Son dakika haberi: Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde

Son dakika haberi: Artan göç hareketliliğinin tek elden yönetilmesi, iklim değişikliklerine karşı alınacak tedbirler ve afetlere hızlı müdahale için bu konuda uzmanlaşmış kuruluşların tek bir bakanlık çatısında toplanması planlanıyor.

Son dakika haberi: Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde
Son dakika haberi: Göç ve iklim sorununa karşı yeni bakanlık kurulması gündemde
GİRİŞ 31.08.2021 08:03 GÜNCELLEME 31.08.2021 08:03
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Global iklim değişikliğinin etkisiyle Türkiye’de son yıllarda artan sel ve yangın gibi afetlerin yanı sıra, göç hareketliliğinin yönetilmesi ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulmasına yönelik planlamaların yapılması için yeni bir yapı kurulması tartışılıyor. 

Türkiye’de 4 milyona yakın Suriyeli olmak üzere 5 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor. Göç hareketleri İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD tarafından yönetiliyor. AK Parti’de son dönemde hem bu göç hareketlerini hem de iklim değişikliği ile birlikte önümüzdeki yıllarda artacak insan hareketliliğinin yönetilmesi için yeni bir bakanlık kurulması tartışmaya açıldı. AK Parti kaynakları, sel, yangın ve deprem gibi afetlere hızlı müdahale, bu konularda ihtisaslaşmış yapıların tek bir çatı altında toplanması, tüm bunlarla birlikte göç hareketlerinin yönetimini de içine alacak şekilde bir bakanlık oluşturulmasını tartıştıklarını söyledi.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, AK Parti kurmayları bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

İklim değişikliği dikkate alındığında güvenli yerleşim yeri anlayışının da değişmesi gerekiyor. Buna göre yerleşke planlarının yenilenmesi gerekebilir. Orman yangınları konusunda da seri örgütlenme ve daha hızlı müdahale şartlarını oluşturacak alt yapıya öncelik verilmeli. Bütün planlar buna göre revize edilmeli. Seller ve orman yangınları artık beklenenden fazla ve sıklıkta olabilir. Nem oranı, aşırı yağmurlar gibi iklim değişikliklerinden kaynaklanan yeni şartlara uyumlu bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle hem ilgili bakanlıkların yeniden yapılandırılması, hem de kamuda yeni birimler kurulması gerekebilir. Mesela AFAD’ın çatısı altıda, sel, yangın gibi afetlerde özel ihtisas sahibi yeni birimler oluşturulabilir. Ayrıca, nüfus hareketliliği ve göç hareketliliği dikkate alınarak bu yapılanmalar yeniden ele alınmalı. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki,  göç idaresi, AFAD gibi bu konuda uzman kuruluşları bir çatı altına alacak iklim değişikliği ve ‘Göç Bakanlığının’ kurulması gerekebilir. Bu konu Türkiye’yi yakın gelecekte çok ilgilendirecek. Hem iklimsel sebepler hem de buna bağlı göç hareketliliğinden dolayı Türkiye, geçiş noktasında. Dolayısıyla önümüzdeki dönem bu konularda uzman bir yeni bakanlığın kurulması gündeme gelecektir.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 51
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara bakıyomda insanlarımızın çok istek ve önerileri var acaba iletişim başkanlığı yetersizmi kalıyor bakanlığa dönüştürülüp genişletilse mi birimleri? Benimkisi bir fikir tabiki .osmanlıda en beğendiğim toplu bir şikayet varsa tedbiri kıyafetle yerinde teftiş ve denetim bile yapılırdı.
    Cevapla
  • Ahmt 2 yıl önce Şikayet Et
    Emekli maaşlarını düzeltin
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi bir karar iyi olur. Göç ve Afetle mücadele başlı başına iki hizmet
    Cevapla
  • Yazıklar olsun 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de 10 milyon sığınmacı var kimse aksini inkar etmesin kayıtlı ne kadar var yarisi kadarda kayıtsızlar çoğu çocuğa da Türk vatandaşlığı verilmiştir.
    Cevapla
  • cevdet 2 yıl önce Şikayet Et
    kim söyledi
    Cevapla
  • İsmail. K 2 yıl önce Şikayet Et
    Adalet bakanlıgı dışında çözüm bakanlıgı kurulsun dava 5 yılda çözülmediyse çözüm bakanlıgı bütcesinden çözülsün sorunu çözemeyen hakimlerin maaşlarına da yansısın cıkan bakanlık 5 yıl geriye dönükte sorumlu olsum
    Cevapla
  • Hukukçu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kanunlar oldukça ve hakim/savcı başına yılda ortalama 1000 dosya düştüğü sürece yargılamaların kısalmasını beklemek hayaldir. Hakim/savcı dosyada biran önce karar vermeyi emin ol senden daha fazla istiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi