TV100'de Erdoğan Aktaş ile Eşit Ağırlık programına katılan Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili daha önce yaptığı açıklama yeniden gündem oldu. 

Erdoğan'ın aday olamayacağına yönelik iddialara aylar önce söz konusu programda cevap veren Ersan Şen, adaylık konusunda herhangi bir engel olmadığını belirtti. 

2017'DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİYLE YENİ YÖNETİM SİSTEMİ GELDİ

Hukuki yönleriyle değerlendirmede bulunan Ersan Şen, 2017 yılında referandumla anayasanın değiştiğini belirterek, "Türkiye'de Anayasa 2017'de değiştiğinde yeni yönetim sistemi gelmiştir.  101'inci maddede gerçekten de Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olduğu, bir kimsenin en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebileceği, yazmaktadır." dedi.

ERDOĞAN, O DÖNEM GÖREV SÜRESİNİ TAMAMLAYAMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017'deki Anayasa değişikliği nedeniyle görev süresini tamamlayamadığına dikkat çeken Ersan Şen, "O dönemde seçilmiş ve görevini bırakmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı süresini tamamlayamamıştır. Neden tamamlayamamıştır? Çünkü Anayasa değişikliği ile." ifadesinde bulundu.

GEÇİCİ MADDEYE GEREK OLMAKSIZIN ADAY OLABİLİR

İki yönden Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilebileceğini söyleyen Ersan Şen, şunları söyledi:

"İki açıdan cumhurbaşkanı seçilebilir, hem süresini tamamlayamadığı için ve hem de yönetim sistemi değiştiğinden dolayı. Garip nevi şahsına münhasır bir çift başlılık vardı, doğru. Ama eski yönetim sistemindeki 2'li 3'lü kararnamelerin terk edilip başbakanlığın kaldırılıp yepyeni bir devlet başkanlığı sistemi konulunca, kanaatimce, geçici maddeye de ihtiyaç olmaksızın mevcut Cumhurbaşkanı'nın adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilecektir. Bunun için seçimin yenilenmesine, erkene alınmasına gerek yok, kıyamet de koparmaya gerek yok. Bir tartışmaya gerek yok."

YENİ SİSTEMLE MEKANİZMA SIFIRLANDI

Ersan Şen, yeni sistemle mekanizmanın sıfırlandığını belirterek, "Baktığınız zaman görev süresi dolmadan bu insanın elinden cumhurbaşkanlığını almışsınız. Ve yeni yönetim sistemi getirmişsiniz. Yeni sistem ile bu mekanizmayı sıfırlamışsınız. Onun seçilemeyeceğine dair madde koymadığınız takdirde o seçilir." diye konuştu.

Yorumlar 44 Yorum Var
  • Muzaffer 27.02.2023 22:04
    Olanı soyluyor zaten bilinen şeyi tekrar efiyor bir farkı önce soylemesi başkalık sistemiyle her şeyin yeniden başlaması ama muhalefetin bildiği halde soylemeyıp başkalık sistemine çamur atarak tekrar aday olmasını engellemek Ersan şen boşa kürek sallamayın dedi çok iyi bişey yaratıcı bişey söylemedi var olanı söyledi zorlanmıştır ama biliyorum benlik olayı adamı Boyle zorlasada doğruyu soyletiyo işte
  • Burhan 29.01.2023 01:42
    Adamlar erdoganlanla güreşmeye çekiniyor dertleri bu kızarıyorlar
  • S. Konevi 29.01.2023 00:21
    KONYA ismini kullanan şahıs, boş konuşma. Adam prof olmuş, senin gibi işkembeci 6 buçuk masa korkuluğu değil. Bari Konya'nın adını kirletme!
  • Hulusi Dalbayrak 29.01.2023 00:03
    enflasyon düşüyor herşeyin fiyatı düşüyor. bakın göreceksiniz sadece bu seçimi değil belediye seçimlerinide AK Parti çok çok rahat kazanacak.
  • abdulbaki 28.01.2023 23:21
    ne kadar tarafgir bir adam olsada, doğruları duyup gördüğünde inkar etmeyecek gibi bir tavır sergiliyor.
Daha fazla yorum görüntüle