Erdoğan'a Yahudi karşıtlığı suçlaması

İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Yahudi karşıtlığını dolaylı olarak kışkırtmakla suçladı. Türkiye ise tarihinde hiçbir zaman Yahudi karşıtlığı olmadığını söyledi.

Erdoğan'a Yahudi karşıtlığı suçlaması
Erdoğan'a Yahudi karşıtlığı suçlaması
GİRİŞ 27.01.2010 04:26 GÜNCELLEME 27.01.2010 04:26

Son dönemde "alçak koltuk kriziyle" gerilen Ankara-Tel Aviv ilişkileri rayına girme yolundayken, bu kez de İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "Yahudi karşıtlığını dolaylı olarak kışkırtmak ve cesaretlendirmekle" suçladı.    

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın istihbarat analizlerini yapan Siyasi Araştırmalar Merkezince kaleme alınan Türkiye-İsrail ilişkileri hakkındaki rapor, kabinenin kilit bakanları, İsrail’in yurt dışındaki büyükelçilikleri ve konsolosluklarına dağıtıldı.

Habere göre, yedi sayfalık raporda, Türk Büyükelçisi'nin küçük düşürülmesinin, Türkleri ciddi olarak gücendirdiği ifade edilirken, aynı zamanda Erdoğan dahil üst düzey Türk yetkililerinin krize son verme şeklinin, bazı şeylerin farkına vardıklarını gösterdiği belirtiliyor; Türk yetkililerin "kırmızı çizgi bölgesine girildiğini, İsrail hükümetinin sabrının sınırlarının zorlandığını ve bunun, İsrail'i kaybederek Türkiye'nin uluslararası meşruiyetine zarar vereceğini anladıkları" vurgulandı.

RAPOR ERDOĞAN'A ODAKLANIYOR

Raporun çoğunun gerilimin ana kaynağı olarak gördüğü Erdoğan'a odaklandığı ifade edilirken, raporda Ak Parti iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan'ın Türk kamuoyunda İsrail'e yönelik olumsuz bir görüş şekillendirme sürecini yürüttüğü ve bunu Filistinlilerin acılarından söz ederek, İsrail'i sürekli savaş suçlarıyla itham ederek ve Yahudi karşıtı kışkırtıcı ifadeler kullanarak yaptığı öne sürüldü.
 
Raporda Erdoğan'ın, Türkiye'de yayımlanan ve Yahudi karşıtı söylemleri olan bazı İslamcı gazetelere destek vererek de Yahudi karşıtlığını teşvik ettiği iddia edildi. "Kurtlar Vadisi Pusu" dizisi örnek gösterilerek, İsrail karşıtı TV programlarına göz yumulduğu savunuldu.

Raporda ayrıca, uluslararası forumlarda Yahudi karşıtlığının insanlığa karşı suç olduğunu vurgulasa da Erdoğan'ın aslında Türkiye'de dolaylı olarak Yahudi karşıtlığını kışkırttığı ve cesaretlendirdiği iddiasında bulunuldu.

Raporda "Yahudilerin parayla iyi ilişkisinden" bahsederken Yahudileri övdüğünü zanneden Erdoğan'ın, bu söylemdeki Yahudi karşıtı özü anlamadığı ileri sürüldü.

Erdoğan'ın, İsrail'i azarlamayı, Ortadoğu ülkelerindeki konumunu güçlendirme yöntemi olarak gördüğü belirtilen raporda "AK Parti liderliğindeki bugünkü Türkiye, İsrail'in 1990 yıllarının başlarında stratejik bir ilişki kurduğu Türkiye'den farklıdır" ifadesi kullanıldı. Rapora göre Erdoğan, Türk kamuoyunun eğilimlerine uyduğunu söylerken, aslında Türk hükümeti kamuoyunu takip eden değil, şekillendiren bir güç.

DAVUTOĞLU: TARİHİMİZDE YAHUDİ KARŞITLIĞI OLMADI

 Bir televizyon kanalına verdiği röportajda Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Türk tarihinde hiçbir zaman Yahudi karşıtlığı olmadığını ve olmayacağını belirterek, İsrail'i tenkit etmenin antisemitizm (Yahudi karşıtlığı) olmadığını söyledi.

Davutoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada, "Antisemitizmin hiçbir türüne, ırkçılığın hiçbir türüne müsamaha göstermeyiz" dedi.

