2023 seçimlerinde kaç Suriyeli oy kullanacak? Resmi rakamlar paylaşıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, "YSK raporunda 466 bin Suriyeli seçmen bulunduğu" iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık da seçimlerde oy kullanabilecek Suriyeli sayısını açıkladı.

2023 seçimlerinde kaç Suriyeli oy kullanacak? Resmi rakamlar paylaşıldı
2023 seçimlerinde kaç Suriyeli oy kullanacak? Resmi rakamlar paylaşıldı
GİRİŞ 02.12.2022 22:06 GÜNCELLEME 02.12.2022 23:54
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, "seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır." açıklamasında bulundu.

İDDİALARA RAKAMLARLA CEVAP

Genel Müdürlük tarafından, bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada yer alan "Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedilen açıklamada, "Günümüz itibarıyla 125 bin 563'ü 18 yaş ve üzeri, 96 bin 108'i çocuk olmak üzere 221 bin 671 Suriyeli, Türk vatandaşlığını kazanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere bir kişinin doğum yerinin yurt dışı olması o kişinin yabancı olduğu anlamına gelmediği gibi Türk vatandaşlığını kazandığı anlamına da gelmemektedir. Yani vatandaşlık kazananların dışında kalan bu kişiler, yurt dışında doğan, anne ve/veya babası Türk vatandaşı olan (doğumla Türk vatandaşı olan) vatandaşlarımızdır.

Bu kapsamda nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır."

Açıklamada, seçmen kütüğünün oluşturulma sürecine de yer verilerek, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Genel Müdürlüğümüzden temin edilen ham verilerle birlikte, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 7'nci ve 8'inci maddelerinde belirtilen hususlara göre, diğer kurumlardan aldığı veriler (silah altında bulunanlar, askeri öğrenciler, kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar) düzenlenerek seçmen kütüğü oluşturulmakta ve bu ham veriler, YSK tarafından siyasi partilerle paylaşılmaktadır." ifadesine yer verildi.

YSK'DAN DA AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, seçmen kütüklerinin sürekli bilgi toplamayla her seçim döneminde güncellendiğini belirterek, ​​​"YSK'nin incelemelerinin ardından hazırlanan seçmen listeleri son derece güvenlidir. Haberlerde iddia edildiği gibi bir raporumuz bulunmamaktadır." dedi.

Akkaya, "YSK'ya ait seçmen kütüğüne ilişkin raporlarda, Suriyeli seçmen sayısının 466 bin 105 olduğu" yönündeki haberlerle ilgili AA muhabirine açıklama yaptı.

ÖYLE BİR ÇALIŞMAMIZ BULUNMUYOR

Kurulun böyle bir rapor hazırlamadığını belirten Başkan Akkaya, "Seçmenleri doğum yerine göre kategorilendirdiğimiz bir çalışmamız da bulunmuyor." bilgisini verdi.

Akkaya, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adres kayıt sistemindeki verilerin sürekli bilgi toplanarak, her seçim döneminde güncellendiğini anlattı.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 47'nci maddesi gereğince bu listelerin, seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere de verildiğini hatırlatan Akkaya, şunları söyledi:

"Seçmen kütükleri, sürekli bilgi toplanarak, her seçim döneminde güncelleniyor. Yapılan incelemelerin ardından listeler 'Sandık Bölgesi Askı Listesi' haline getiriliyor. İtiraz ve incelemelerin de tamamlamasıyla seçmen kütüğü listesi kesinleştirilerek, sandık seçmen listesi son halini alıyor."

İlgili yasa maddeleri uyarınca, bugüne kadar sistemin böyle işlediğini belirten Akkaya, "YSK'nin incelemelerinin ardından hazırlanan seçmen listeleri son derece güvenlidir. Haberlerde iddia edildiği gibi bir raporumuz bulunmamaktadır." dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 104
  • Muhammed çetiner 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden kullanuyoki haırdır yav bende koyu bi akpartiliyim gitmesi gerek bunların yoksa vallahi de billahide ak partiyee ben de ailemde oy vermeyecek ekonomi falan umrumda değil ama yeter artık da saygı duyduk yeterr da artık gitsinler
    Cevapla
  • Emekli ve Öfkeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Otutum dolașıma evet ama vatandașlık ve seçmenlik asla. Lübnan ürdün ve ırakta suriyeliler kamtan çıkmayı bırak ançak bir yerli nezaretinde çıkabilir. Öyle olmalı
    Cevapla
  • medo 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye dediğiniz yer bin yıllık Türk toprağı, daha dün denilecek bir zaman önce, belki o günleri gören hala yaşayan insanlar bile vardır, Suriye'nin Konya'dan bir farkı yoktu bir Anadolu şehriydi. Birileri eline bir cetvel almış bir köyü bile ortan ikiye bölerek bir sınır çizmiş, buradaki ahmak sürüsü de Türk'tü, Suriyeliydi, Iraklıydı diye burada tepiniyor. Acaba onlara da bir lokma verilir de ben azgın mideme bir lokma daha az atar mıyım diye. Midesinden başka bir meselesi, bir davası, bir ilkesi, yanlışı doğrusu olmayanlar ancak hayvanlardır, memlekete millete bir faydası olamayan birer asalaktır.
    Cevapla
  • Tokat 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir suriyeli benim ülkemin kaderi hakkında söz sahibi olamaz! Gelen mülteciler yüzünden ekonominin kiraların bu halde olduğunun farkında değilmisiniz !
    Cevapla
  • angut 1 yıl önce Şikayet Et
    alman vatandaşı kaç türk var haberleri yok herhal. ırak suriye musul kerkük hepsi bizim toprağımız ve orada yaşayan bizim eski vatandaşlarımız zaten. yarın hepsini geri alacağız Allah ın izniyle. elin çinlisi imparatorluk döneminden kalma bütün topraklarını geri almaya çalışıyor ruslar da aynı şekilde. biz niye almayalım.
    Cevapla
  • Mmm 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkler almanyaya gidip her türlü zorluğa eziyete katlanarak alman vatandaşı oldu. Ama suriyeliler burada kendi öz Türk vatandaşlarından üstün tutulup ülkenin asıl sahibi haline getiriliyor. Sadece Vergi dairesi ve askerlik şubesine sokulmuyorlar. Plajlar avmler sahiller oteller barlar eğlence yerleri hastaneler restoranlar her yer onlara öncelikli. Sanki Türkler azınlık oldu onlar ülkenin sahibi oldu. Görmeyen kör gözleriniz KÖR olsun insallah
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen zaten Suriye Irak Türkiye bağlanacak referandum olsa direk bağlanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu