Erdoğan'dan talimat: Muhalefetle görüşün, destek verirlerse düzenleme yapalım

Emekli milletvekillerinin, maaşlarına memur zammı kadar artış istemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildi. Erdoğan da "muhalefetle konuyu görüşüp anlaşın" talimatını verdi. CHP ise başta "olur" dediği düzenleme için son anda yan çizdi.

GİRİŞ 10.01.2022 08:00 GÜNCELLEME 10.01.2022 09:21
Bu Habere 420 Yorum Yapılmış

Milletvekillerinin emekli maaşlarının memur maaş zammına endekslenmesi ve bu yıl için yüzde 30 civarında zam yapılmasına ilişkin talepler nedeniyle birkaç gündür Ankara'da yoğun bir trafik yaşanıyor.

Edinilen bilgilere göre, eski vekilleri temsilen Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, siyasi parti yöneticilerini ziyaret ederek, emekli milletvekili maaşlarına memurlara yapılan zam kadar artış yapılmasını talep etti. Birçok eski milletvekili de partilerin grup yönetimi ile görüşerek emekli milletvekilli maaşlarının eski vali ve genel müdür emekli maaşlarının altında kaldığını söyledi ve bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini gündeme getirdi. Bu gelişmeler üzerine AK Parti grup yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek gelen talepleri aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"MUHALEFETLE GÖRÜŞÜN, DESTEK VERİRLERSE DÜZENLEME YAPALIM"

Cumhurbaşkanı'na, halen görevde olan milletvekillerinin maaşlarının memur maaş zammına endeksli olduğu, ancak emekli vekillerin maaşlarının geçmişte Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bağlandığı hatırlatıldı. Bu nedenle, mevcut milletvekillerinin 2022 yılında yüzde 30 zam almasına rağmen, emekli vekil maaşlarındaki artışın yüzde 14,4'te kaldığı belirtildi. AK Parti yöneticileri, Cumhurbaşkanı'na emekli vekil maaşlarında yapılacak artışın da memur maaşlarındaki artışa endekslenmesi konusunda bir düzenleme yapılması talebi geldiğini aktardı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı "Taleplerinde haklılar. Milletvekillerinin emekli aylıklarının da memur maaş artışına bağlanması için düzenleme yapılabilir. Ama bu konuyu muhalefetle görüşün. Tüm partiler destek verirse düzenleme yapalım. Aksi halde sadece AK Parti olarak gündeme getirilirse, bu konu özellikle CHP tarafından istismar edilecektir" dedi.

CHP SON ANDA YAN ÇİZDİ

Cumhurbaşkanı'nın konuya sıcak yaklaşması üzerine AK Parti grup yönetimi diğer partilerin grup başkanvekilleri ile görüştü. MHP, İYİ Parti ve HDP'nin yapılacak düzenlemeye itiraz etmedikleri belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise, AK Parti yöneticilerine, konuyu genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra karar vereceklerini aktardı. Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, Özkoç'la görüşmesinden sonra bu konuda hazırlık yapması için İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'yi görevlendirdi. Emekli milletvekillerinin maaşlarındaki artışın memur maaş zammına endekslenmesi önergesinin Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba teklife eklenmesi gündeme geldi. Ancak CHP son dakikada geri adım attı. AK Parti kaynakları, "Hamzaçebi, önergeye, 'Memur maaş artış oranını geçemez' ibaresi konulmasını bile istedi. Belli bir noktaya gelindi ancak son anda, CHP'liler 'Önergeyi siz verin, ortak önerge olmasın. Biz imza vermeyiz' dedi. Böyle olunca biz de önerge vermekten vazgeçtik. Çünkü bu konu CHP tarafından sonrasında suistimal edilecektir" değerlendirmesini yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi

GÖZLER GENEL KURUL'DA

AK Parti kaynakları, Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılamayan düzenlemenin bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan ve en düşük emekli maaşının en az 2 bin 500 lira olmasını öngören torba teklifle yapılabileceğini belirtiyor. Tüm partilerin imza atması durumunda emekli milletvekillerinin maaşlarının artırılmasını içeren önergenin torba teklife eklenebileceği dile getiriliyor.

TBMM Genel Kurulu

VEKİL MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Halen görev yapan milletvekili maaşları en yüksek devlet memurunun aldığı maaşa endeksli ve her yıl memur maaş artışı kadar zam yapılıyor. Buna göre mevcut milletvekilli maaşlarına 2022 yılında yüzde 30 civarında zam yapıldı ve aylıkları 40 bin liraya çıktı. Emekli milletvekili maaşları ise Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 45'i olarak hesaplanıyor. Bu yıl Cumhurbaşkanlığı ödeneğinde yüzde 14,4'lük artış olduğu için, emekli vekillerin maaşlarında bu oranda artış yapıldı. Buna göre 15 bin 750 lira olan emekli bir milletvekilinin aylık maaşı 2022'de 18 bin lira civarında olacak. Emekli vekiller, halen görevde olan milletvekili maaşlarında olduğu gibi, kendi maaşlarına da memurlara yapılan artış kadar zam yapılmasını talep ediyor. Bu talep gerçekleşirse emekli milletvekili maaşı 20 bin lirayı geçecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 420
  • Ayşe DENİZLİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk millet vekili maaşları öğretmen maaşlarını geçmesin demişti. benmi yanlış hatırlıyorum oturdukları yerden yedi sülalesini yetecek para alacaklar ama hala az hala az para yetmiyovs. vs. ha sadece milletvekilleri değil, emekliler, çalışanlarbütün meslek grupları, emeklisi gelipde geçenler çocuğunu okuttu, evlendirdi şimdi bide torunlarını ünlü kolejlerde okutup lüks otomobiller alma hevesinde yanlarındaki çalışanları Ayşe ve yetmişine kadar çalışma hevesinde olanlar için devletimizin bir çalışma başlatması zamanı çoktan gelmiştir.
    Cevapla
  • Ankaralı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben haksiz buluyorum cunku bir asgari ucretli4250 tl alipta millet vekili emeklisi 18bin tl almasi haksizlik napiyorlar emekli olduktan sonradami millete vekil oluyorlar ekmek elden su gölden yasiyorlar bence millet vekilleri bile o parayi hak etmiyor oyleyse millet vekilleride maaslari 15 olsun elektrik su doal gaz odesinler onlar yakip biz niye oduyoruz 4250 tl maas alicaz 4500 kere dusunuyoruz benim vekillere cagrim maaslarinizi dusurun
    Cevapla
  • SİVASLI YİĞİDO 2 yıl önce Şikayet Et
    Bal tutan parmağını yalıyor çok çalışıyorsunuz
    Cevapla
  • Taner 2 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekilleri ya doktor ya iş adamı ya avukat ya mühendis oluyor bi garibanın Türkiye de milletvekili olduğu görülmüşmü milletvekili olanın hali vakti yerinde zaten, şimdi ne yapıyorlarda hangi yüzle zam istiyorlar. Milletvekilliği bitene hiç maaş verilmemesi gerekir
    Cevapla
  • ibrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    kardeş eline yüregine saglık tam yerinde konuşmuşsun varol
    Cevapla
  • Fahri 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence onların aylığı emekli bir memur 5000 alıyorsa onların aylığıda 5000 bine düşürülmeli..yok öyle yağma.. Aslı olan 3000 alacak onun vekili 20000 bin alacak. Kusura bakmayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!