Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar!

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

GİRİŞ 22.02.2022 00:18 GÜNCELLEME 22.02.2022 21:00
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

İki yıllık bir aradan sonra Dakar’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu benim Senegal’e beşinci gelişim. Muhterem kardeşime ve Senegal halkına, şahsıma heyetime gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür ediyorum. Şubat ayı itibariyle Afrika Birliği Dönem Başkanlığını devralmış olan dost ve kardeş ülke Senegal’e başarılar diliyorum” diye ekledi.

İstanbul’da düzenlenen 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde kabul edilen bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika’yla ilişkiler bakımından bir yol haritası belirlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz. Kıymetli kardeşimle yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Senegal ilişkilerini tüm veçheleriyle ele aldık. İş birliğimizi derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştığımızı bir kez daha ifade ettik” açıklamasında bulundu.

“Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Olimpik Stadyumu’nun açılış törenine yarın değerli kardeşimle birlikte iştirak edecek olmaktan memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Senegal’in sportif başarılarına başarı katacak yeni stadyumun bir Türk firması tarafından inşa edilmiş olmasıyla da ayrıca iftihar ediyorum. Senegal Millî Takımı’nın Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyon olarak yakaladığı büyük başarıdan dolayı tebrik ediyorum” dedi.

"SENEGAL İLE İKİLİ TİCARET HACMİMİZ 540 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Senegal ile ikili ilişkilerde, son dönemde düzenlenen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin önemli bir ivme yakalanmasını sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü görüşmelerde de ekonomi, yatırımlar, savunma sanayi ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkileri nasıl daha ileri bir düzeye taşıyabiliriz bunları etraflıca görüşme fırsatımız oldu. Ziyaretim vesilesiyle, Dakar Büyükelçiliğimizin yeni Kançılarya Binası’nın resmî açılışını da yarın gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgına rağmen 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz önceki yıla göre yüzde 42 artarak 540 milyon doları aştı” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Firmalarımızın ‘Yükselen Senegal Planı’ kapsamındaki katkıları Senegal halkının da desteğiyle devam edecektir. Senegal’deki firmalarımız ayrıca enerji, çelik üretimi, sağlık, gıda sanayii, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında karşılıklı menfaat temelinde faaliyetlerde bulunuyorlar.”

FETÖ İLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalkınma alanında da yakın iş birliği içerisindeyiz. 2007 yılından bu yana Senegal’de toplam 12 milyon dolar değerinde 186 projeyi hayata geçiren TİKA, faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır. Türkiye Maarif Vakfımız ise Senegal’de 13 okulda toplam 857 öğrenciye eğitim veriyor. 1992 yılından bu yana Türkiye burslarından yararlanan Senegalli öğrenci kardeşlerimizin sayısı 187’ye ulaşmıştır. Senegal makamlarının FETÖ terör örgütüyle mücadelemizde sağladıkları destek için de teşekkür ediyoruz. Bu destek ve dayanışmanın devam edeceğinden eminiz. Bu düşüncelerle aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Macky Sall’e ev sahipliği için tekrar teşekkür ediyor, ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

TÜRKİYE VE SENEGAL ARASINDA 5 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın huzurunda, iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, Dışişleri Bakanlığı ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanlığı arasında "Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Senegal Dışişleri ve Yurtdışındaki Senegalliler Bakanı Aisata Tall Sall tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Medya ve İletişim Alanlarında İşbirliği Protokolü" Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Senegal Kültür ve İletişim Bakanı Abdoulaye Diop tarafından imza altına alındı. Türkiye ile Senegal Hükümetleri arasında "Güvenlik Alanında İşbirliği Anlaşması"nı ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Senegal İçişleri Bakanı Antoine Felix Diome imzaladı.

İki ülke hükümetleri arasında "Denizcilik İşbirliği Anlaşması" ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Senegal Balıkçılık ve Denizcilik Ekonomisi Bakanı Alioune Endoye tarafından imza altına alındı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Senegal Gençlik Bakanlığı arasında "İşbirliği Mutabakat Zaptı" Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Senegal Gençlik Bakanı Nene Fatoumata Tall tarafından imzalandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Realite 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrika toplumları Dünyanın en saf ve en temiz toplumlarından biridir.Yasadiklari bolgelerin kalkinmasina vesile olmak medeniyetlerini gelistirmelerine faydali olmak bir insani görevdir.Onlari yok saymak değil tam aksine onların her zaman oldugunu bilmek gerekir ve bu bir gerçektir..Bu aşamada Onlardan da buna destek verenlerle Afrika kıtasını Tarım hayvancılıği bilim teknoloji yeraltı yer üstü kaynaklarını onlara nasıl değerlendireceği konusunda birikimleri onlara öğretmek gerekir.Onlarda güzel yaşamayı hak ediyor her millet ve her coğrafya gibi bu onlar ve destekcilerinin elinde olmali.
    Cevapla
  • taraftar 2 yıl önce Şikayet Et
    senegalli kardeslerimizi bekliyoruz zaten bircogu burda
    Cevapla
  • ahmet1 2 yıl önce Şikayet Et
    Birazda sen gitsen oralara yatırım yapsan günah mı , sen ilgisiz kaldığın sürece elin avrupalisi daha çok sömürür oraları, laf değil icraat zamanı, reisde onun için koşturuyor çabalıyor, muhalefetin zaten bitip gündemleri hiç olmamıştır
    Cevapla
  • isimsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet gelsinler, iki gün sonra onlari da aforoz edersiniz.
    Cevapla
  • Okur 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya Rusya ve Ukraynaya yoğunlasmisken Reis Afrikada dost kardeş ülkelerle çok onemli ekonomik ve stratejik anlaşmalar yapti.Bu krizde kim kimin yaninda ne yapmaya çalışıyor,oda ortaya çıktı.Reis bu ay bitmeden iki lideride Istanbul da bulusturur sulh u sağlar.Dunya liderlik budur,bunu gosteriyor.RABBIM sağlık sıhhat versin inşallah
    Cevapla
  • DAVUT K.A 2 yıl önce Şikayet Et
    BÜYÜK adamlar büyük düşünür. LİDER (RTE)
    Cevapla
  • thyCalisani 2 yıl önce Şikayet Et
    begen bir de begenmeme olsa keske
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah başımızdan Recep Tayyip Erdoğan ı eksik etmesin. Böylesi zor zamanda Erdoğan gigib mili bir devlet başkanımız var şükretmeliyiz. Düşünsenize Kılıçdaroğlu başta olsa Türkiye değil 3 e Allah korusun 100 bölerleerdi. 2023 inşaAllah tine Erdoğan diyeceğiz sonuna kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar