Ukrayna futbolunun kara tarihi! Maçı kazandılar, kurşuna dizildiler...

Tarihler 1941’i gösterdiğinde Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilen Ukrayna’da çoğu şey değişti. Yönetim ve idare birimleri faşizmin eline geçerken ülkedeki sınırlı sayıda aktivite ve etkinlik de Nazilerin kontrolü altındaydı. O yıllarda, eski profesyonel futbolcular ve fabrika işçileri tarafından kurulan FC Start, Almanlara karşı üst üste galibiyetler alıyordu. Sonraki süreç gerek futbol tarihi için gerekse Ukrayna’nın yakın tarihine kara leke olarak düştü. Futbolu “onur” meselesi olarak gören Naziler, FC Start’ın oyuncularını kan donduran şekilde katledecekti.

Ukrayna futbolunun kara tarihi! Maçı kazandılar, kurşuna dizildiler...
Ukrayna futbolunun kara tarihi! Maçı kazandılar, kurşuna dizildiler...
GİRİŞ 14.04.2022 22:15 GÜNCELLEME 14.04.2022 23:59
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Adolf Hitler’in başını çektiği Nazi Almanya’sı, yakın dünya tarihinin en kanlı savaşı olarak gösterilen II. Dünya Savaşı’na neden oldu. Bu savaş, Doğu ve Batı hattında salgın hastalık hızında ilerlerken, 1940’lı yıllarda Alman orduları o dönem Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’yı işgal etmişti. Tıpkı günümüzde olduğu gibi o yıllarda da onlarca profesyonel futbolcu, kariyerlerini noktalayarak ordulara katıldı. Dinamo Kiev, Lokomotif Kiev ve Spartak Odessa takımlarının oyuncuları artık cephedeydi.

Sergen Yalçın Acun Ilıcalı'nın davetini geri çevirmedi! Taraftardan tepki yağdı...Sergen Yalçın Acun Ilıcalı'nın davetini geri çevirmedi! Taraftardan tepki yağdı...

Nazi İşbirlikçisi Şteppa Futbolcular için Aracı Oldu

Nazilerin başlattığı Barbarossa Harekatı, Moskova önlerinde geri tepse de; Ukraynalılar esir düşmüştü. Alman birlikleri Kiev’e geldiğinde ülkenin ünlü futbolcuları da esir düşen isimler arasındaydı. Ukrayna’nın popüler futbolcularından Nikolay Truseviç ve Kuzmenko yaralı halde ele geçirilmişti. Bu haberler Ukrayna’da büyük yankı uyandırırken, Nazilerle işbirliği yapan Kiev Üniversitesi akademisyeni Konstantin Şteppa, futbolcuların affedilmesini istedi. Nazi idarecileri de, “Almanlara Sadakat” belgesinin imzalanması karşılığında ele geçirilen futbolcuları “şüpheli” sıfatıyla saldı.

FC Start Ukrayna

Alman Kontrolü Altında Etkinlikler Düzenleniyordu

Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna, Barbarossa Harekatı’ndan en fazla hasar alan bölgelerden biriydi. Almanlar, bölgedeki atmosferi yumuşatabilmek için ülke genelinde etkinlikler düzenlemeye başladı. Opera, tiyatro ve spor organizasyonları yeniden organize ediliyordu. Bu etkinlikler arasında en çok ilgi gösterileni de futboldu. Mayıs 1942’de, Ukrayna’daki “un fabrikası” bünyesinde FC Start isimli bir kulüp kuruldu. Bu kulüp, zamanla Alman güçleriyle futbol maçlarına çıktı. Çoğu maçta başarılı da oldular. Lakin onların önlenemez başarısı Almanları çileden çıkartıyordu.

Rukh’u 7-2 Yendiler, Almanlar Rahatsız Oldu

Ukrayna’da çoğunluğu Dinamo Kiev ve Lokomotif Kiev takımından çıkma oyunculardan oluşan FC Start, ilk maçını Alman fonuyla kurulmuş Rukh ile oynadı. Müsabakaya Alman destekçisi bir hakem de atanmıştı. Lakin FC Start, onca imkansızlık içinde sahadan 7-2’lik skorla galip geldi. Spor Palas Stadyumu’ndaki maç için 5 Ukrayna karbovanetsi karşılığında biletler satılıyordu. Binlerce futbolsever karşılaşmayı tribünlerden takip etmişti. Ancak, Alman subayları için FC Start’ın önü kesilmeliydi.

Ölüm Maçı: Start 5-1 Flakelf

Rukh maçından sonra FC Start, Alman askerlerinin oluşturduğu karma takımlarla bir dizi maç oynadı. Bu müsabakaların tamamını kazandılar. FC Start’ın son maçı da Alman Hava Kuvvetleri’ndeki personellerin oluşturduğu Flakelf ile oynanmıştı. Bu maça bizzat SS Subayı hakem olarak atandı. FC Start’ın kaptanı Truseviç, maç öncesi takım arkadaşlarını motive eden bir konuşma yaptı. Savaş gazisi Truseviç’in duygusal konuşması takımı etkiledi.

Seremoni esnasında Flakelf takımı tribünlere Nazi selamı verdi. FC Start oyuncuları ise bu selamı vermedi. Bu olay tribünleri daha da ateşledi. Maçın ilk dakikalarında Flakelf 1-0 öne geçmesine karşın FC Start ilk yarıyı 3-1 önde kapattı. Ayağında ayakkabı dahi olmayan futbolcuların Almanlara karşı başarısı Nazileri memnun etmiyordu.

FC Start Flakelf Nazi selamı

Maçın hakemi SS Subayı, soyunma odasına giderek FC Start oyuncularını sert bir şekilde uyardı. Maçı Flakelf’e vermelerini talep etti. Lakin FC Start, ikinci yarı 2 gol daha buldu. Hakem, 15 dakikalık uzatma süresi vermesine karşın skor değişmedi. Bu olayın akabinde FC Start için karanlık günler başlayacaktı.

FC Start ile Rukh Tekrar Karşı Karşıya

Almanlar, FC Start’ın önlenemez popülaritesinin önünü alabilmek için Rukh takımı ile bir maç daha ayarladı. Lakin bu maçta da sonuç değişmedi. FC Start, Alman destekleriyle kurulan Rukh’u sahadan sildi süpürdü. Maç 8-0 sona ererken FC Start için Naziler devreye girdi.

Futbol ve fabrika işçiliğini bir arada sürdüren FC Start futbolcuları, iki gün sonra çalıştıkları un fabrikasında yakalandı. Nazilerin polis teşkilatı olarak bilinen Gestapo, FC Start’ı “propaganda vari” çalışmalar yürütmekle suçlarken, takımda yer alan oyuncuları gözaltına aldı. Sadece 3 futbolcu dışında takımın tüm oyuncuları hapse atıldı. Lakin onlar gözaltı kararının haksız olduğunu düşünüyordu. Takımın yıldızlarından Çaçenko, 8 Eylül 1942’de tutuklu bulunduğu hapishaneden kaçmak istediği için kurşuna dizildi. Takımın geri kalan oyuncuları ise toplama kampına gönderildi.

Toplama Kampına Gönderildiler

Almanlar, Barbarossa Harekatı’ndan bekledikleri sonucu alamayınca binlerce Yahudi ve diğer milletten insanların yer aldığı Babi Yar toplama kampında infaza başladı. Bu süreçte, FC Start futbolcuları kampta teknisyenlik ve temizleme görevlisi gibi işlerde çalışıyordu. Alman Subayları, cepheden gelen kötü haberlerden sonra FC Start futbolcuları dahil 30 binin üstünde insanı 2 günde infaz etti.

Toplama kampı

1943 yılının sonlarına doğru Almanlar Ukrayna’dan çekildiğinde FC Start futbolcularıyla beraber binlerce kişinin katledildiği kamp Sovyetler tarafından geri alınmıştı. Futbolcuların ve kamptaki insanların açlıkla, kötü koşullarla ve hastalıkla boğuştuğu biliniyor.

YORUMLAR 28
  • Cemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Faşizm, her tarihte ve her coğrafyada insanlık için tehlikeli bir ideolojidir. Faşizm bir insanlık suçudur. Günümüzde neo naziler de Ukrayna halkı için büyük bir tehlikedir.
    Cevapla
  • Fahro 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz ülkemize sahip cikmazsak bizim de akibetimiz Ukrayna gibi olur Bırakın şu market ve akaryakıt pahalılığı tellalligini.Gelecek olan geliyor yoksa
    Cevapla
  • Tamer 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın mazot 50 tl yağ 100 tl olmalı yoksa sonumuz bunlar gibi olur
    Cevapla
  • ATİLLA TURAN 2 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlık açısından dramatik.Avrupa devletleri kendi çıkarları için .Bizleri hep yok etmek için çalışmışlar ,ismini başka koyup .katledilen Hazar Türkleri.Altınordu devleti nerede millet nerede..oyun hep aynı.isim ve uyğulayanlar değişik..yok edilmek istenen TURANBODUN...Türkistan halkı uyanın artık .
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Oyuna bak yine aynı düzenek kuruluyor ve lider olarak bir soytarı getirilmiş.. Ukrayna arkasında tüm dünya Rusya ya karşı savaşıyor.. piyon ülke Ukrayna ve buna izin veren palyaço zelenskiy. Ölen Ukraynalı insanlara yazık.kahrolsun ABD ve destekçileri.
    Cevapla
  • Akıl ahlak 2 yıl önce Şikayet Et
    Evettt Türkiyede batının dostları varmış ABD lideri diyor ben demiyorum. Hatta beraber Reisi devirip Türkiyeye sözde demokrasi getirdcekler. Batının girdiği el attığı ülkelerin huzur ve ekonomisine bakın Türkiyeye getirecekleri inandirıcilığı o kadar yalanki, Akıllı olmamız lazım benzine sekere yağa satılacak ülkemiz yok. Herne olursa olsun batinın Islam coğrafyası ve Türkiye için dunyanin sonuna kadar hainlikleri devam edecek
    Cevapla
  • Berkant 2 yıl önce Şikayet Et
    Pahalılıkla reisi devirmek istiyorlar uyan ey halkım reisi devirirlirse bizi de Suriye Irak gibi yapmak için ugraşacaklar açın gözlerinizi bi seylere zam geliyor diye oyuna düşmeyin ekonomik savaş açtılar Türkiye ye Allah devletimi milletimi ve ülkemi içimizdeki hainlerden korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle