? bir angolanının en büyük hayali portekizde yaşamak
    Cevapla
  • dünya a (hali) 2 yıl önce Şikayet Et
    …. Helal Reis …. Ve birgün beyaz adam görecekki artık Cihan saltanatı küçümsediği siyahilere dömüş … eeeee o zaman ağ işte o zamanı bir görebilseniz ve anlasanız Üstünlüğün Renkte ve Irkta Olmadığını …...
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Angola ile 10 deyil, 10.000 antlaşa a imzalasan ne yazar, eti ne butu ne, Dünya,da bu devleti ciddiye alanksç ülke var.
    Cevapla
  • Erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Var işte bak Türkiye var. Yoksa Türkiyeyi ülke olarak mı görmüyorsun..
    Cevapla
  • Yalan yok 2 yıl önce Şikayet Et
    İktidara gelince Hepsini iptal edeceğim ve Mülteci Göçmenleri geri göndereceğim ve sonra Yap işlet Garantili İhaleleri Soruşturması yapacağım .!!!
    Cevapla
  • yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaparsin he
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Şaka gibi gülmekten karnım ağrısdi hayal ürünü anlaşma adamlar Afrika da haritada yerini gösteren bir adam bulamaz kimse
    Cevapla
  • sorgulayan 2 yıl önce Şikayet Et
    benimde agrıdı , giden heyet bile demiştir burası neresi çok eminim thy de çalışan arkadaslara sordum onların bile haberi yok doğu mu batı mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...