AK Parti, CHP, MHP ve İP hangi sosyal medyayı tercih ediyor? Çarpıcı sonuçlar

Araştırma şirketi Areda Survey'in 2300 kişi ile gerçekleştirdiği ankette 'Siyasi olayları en çok hangi iletişim kanalı ile gerçekleştiriyorsunuz?' sorusu sorulurken ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

AK Parti, CHP, MHP ve İP hangi sosyal medyayı tercih ediyor? Çarpıcı sonuçlar
AK Parti, CHP, MHP ve İP hangi sosyal medyayı tercih ediyor? Çarpıcı sonuçlar
GİRİŞ 06.10.2021 12:35 GÜNCELLEME 06.10.2021 18:34
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Areda'ın yapmış olduğu ankette çarpıcı sonuçlar göze batarken, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, partilerin sosyal medya kullanım tercihlerini yazdı. Selvi, AK Parti'liler'in Facebook'u, CHP'liler'in ise Twitter'ı tercih ettiğini ileri sürdü.

Areda'nın yaptığı ankete göre; TV Programlarının siyasal olayların takip edildiği mecra olma özelliğini özellikle erkeklerde, ileri yaş ve eğitim düzeylerinde canlı tuttuğu göze çarpıyor.

Ayrıca seçmen davranışı açısından sosyal medya araçları ile mukayese edildiğinde AK Parti, MHP ve İyi Parti seçmenin TV’yi takip etme düzeyleri öne çıkıyor.

DÜŞÜŞE RAĞMEN TV VE FACEBOOK ÖNDE

Anket sonuçlarına göre yüzde 31 ile vatandaşlar siyasi olayları en çok TV'den takip ederken, yüzde 28,4 ile Facebook ikinci sırada yer alıyor.

TWİTTER'DA ARTIŞ

2 yıl önceki ankete göre Twitter'dan haber takip edenlerin oranında büyük bir artış gözlenirken bu oran son olarak yüzde 17,8 olarak belirlendi.

Haber sitelerini takip edenlerin oranı yüzde 13,8'de kaldı. Instagram'dan siyasi olayları takip edenlerin oranı ise 4,9'a geriledi.

HANGİ SEÇMEN HANGİ SOSYAL MEDYAYI TERCİH EDİYOR?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, partilerin sosyal medya kullanım tercihlerini yazdı. Selvi, AK Partililer'in Facebook'u, CHP'liler'in ise Twitter'ı tercih ettiğini ileri sürdü.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında, pazartesi günü sosyal medya sitelerinde oluşan arızaya ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Partilerin de sosyal medya mecralarını kullanım konusunda farklı tercihleri olduğuna dikkat çeken Selvi, AK Parti'nin daha çok Facebook uygulamasını tercih ettiğini söyledi:

"AK Partililer ezici bir çoğunlukla Facebook tercih ediyorlar. Yüzde 50.5’le Facebook diyorlar. İkinci sırada ise yüzde 36.2’yle YouTube geliyor. Belli ki AK Partililerin müzik dinleme eğilimleri yüksek. Twitter kullanımı yüzde 23.3’le üçüncü sırada gelirken, ilginç bir şekilde Instagram yüzde 18.6’yla son sırada yer alıyor."

'CHP'LİLER TWİTTER TERCİH EDİYOR'

"CHP’liler ise tüm sosyal medya platformlarına eşit bir şekilde dağılmış durumdalar. Ama CHP’liler ağırlıklı olarak Twittercı. Yüzde 31.7’yle Twitter ilk sırada gelirken onu yüzde 28.1’le Instagram takip ediyor. Yüzde 27.5’le YouTube üçüncü sırada yer alırken, Facebook yüzde 13.2’yle son sırada geliyor. AK Partililerle CHP’liler sadece siyasette ters düşmüyorlar. Sosyal medya tercihlerinde de taban tabana zıtlar."

"MHP DE FACEBOOK KULLANIYOR"

"MHP’liler yüzde 15.2’yle ilk sırada Facebook’u tercih ediyorlar. Facebook kullanımında Cumhur İttifakı oluşmuş durumda. Onu ikinci sırada yüzde 9.2’yle Instagram takip ediyor. Son iki sırada ise yüzde 8.7’yle YouTube ve yüzde 1.9’la Twitter geliyor."

"İYİ PARTİ TWİTTER, HDP INSTAGRAM TERCİH EDİYOR"

"İYİ Parti’de daha önce sosyal medya kullanımı daha yüksekti. Hatta bir ölçümde sosyal medya partisi tespitinde bulunmuştuk. Ama bu kez biraz gerilemiş gibi. İYİ Partililerin birinci tercihi yüzde 14.1’le Twitter. Instagram ise yüzde 9.7’yle ikinci sırada gelirken, onu yüzde 8.7’yle Facebook takip ediyor. YouTube yüzde 4.3’le son sırada yer alıyor. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan HDP’lilerin birinci tercihi yüzde 14.6’yla Instagram. Twitter ise yüzde 13’le ikinci sırada geliyor. YouTube yüzde 10.1’le üçüncü sırada yer alırken, Facebook yüzde 4.5’le son sırada geliyor."

YORUMLAR 11
  • cevdet 2 yıl önce Şikayet Et
    2000 öncesi tv seçmeni etkiliyordu şimdi cazibesi kalmadı ev telefonu gibi şimdi internette siyasiler ile ilgili çok paylaşım oluyor internet kullananlar siyasılerden nefret ediyor
    Cevapla
  • yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    genelde yaşlılar tv haberlerini izliyor gencler internet orta yaş tv ve internet takip ediyor
    Cevapla
  • gurbetchi 2 yıl önce Şikayet Et
    facebook ve instagram ücretsizdir.. neden ??! herkes kullansin diye.. ücretsiz birseyi kullaniyorsan dikkat et sen kendin onun ÜRÜNÜ olursun.. yani sen ürünü kullanmiyorsun.. o seni kullaniyor.. ve onun ürünü oluyorsun..
    Cevapla
  • De get 2 yıl önce Şikayet Et
    Akp secmeni yasli kesim oldugu icin ve Facebook artik yaslilara hitap ettigi icin oyle baska birsey yok yani. Yasli kesime dua etsinler yoksa yagmurlu havada su yok su!
    Cevapla
  • Bursalı 2 yıl önce Şikayet Et
    de get lan sen git kk nin işaret ettiği hdpkk ya oy ver çakma vatansever çakma Atatürkçü bi bitmediniz be bekle sen seçimleri bekle göreceksin yaşlımı oy veriyor Erdoğan'a gençmi at gözlüğü
    Cevapla
  • Ercan 58 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin suyuna zaten ihtiyaç yok hatta sana ihtiyaç yok fasulye
    Cevapla
  • Hamza kaplan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yav hehe bu ülkenin yüzde 50 den fazlasına koyun dediniz şimdide yaşlı demeniz ağır gelmiyor,,, it ürür kervan yürür, yola devam…
    Cevapla
  • Ddd 2 yıl önce Şikayet Et
    Gençlerde de akparti yüzde 30 civarında. Onlar da 10-20 yıl yaşayınca hayatın gerçeklerini görüp akpartiye geçer yüzde 10u daha..
    Cevapla
  • Orhan Hak 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan ve aldatıcı haber yapanlar-yayanlar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de en ağır şekilde cezalandırılmalı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!