 "İsrail'i tenkit etmek antisemitizm değildir" diye konuşan Davutoğlu, eleştirilerin bölgedeki tavra ve bu tavrı yöneten hükümet ve partilere yönelik olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Türkiye'nin önceliğinin bölgede barış sürecinin önünü açmak olduğunu vurguladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN ANLAMLI MESAJ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin karşılıklı anlayış, hoşgörü, özgürlük, güvenlik ve demokrasiye olan inancından hareketle, Yahudi düşmanlığı, ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik tavrını kararlılıkla sürdüreceğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2005 yılında kabul ettiği bir kararla, her yıl 27 Ocak gününü Yahudi Soykırımı kurbanlarını anma günü olarak belirlendiği hatırlatılırken, bu tarihin, en büyük Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau'nun kurtuluşunun yıldönümüne denk geldiği hatırlatıldı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi;

“Tarih boyunca insanlığa karşı işlenmiş en vahim ve emsalsiz suç olan Holokost'un tel'in edilmesi, gelecekte soykırımların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve yeni kuşakların eğitilmesine yönelik gayretlerin teşvik edilmesi her Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin görevi olduğu kadar, bir insanlık borcudur.”

Holokost’a karşı mücadele merhum Türk diplomatlarının da saygı ve rahmetle anıldığı yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bu vesileyle, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde görev yaparken Nazi yönetiminin hedefi halindeki kişileri korumak ve Holokost’tan kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan hiçbir şekilde çekinmemiş olan diplomatlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz.”
Hürriyet

YORUMLAR 21
  • gamze biçer 16 yıl önce Şikayet Et
    siyonizm. başbakan antisemitist değil sadece herkesin olduğu gibi siyonizme karşı.yahudilik ile siyonizmi birbirine karıştırmamak lazım.siyonizm her dinden her ırktan insanı kullanıp kendi amaçlarını yerine getirme peşine düşmüştür.siyonizm ile mücadele bir mümin için çok önemlidir.siyonizm ile fikri mücadele şarttır.
    Cevapla
  • adam turk 16 yıl önce Şikayet Et
    EY İNSANLIK TÜRK BAŞBAKANI TÜM DİNLER İÇİN BİR ŞANSTIR. İNSANLIK İÇİN bir şanstır. bizim inancımız bir masumu öldürmenin insanlığı öldürmek olduğu yönünde.. oysa israil faşistleri tüm yahudileri temsil etmiyor.. eğer filistinliler İSRAİLİN ŞU AN YAPTIKLARINI yahudilere yapsaydı buna da karşı çıkardık.. siz şu argenekon ayağını tahrik etme, VE GİZLİ ODAKLARA LAF YETİŞTİRME İŞİNİ BIRAKIN, TÜRK HALKINI GERMEYİN DEĞİLSE ELİMİZDEN SARKOZİNİZ BİLE ALAMAZ.. türkiyede israil, fransa ve almanya nın güç odağı olma devri bitmiştir
    Cevapla
  • osman 16 yıl önce Şikayet Et
    yavuz hırsız ev sahibini basar misali. benim gördüğüm çok farklı bir pencere var. Yahudiler Müslümanlan Düşmanlığını körüklüyor. Ya bırakın Allah Allah, Yahudileri kendi başlarına, ne haltleri varsa görsünler, nasılsa kendi sonları yine her zaman tarihte olduğu gibi kendi ellerinden gelecek. Oto Temizlik masyon misali.
    Cevapla
  • bahri 16 yıl önce Şikayet Et
    yalan. külliyen yalan r tayyip erdoğana haksızlık ediyorlar.
    Cevapla
  • modern müslüman 16 yıl önce Şikayet Et
    DAVUTOĞLUNU KUTLUYORUM. Tarihimizde şu ana kadar böyle güzel ahlaklı ve güzel işler yapan başka dışişleri bakanı olmadı. Çok şahane cevap vermiş, bizim karşı olduğumuz yahudilik değil, ateist-siyonistler, kan dökücüler. Türkler ve müslümanlar her zaman Kitap ehlini koruyup kollamışlardır, buna da devam edecektir. Çünkü Allah böyle emreder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savaşta bir ilk! Hürmüz'de yüksek tansiyon! ABD ordusuna ait Apache düştü!
Diyarbakır'da alçak provokasyon: Siyonist propagandayla Türk milletine meydan okudu!