Başkan Erdoğan Menderes'in memleketi Aydın'da konuştu: Yutkunuyoruz

Başkan Erdoğan, Aydın ziyareti sırasında düzenlenen Darbeler ve Demokrasi söyleşisi toplantısında geçmişte yaşananları anlattı.

GİRİŞ 16.01.2022 21:08 GÜNCELLEME 16.01.2022 21:44
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarım, artık devletlerin, atması gereken en önemli adımıdır. Petrol filan ayrı bir konu ama tarım, varsa yoksa en önemli çıkış yolu. Bizim de bu dönemde tarım üzerindeki yatırımlarımız çok çok farklı olacak." dedi.

Erdoğan'ın dün Aydın'da, Adnan Menderes Müzesi'nde gerçekleştirilen Darbeler ve Demokrasi Söyleşisi'ndeki konuşması, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca paylaşıldı.

Açılışı vesilesiyle bir araya geldikleri Adnan Menderes Müzesi'nin şehre, ülkeye ve demokrasiye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ülkenin demokrasi tarihinin hem en şanlı hem de en hüzünlü sayfasını oluşturan Demokrat Parti ve Menderes döneminin nesilden nesile aktarılması gereken ibretlerle bezeli olduğunu belirtti.

Müzeyle merhum Menderes'in çocukluğu, gençliği, siyasi hayatı, 27 Mayıs darbesinde yaşadıkları ve sonrasına ilişkin malzemelerin tarihe kazandırıldığını ifade eden Erdoğan, Çine Çayı kenarındaki müzenin, Menderes'in Yassıada'da mahpus olduğu dönemde, özgürlüğüyle bütünleştirerek hasretle yad edildiği bir yerde kurulduğunu söyledi.

Erdoğan, ülkenin böyle önemli bir müzeye kavuşmasında emeği geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve aile mensupları başta olmak üzere herkese, şahsı ve Türk milleti adına teşekkür etti.

CHP SADECE ZİHNİYET OLARAK DEĞİL FİİLEN DE FAŞİZMİN KIYILARINDA DOLAŞIYOR"

Cumhuriyet kurulduktan sonra yeni devlet inşa edilirken pek çok zorlukla karşılaşıldığının bir gerçek olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zorlukların bir kısmı, haksız bir şekilde tek parti faşizmi elinde milletin değerlerine yönelik düşmanlığı kurumsallaştırmanın bahanesi yapılmıştır. Bilhassa Gazi Mustafa Kemal sonrası dönemde CHP, sadece zihniyet olarak değil fiilen de faşizmin kıyılarında dolaşan bir parti haline gelmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan yeni dünya düzeninin akışı içinde geçilen çok partili siyasi hayat, devrin CHP kadrolarının, beklemedikleri bir şekilde milletin demokrasi ve kalkınma taleplerinin patladığı bir volkana dönüşmüştür. Bu bakımdan Demokrat Parti ve Menderes dönemi, Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma mücadelesinin en önemli kilometre taşlarından biridir. Aynı şekilde 27 Mayıs da ülkemizi bitip tükenmek bilmeyen darbeler, cuntalar, vesayet rezilliğinin içine sokan habis hastalığın ilk atağıdır. Darbe döneminde yaşananlar, ilk gününden idam gününe kadar tüm aşamalarıyla milletimizin gönlünde onulmaz yaralar açmıştır."

ADNAN MENDERES'İ ARİF NİHAT ASYA'NIN "TANINMAK" ŞİİRİ ANLATTI

Menderes'e yeteri kadar sahip çıkamamış olmanın mahcubiyetinin de pek çok kesimin yüreğini burktuğunu ifade eden Erdoğan, Şair Arif Nihat Asya'nın, bu hissiyatını "Tanınmak" şiirinde dile getirdiğini belirtti ve şiirden dizeler okudu.

"Bu isyankar sükut, milletin kalbinde öyle bir yer etmiştir ki 15 Temmuz'da tanka, topa, silaha bombaya karşı eşi benzeri görülmeyen bir cesaretle karşı koymuştur." diyen Erdoğan, dün kendi siyasi hırsları uğruna ülkeyi Menderes'in idamıyla sonuçlanan bir felakete sürüklemekten çekinmeyenlerin, hala aynı sinsilikler peşinde olduğunu dile getirdi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"ÜZERİMİZE SALINAN TERÖR ÖRGÜTLERİ AKLIMIZA GELİNCE YUTKUNUP KALIYORUZ"

"Dün Menderes ve arkadaşlarına hangi ithamları yapıyorlarsa bugün farklı ifadelerle aynı iftiraları bize yöneltiyorlar. Demokrasiden nasibini almamış, ömründe kalkınma heyecanını tadacak eser ve hizmet ortaya koyamamış olanların bu şarlatanlıklarını, milletimizin takdirine bırakıyoruz. Şöyle bir geriye dönüp baktığında, insanın içinden 'şayet 1960 darbesi olmasaydı Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma yolculuğu hangi istikamette ve hangi hızda sürerdi' diye sormak geliyor. Sonra 1971 muhtırası ve devamındaki kargaşa yılları. Ardından 1980 darbesi ve devamındaki siyasi istikrarsızlık dönemi. Akabinde envai çeşit kılıfla üzerimize salınan terör örgütleri aklımıza geliyor ve ister istemez yutkunup kalıyoruz. Türkiye'yi siyasette, ekonomide, güvenlikte felç etmeyi kafasına koyanların, bitip tükenmek bilmeyen oyunlarıyla geçen yıllarımızın ardından üzülmemek maalesef elde değil. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı sayesinde bu alçak oyunu bozacak güce, imkana, kabiliyete, kararlılığa sahip olduğumuz bir döneme girdik."

Erdoğan, ülkeyi 2023 hedeflerine kavuşturarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına soktuklarında en çok da Menderes ve arkadaşlarının ruhlarının huzura ereceğine inandığını aktardı.

Müzede Menderes'in hizmetleriyle alakalı kronolojik haritayı gördüğünde 20 seneyi hatırlamamasının mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, bölgeyi, Çine Çayı'nın kenarını, yerli ve yabancı turistlerin, özellikle de demokrasiye, özgürlüklere hasret insanların ziyaret edeceklerini inandığını vurguladı.

Daha sonra söz alan, küratör Yasin Tütüncü, müzenin konsepti hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Menderes ailesinden Ümran Menderes ise müzenin yapılması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Aydın'a güzel bir eser bırakıldığını vurgulayan Ümran Menderes, "Umarım gençlerimiz de buraları gezerler, demokrasi için verilen mücadeleye şahitlik ederler, buradan bir ders çıkarırlar. Ülkesini seven, ülkesi için çalışan değerli insanlarımızı rahmetle minnetle anıyorum. Keşke eşim de bugünü görseydi. O da çok mutlu olurdu. Çok mutluyum, gururluyum. Şükranlarımı iletiyorum." dedi.

Menderes'in kendi ile aynı adı taşıyan torunu Adnan Menderes ise dedesini gerçekten tanıyan, onun bu ülke için hissettiklerini, ideallerini, yapmak istediklerini gerçekten bilen çok az kişinin olduğunu ifade etti.

Dedesinin hatırasını yaşatabilecek ve onu genç nesillere daha iyi anlatabilecek ortamların oluşmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Menderes, müzenin bu yolda atılmış çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

"HER BABAYİĞİDİN KOLAY KOLAY SIĞDIRAMADIĞI ESERLERİ SIĞDIRDILAR"

Erdoğan, daha sonra söyleşiye katılan gençlerin sorularını yanıtladı. Bir gencin, "Hayatı mücadeleyle geçen şahsiyetler, siyasette daha mı başarılı oluyor?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ben bugün bir şey daha öğrendim. Farklı bir tanımını bilirim. Biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz, malum. Tabii Menderes merhumun toprak adam olduğunu öğrenmek de enteresan. Aşağıda onun güzel de bir çevirisi var. Malum orada yaşlı bir teyze nasihatte bulunuyor toprakla ilgili. Menderes merhum da orada çapayla hemen toprağı eşelemeye başlıyor ve asıl maharetini toprakla buluşmada gösteriyor. Bir diğeri de Berin Hanım evlenmeden önce 'eğer siyasete gireceksen bu iş olmaz' diyor. Daha sonra Fethi Okyar nasihatte bulunuyor. Onun nasihatini veya ricasını merhum kıramıyor ve siyasete giriyor.

Siyaset öyle veya böyle inişli çıkışlı bir yolculuk. Menderes ve yol arkadaşlarının 10 yıllık başbakanlık dönemi çok çileli geçiyor. 10 yılın içine Türkiye Cumhuriyeti tarihinde her babayiğidin kolay kolay sığdıramadığı eserleri sığdırdılar. O bizim için adeta bir izdir. Bizler de o izi takip ederek eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, tarımda neler yapabiliriz? Tarım, artık devletlerin, atması gereken en önemli adımıdır. Petrol filan ayrı bir konu ama tarım, varsa yoksa en önemli çıkış yolu. Bizim de bu dönemde tarım üzerindeki yatırımlarımız çok çok farklı olacak. Tarımla beraber Allah nasip ederse Karadeniz'den petrolümüzü çıkardığımız andan itibaren durum çok farklı olacak."

Programda daha sonra konuklar Başkan Erdoğan'a sorular sordu. Bir konuğun Adnan Menderes'in kısa hayatı ile ilgili soruya Başkan "Bu çok zor soru" dedi ve daha sonra Adnan Menderes'in toprakla ilişkisini anlattı ve "Topraktan geldik toprağa gideceğiz" deyimini hatırlattı.

Başkan Erdoğan, gelen sorular üzerine PKK'lı teröristle resimleri çıkan HDP'li milletvekili ile ilgili gerekli adımları attıklarını ve buna benzer isimlerin Meclis'ten temizleneceğini söyledi. 

Başkan Erdoğan bir başka öğrencinin Adnan Menderes ve Turgut Özal'ın başına gelenleri hatırlatarak başına birşey gelmekten korkup kormadığını sorusuna ise "Biz kefenimizi giyerek bu yola çıktık dedi. 

BAŞKAN ERDOĞAN ADNAN MENDERES DEMOKRASİ MÜZESİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koçarlı ilçesinde inşa edilen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi'nin açılışını yaptı.

Toplu açılış için Aydın'da bulunan Erdoğan, Valilik tarafından Türkiye'de demokrasi mücadelesinin sembolü merhum Başbakan Menderes'in hatırasının yaşatılması amacıyla yapılan müzenin açılışına katıldı.

Müzede gezip, incelemelerde bulunan Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatları ile yapılan müze, Menderes'in hasretini belirttiği Çine Çayı'nın kenarına inşa edildi.

Menderes'in eseri olan köprü, doğup büyüdüğü köy ve bağ evi ile bağlantılı bir konumda yer alan müze, 90 dönüm arazi üzerinde, 840 metrekarelik üç kattan oluşan, ailevi Hacıalipaşa Konağı'nın bir replikasyonu olarak yapıldı.

Müzenin giriş kapısının önünde, Menderes'in 1954'te çiftliğinde kullandığı traktör ile 1950-1960 yıllarında kullandığı makam aracı bulunuyor.

Müze, çağın teknoloji ve dijital dünyasına uyumlu, yeni neslin ilgisini çekecek şekilde yenilikçi bir müze anlayışıyla kurgulandı.

Modern, dijital öğeleri içeren, interaktif ve ziyaretçiyi dönemin atmosferi içine çekebilecek unsurlarla desteklenen müzede, Menderes'e ait özel eşyalara, fotoğraflara ve belgelere de yer verildi.

 MENDERES'İN ÖZEL EŞYALARI BULUNUYOR

Giriş katında Adnan Menderes'in hayatının kronolojik bir akışla anlatıldığı müzede, Menderes'in İstiklal Madalyası'nın sergilendiği bölüm, çalışma masası, özel eşyaları, köylülere bağışladığı arazilere ait tapu belgeleri de bulunuyor.

Demokrat Parti dönemine ilişkin belge ve nesneler ile Menderes'in görev yaptığı dönemde imza attığı icraatlara ilişkin görsellerin de yer aldığı müzenin bodrum katı, kütüphane ve sinevizyon odası olarak inşa edilirken, müzenin yanına da cami yapıldı.

Müzenin çevresinde ise ziyaretçilerin doğayla baş başa kalabilecekleri, içinde yel değirmenleri, yeşil alanlar, restore edilen Antik Roma Dönemi Köprüsünün yer aldığı yaklaşık 100 dönümlük bir rekreasyon alanı, Çine Çayı'nın kenarında ise yöresel ürünlerin satıldığı ahşap 2 katlı restoran bulunuyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 30
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    60 darbesinde Menderes Eskişehire geldiğinde Muhsin BATUR Menderes'i karşılama mangasındaki askerleri "geriye döndürmüş müdür?" Menderes’in Eskişehir'de "erken seçimi açıklayacağı mikrofon sistemi" bozdurulmuş mudur? Menderes'in "erken seçim kararını açıkladığı gazeteci BÜYÜKERŞEN haberi hasıraltı yapmış mıdır? Yıllar sonra İlker Başbuğ "Menderes erken seçim kararı alsaydı ihtilal olmazdı" kısa bi zaman sonra İsmail Hakkı PEKİN : " ABD "TÜRKİYE'DE SÜİKAST PLANLIYOR" korkutmalarının kaynağı nedir?
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 2 yıl önce Şikayet Et
    Isparta Süleyman Demirel i çok büyük bir güçle sahiplendi ,aydın bir türlü demokrasi şehidi Menderes'i kucaklayamadı
    Cevapla
  • Sadık ERTÜRK 2 yıl önce Şikayet Et
    Son zamanlarda birlikte yaşamak neredeyse makul bir hal aldı. Çok tehlikeli bir ahlak erozyonu. Evlilik dışı birlikte yaşamak toplum ahlakını bozuyor, ana sebebi NAFAKA . NAFAKA yüzünden insanlar evlenmiyor. NAFAKA KANUNU YENİDEN DÜZENLENMELİ.
    Cevapla
  • meyyid 2 yıl önce Şikayet Et
    idam sözü ne oldu reis...
    Cevapla
  • engin 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yi bölüp, parçalayıp, yok etmek için; yapılanları gördükçe nutkum tutuluyor. esefle bekliyorum. Allah c.c. bu vatanı korusun. benim başka bir vatanım yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!