Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Paşinyan'la görşütü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Putin'le görüşmesinde tahıl koridoru için harekete geçme zamanının geldiğini belirtti.

GİRİŞ 11.07.2022 15:55 GÜNCELLEME 11.07.2022 20:20
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ermenistan Başbakanı Paşinyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Kurban Bayramı vesilesiyle kutladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaklaşan Vardavar Bayramı vesilesiyle Başbakan Paşinyan'ı tebrik etti.

İki lider, bölgedeki barış ve istikrarın güçlendirilmesine de katkı sağlayacak Türkiye ile Ermenistan arasındaki ikili normalleşme sürecine verdikleri önemi vurguladı.

İki lider bu çerçevede ayrıca, Özel Temsilcilerin 1 Temmuz'daki görüşmelerinde uzlaşıya varılan hususların yakın zamanda uygulanması yönündeki beklentilerini ifade etti.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Suriye'deki durumun yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair konular ele alındı.

Görüşmede, Suriye'deki sınır ötesi mekanizmanın uzatılmasına önem atfettiğini vurgulayan Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili harekete geçme zamanının geldiğini belirtti.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın kalıcı ve adil bir barışla, müzakereler yoluyla sona erdirilmesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi müzakere sürecinin yeniden canlandırılması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

ZELENSKİY İLE DE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının açıklamasına göre, görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair hususlar ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, en büyük temennilerinin Ukrayna'ya barışın gelmesi olduğunu belirterek, Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması için Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan plana dair çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Ukrayna ile Rusya arasında çözümün her halükarda diplomasi yoluyla olacağını, bunun için de müzakere masasının açık tutulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul sürecinde kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk dahil ihtiyaç duyulan her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Kurban Bayramı vesilesiyle yayınladığı video mesajında Türkçe yaptığı bayram tebriği için kendisine ayrıca teşekkür etti.

 

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'nın zıtlaşmayı arzu etmediği , ılımlı ticari ilişkileri olan İtalya ve Almanya'nın iştirak edeceği bir Ukrayna ateşkeş antlaşmasına varılabilir . Almanya , ABD güdümünden ayrılacağına , ambargolara iştirak etmeyeceğine dair sözler verirse , bu konu tatlıya bağlanır . Türkiye de TANAP gaz akışının devamlılığı ve Doğu Akdeniz rezervleri konusunda avantaj elde edebilir .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı'nın Rusya'ya uyguladığı enerji vb ambargolar silsilesini , Türkiye açısından fırsat'a çevirmeliyiz . Rus ham petrolünün boru hattıyla Ceyhan'a ulaştırılması ve petrokimya spot piyasasının Ceyhan'da olması için talepte bulunmalı , ticari ilişkileri güçlendirmeliyiz . Rusya'dan gıda ve hammadde akışını da Mersin ve İzmir limanlarına yönlendirmeliyiz . Batılı tankerler gelsin buğday , pirinç , ayçiçeği ... Türk limanlarından yüklesin .
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Harekete gecme zamanı geldi diyeceginize harekete geçin. Bunu derken bile vakit kaybediyorsunuz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya-Ukrayna savaşı biterse, küreselciler Türk-Yunan savaşını başlatırlar.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Ukrayna savaşı bitmeli savaşın kazananı olmaz .... şiddet hiçbir zaman kesin çözüm olmamıştır dünyada barış huzurdan daha güzel birsey yoktur... şimdi bu savas olmasaydı ukrayna eski güzelliğinde olsaydı fenamı olurdu... Rusya gibi güçlü bir ülkenin asla böyle bir savaşa ihtiyacı yoktu... zaten nası şimdi istediği zaman batıya rest çekiyorsa yine çekerdi yani koskoca rusyayi durduracak ukraynamiydi bunlar hikaye ukrayna Avrupanin en sade halkına sahipti bence ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
YSK kararını verdi: 3 ilçe ve 4 beldede yeniden seçim yapılacak