Andrea Belotti kimdir?

İtalya Milli Futbol Takımı ile Serie A ekibi Torino'da forma giyen Andrea Belotti kimdir? Transfer olduğu Torino'da son 7 sezondur oynayan Belotti, uzun süre İngiltere Premier Ligi ekipleri ve Serie A'nın lokomotif takımlarıyla anılmıştı. Geçtiğimiz sezon sakatlıklardan ötürü rotasyona dahil olamayan İtalyan forvet, Milli Takımda da yer bulamadı. İşte, Andrea Belotti'nin kariyeri ve istatistikleri...

Andrea Belotti kimdir?
Andrea Belotti kimdir?
GİRİŞ 14.06.2022 17:27 GÜNCELLEME 14.06.2022 17:32

İtalyan futbolunun son dönemde yetiştirdiği önemli forvet oyuncuları arasında yer alan Andrea Belotti, 7 yılını geçirdiği Torino'dan ayrılmanın arifesinde. Adı sık sık Türkiye'deki, İngiltere'deki ve ülkesi İtalya'daki ekiplerle anılan futbolcu; önümüzdeki sezon kaptanı olduğu takımını bırakabilir. Peki, Andrea Belotti kimdir? İşte, İtalyan forvetin kariyeri ve istatistikleri...

Wout Weghorst kimdir?Wout Weghorst kimdir?

ANDREA BELOTTİ'NİN BİYOGRAFİSİ

Andrea Belotti, 20 Aralık 1993'te İtalya'nın Bergamo şehrine bağlı Calcinate köyünde dünyaya geldi. 28 yaşındadır. 10 yıldır profesyonel olarak futbol oynayan Belotti, sahanın en ileri ucundadır. Yani diğer bir deyişle forvettir. Şimdiye dek 390 resmi maçta oynayan futbolcu, son 7 sezondur Torino için mücadele ediyor.

HOROZUN (IL GALLO) ÖYKÜSÜ

Andrea Belotti'nin doğduğu Calcinate köyü, 6 bin kişinin yaşadığı; imkanları kısıtlı bir yerleşkeydi. Benzer şekilde onun ailesinde de maddi problemler vardı. Annesi bir fabrikada ütücü olarak, babası da inşaat işçisi olarak çalışıyordu.

Stephanie Frappart kimdir? Türkiye Litvanya maçından önce dikkat çeken detay! Daha önce de...Stephanie Frappart kimdir?

Babasının akşam vakti üstü başı harap olmuş biçimde eve gelmesi Belotti'yi tetikleyen faktördü. Özellikle bir gün dizlerindeki yaralarla eve dönmesi onu başarılı olma konusunda motive etmişti.

Ailesinin yoksullukla geçirdiği zor süreci anlatan forvet, "Onları hiçbir zaman gücendirmek istemedim. İyi bir futbolcu olup onları çalışma hayatından kurtarmak istedim. Yine de emeklilik teklifine öyle kolay razı olmadılar" dedi.

Andrea Belotti, AlbinoLeffe'de oynarken

Kardeşine kıyasla futbola daha fazla ilgi duyan Belotti, ilk olarak ülkenin alt lig takımlarından Grumellese'de kariyerine başladı. Burada geçirdiği uzun bir eğitim sürecinden sonra ülkenin profesyonel kulüpleri tarafından keşfedildi. O dönem hem Atalanta hem de AlbinoLeffe, Belotti'yi denemek için davet göndermişti.

Belotti iki kulübün de denemelerine katılmasına karşın Atalanta'da beklentileri karşılayamadı. Fakat AlbinoLeffe, Belotti'ye resmi transfer teklifi yaptı. O dönem İtalya Serie C'de mücadele eden ekip, aynı zamanda onun ilk profesyonel deneyimi de olacaktı.

Attığı gollerden sonra elini başının önüne götürüp horozu taklit edercesine sallaması, daha alt liglerdeyken fark edilmişti. Gol sevinciyle ilgi odağı haline gelen forvet, neden "horoz" lakabıyla anıldığını da İtalyan basınına anlattı.

Belotti'nin gol sevinci

Küçükken teyzesinin yumurta toplaması için kendisini kümese yolladığını ve yumurta toplamak yerine tavukları kovaladığını belirten Belotti, zamanla "Il Gallo" olarak hatırda kaldı. Teyzesi, tavukları korkutan yeğeni için "Il Gallo", yani "Horoz" dedi. Belotti'nin de akranları, takım arkadaşları ve ailesi zamanla ona Horoz diye seslenmeye başladı. 

AlbinoLeffe'deki bir sezonluk performansından sonra İtalya'nın köklü kulübü Palermo, Belotti'ye transfer teklifi yaptı. O dönem Serie B'de yer alan Palermo, İtalyan forvet için AlbinoLeffe'ye 500 bin Euro önermişti.

Bu teklif kabul edilince soluğu Sicilya'da aldı. Gelirinin düştüğünü fakat büyük kulüplerin dikkatini çekebilmek için Palermo'yu geri çevirmediğini söyleyen forvet, 2 yıl Sicilya'da kaldı. Yine onun döneminde Palermo yeniden Serie A'ya döndü.

Dybala ve Belotti'nin Parma yılları

Sicilya temsilcisinin Serie A'ya dönmesi ve Dybala ile Belotti'nin uyumu büyük takımların dikkatini çekmişti. Dybala, Turin kentinin köklü kulübü Juventus'la anlaşmaya varırken, Belotti ise zamanla kaptanlığa kadar terfi edeceği Turin kentinin diğer takımı Torino ile kontrat yaptı.

Torino, o dönem Belotti'yi alabilmek için Palermo'ya 8,4 milyon Euro ödedi. O da Serie A'da yüzlerce maça çıktı. 7 sezona 270 maç sığdıran forvet, 106 gol atıp 27 kez asist yaptı. Takımını İtalya Kupası ve Avrupa Ligi elemelerinde de temsil etti.

Torino Kaptanı Andrea Belotti

Özellikle ilk yıllardaki başarılı performansı nedeniyle Torino'ya milyonlarca Euro değerinde teklifler yapıldı. Fakat Belotti, kaptanı olduğu takımı bırakmadı. Son olarak, geçtiğimiz yıl AS Roma; Belotti'yi alabilmek için Torino'ya 30 milyon Euro önermişti.

AS Roma'nın bu teklifine de sıcak bakmayan Belotti, önceki sezon da takımıyla kampa girdi. Fakat tendon ve hamstring sakatlıkları nedeniyle 20 maçta kadroya alınmadı. Sezon boyunca Serie A ve İtalya Kupası'nda 23 maça çıkan forvet, 8 gol atıp 1 kez asist yaptı. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz