Komisyonda sert açılım tartışmaları

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının bütçe görüşmeleri ''demokratik açılım'' tartışmalarına sahne olmaya devam ediyor. Ak Parti, CHP ve MHP'li vekiller arasında şu sert diyaloglar yaşandı:

Komisyonda sert açılım tartışmaları
Komisyonda sert açılım tartışmaları
GİRİŞ 11.11.2009 17:06 GÜNCELLEME 11.11.2009 17:06

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, bakanlık bütçesi üzerinde görüşlerini aktarırken, hiçbir kamu görevlisinin, siyasi parti genel merkezine gidemeyeceğini belirtti. AK Parti'li bazı üyelerin, ''Giderse ne olur, ne için gitmiş, amacı ne?'' sorularına karşı Hamzaçebi, ''Amacı ne olursa olsun... Ziyaret için bile gidemez'' dedi.

Hükümetin, gerçekleştirmek istediği açılımın adını sürekli değiştirdiğini ileri süren Hamzaçebi, ''Hükümet inandığı için bunu getiriyor değil. İktidar, 7 yılda bu konuda tek bir adım atmadı. Eski hükümetlerden farklı ne yaptı? 2002 yılında terörün olmadığı bir Türkiye devraldınız. Ülkeyi hangi noktaya getirdiğiniz ortada...'' diye konuştu.

Terörün hedefinde ''bağımsızlık'', ''federasyon'' ya da ''özerk bölge'' isteğinin olduğunu belirten Hamzaçebi, terör örgütünün, vatandaşlarda güven içinde yaşama duygusunu zayıflatarak amacına ulaşmaya çalıştığını, başarı elde edilmesi için öncelikle vatandaşlardaki bu psikolojinin değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Hamzaçebi, Hükümetin hareket noktasının, ''Kürt kökenli vatandaşlara daha çok demokrasi ve eşitlik sunma'' olmadığını savunarak, ''Bu bir ABD projesidir. Bunun toplumda kabul görme şansı da yoktur. Hükümet ne yapacağını bilmemektedir'' dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ''demokratik açılım'' sürecinin toplumu birleştirmediğini, tam aksine ayrıştırdığını öne sürerek, yaşanan bazı olaylardan sonra ''vatandaşların birbirlerini sorgulamaya başladığını'' söyledi. Öztrak, Hükümetin, ''dışlanmışlık, ayrımcılık duygusu yaşayanları muhatap almak yerine, Kandil ve İmralı'yı muhatap aldığını'' ileri sürdü.

Öztrak, Çerkezköy'de halkın Cumhuriyet coşkusunu fener alayıyla kutlamak istemesini, Kaymakam'ın engellediğini iddia eden Öztrak, gerekçesinin de güçlü olmadığını söyledi.

 -''BİZİ DIŞLAYAN YAKLAŞIMLAR...''-

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, AKP'nin demokratikleşme ve ülkede barışın sağlanması konusundaki ortaya koyduğu projelere engel olma niyetinde olmadıklarını, tam tersine teşvik edici olduklarını belirterek, muhalefetin  ''süreçle ilgili bir şey bilmediğini'' söyleyerek eleştirilerde bulunmasının doğru olmadığını dile getirdi.

''Kürt sorunun Osmanlı'dan bugüne geldiğini, Cumhuriyet döneminden itibaren ağırlaştığını'' ileri süren Özçelik, bugüne kadar terörle heba olan yaklaşık 1 trilyon dolarlık kaynakla ülkenin bütün sorunlarının çözülmüş olacağını söyledi.

Ülkedeki farklılıkların zenginlik olduğunu, bu nedenle homojen bir toplum yaratma hevesinden vazgeçilmesi gerektiğini anlatan Özçelik, ''asimilasyon ve ayrımcı'' politikaların ülkeye barış getirmeyeceğini, çatışma sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

''Başbakan ve diğer yetkililerin kendilerini dışlayan yaklaşımlarının yerel yönetimde de farklı yansımaları olduğunu'' ileri süren Özçelik, ''Seçildiğimden beri hala Siirt Valisinin sesini duymuş değilim. Seçildikten sonra kendisini ziyaret etmek istedim, kabul etmedi. Bunları halk da görüyor ve 'bu devlet benim devletim değil' diyor'' görüşünü ifade etti.       

 -''MONŞER'' TARTIŞMASI-

AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, ''demokratik açılım'' konusunda muhalefetin tavrını eleştirerek, ''Bu sorun çözülürse kime ne zararı olacak? Ülkenin en önemli sorunu çözülecek. Buna destek vermeyenler hiç olmazsa köstek olmasın'' dedi.

Süreci eleştirenlerin kendilerini rahatsız edecek şekilde ihanetlikle suçladığını ifade eden Ayar'ın, ''Böyle alaylı, monşer tarzı konuşma şekli...'' demesine CHP ve MHP'li bazı milletvekilleri tepki gösterdi. Ayar'a, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ''sözünü geri al'' derken, CHP Muğla milletvekili Gürol Ergin, ''Monşer sensin'' dedi.

Daha sonra söz alan MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan'ın, ''AKP demokrat değil'' demesine, AK Parti'li bazı milletvekilleri ''Buna sen karar veremezsin'' diyerek tepki gösterdi.

Kısa bir süre önce Komisyonda AK Parti ve DTP'li Hasip Kaplan arasında tartışma çıktığını hatırlatan Ayhan, ''Başkanlık Divanı kürsüsünden biri bana, 'müdahale et' dedi. Ben senin babanın oğlu değilim. Bu kadar gayrı ciddi bir tutum olamaz'' dedi.

Yerel yönetimlere karşı ''partizanca davranıldığını'' ileri süren Ayhan, Denizli'de 30 bin kişinin işsiz kalmasına ve ciddi sorunların yaşanmasına karşılık iktidarın duyarsız davrandığını söyledi.

MHP Antalya Milletvekili  Mehmet Günal, Ankara'da ''trafik cezası terörü estirildiğini'' ileri sürerek,  ''Emniyet Müdürü'nün 'Ankara'da trafik cezası rekoru kıracağım' dediğini duydum. Emniyet müdürlerine, Maliye'ye yardım etmek için  yeni bir misyon mu yükleniyor?'' diye sordu.

Hazinenin vadesi geçmiş toplam 8,7 milyar liralık alacağının, 4,1 milyarının Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO'ya ait olduğunu belirten Günal, ''Bu nasıl belediyecilik anlayışıdır?'' dedi.

Günal, iptal edilen polis meslek yüksek okulu sınavlarıyla ilgili  olarak bakanlığın soruşturma açması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • mustafa bulut 16 yıl önce Şikayet Et
    ne yapsınlar. emir aldıkları neresiyse böyle istiyor belli değilmi_*?mecliste tdp hatibi tüm vekillerin gözüne baka baka tehdit etti hepiniz atladınız resmen kabul olmazsa kan akar tabutlar gelir analar ağlar dedi sayın vekillerin bu hainlerle muhatap olmamak için dinlemediler duymadılar fakat milletolarak bizler takip ediyoruz sizlere cevabimız sndıkta olur inşallah hatta ondan önce illerdeki aday adaylarının tesbitinde inşallah merkez yoklaması olmaz da bizlerden gerekli cevapları alırsınız seçime kadar sabır unutmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail İran'ın uyarısına aldırmadan vurdu
Trump'tan savaş mesajı! Tarih verip zafer ilan etti: Bu konu kapanacak