Cristiano Ronaldo kimdir?

Portekiz'in ve Avrupa futbolunun son dönemde yetiştirdiği en önemli futbolcular arasında yer alan Cristiano Ronaldo kimdir? İber Yarımadası'nın batı kıyısındaki Madeira Adası'nda başlayan hayatı, zamanla Lizbon'a, Manchester'a, Madrid'e ve hatta Turin'e uzandı. Çoğu kez Lionel Messi ile giriştiği ikili rekabetiyle anıldı. Ancak Ronaldo, sadece futboldan ibaret değil. 2012'de Altın Ayakkabı ödülünü satıp Filistin'e bağışlayarak İslam medeniyetlerinin takdirini kazanmıştı. İşte, Cristiano Ronaldo'nun kariyeri ve istatistikleri...

Cristiano Ronaldo kimdir?
Cristiano Ronaldo kimdir?
GİRİŞ 28.06.2022 18:33 GÜNCELLEME 28.06.2022 18:33

Eusebio, Luis Figo, Deco, Ricardo Quaresma, Luis Nani ve Rui Costa gibi yıldızları yetiştiren Portekiz, Cristiano Ronaldo ile büyük ses getirdi. Kariyeri boyunca Nacional, Sporting Lizbon, Manchester United, Real Madrid ve Juventus gibi ekiplerin formasını giyen Ronado, bir futbolcunun sahada kazanabileceği çoğu başarıya ulaştı. Peki, Cristiano Ronaldo kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, son yüz yılın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Portekizli yıldızın kariyeri ve istatistikleri...

Anderson Talisca kimdir?Anderson Talisca kimdir?

CRİSTİANO RONALDO'NUN BİYOGRAFİSİ

Tam adıyla Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, 5 Şubat 1985'te Portekiz'in Madeira adasına bağlı Funchal kasabasında dünyaya geldi. Haziran 2022 itibariyle 37 yaşındadır. 20 yıldır profesyonel futbol oynayan Ronaldo, kariyerini üçüncü durağı olarak da bilinen Manchester United'da sürdürüyor. Sağ kanat, sol kanat ve forvette oynayabiliyor.

ÖYKÜSÜ

Cristiano Ronaldo, Maria Dolores dos Santos Aveiro ile Jose Dinis Aveiro çiftinin son çocuğu olarak doğdu. Dünyaya geldiği evin çatısı tenekeden yapılmaydı. Hayata yoksulluk ve fakirlik içinde başladı. 

Ronaldo'nun bebekliği

Annesi ve babası, tüm imkansızlıklara karşın Ronaldo'ya diğer üç çocuklarından daha farklı imkanlar sundu. Abisi Hugo, ablaları Katia ve Elma'ya nazaran daha iyi bir çocukluk dönemi geçirdi.

Akranlarına kıyasla onlarca yeni ve dönemin modasına uygun kıyafeti vardı. Bu kıyafetlerin çokluğu, ailenin fakirliğini gizlemek istemesinden ileri geliyordu. 

Ronaldo'nun çocukluğu

Babası Jose Dinis, Funchas'taki Andorinha kulübünün personeliydi. Küçük yaşlarda yeşil sahayı, taraftarı ve futbolu gördü. Futbola başlamasında babasının da etkisi büyüktü.

Ronaldo adının verilmesinde de babası etkili olmuştu.O dönem Ronald Reagan (ABD Başkanı) hayranı olan Jose Dinis, Ronaldo adını verirken Reagan'a öykündü.

Ronaldo'nun Andorinha'daki lisansı

7 yaşında Andorinha'nın lisanslı sporcusu olan Cristiano, 3 yıl boyunca aynı ekipte forma giydi. Futbola dair ilk temellerini Andorinha'da attı.

Şimdilerde Andorinha'yı çalıştıran, Ronaldo'nun eski takım arkadaşı Ricardo Santos, Ronaldo'ya neden "Ağlak" lakabını taktıklarını şu sözlerle anlattı:

"Cristiano, gerçekten kazanmayı seven bir çocuktu. Kazanamadığı zaman hep ağlıyordu. O kadar çok ağlıyordu ki 'Ağlak' lakabını verdik"

1995'te Madeira adasının güçlü kulüplerinden Nacional'e transfer oldu. 2 yılını Nacional'de geçirdi. 1997'de başkent Lizbon'un ve ülkenin lokomotifi Sporting Lizbon'un seçmelerine katıldı.

Cristiano Ronaldo, Sporting Lizbon

Sporting, turnuvada en çok golü atan futbolcuyu seçecekti. 13 yaşında Lizbon tesislerinden içeri ağlayarak giren Ronaldo, hazırlık maçında 2 gol birden attı. Fakat sonradan çok yakın ilişki kuracağı Albert Fantrau'nun da 2 golü vardı.

Maçın son bölümünde Fantrau kaleciyi geçerek boş kaleye doğru ilerliyordu. Bir anda topu Ronaldo'ya gönderdi. Ronaldo da şaşkınlık içerisinde topu boş filelere yolladı.

Cristiano Ronaldo ve Albert Fantrau

Ronaldo, o maçta 3 gol atarak Sporting formasını kaptı. Fakat Fantrau'nun ikramı nedeniyle kendi içinde muhasebe yaptı. Soyunma odasına gider gitmez Fantrau'ya "Neden?" diye sordu. Fantrau da: "Çünkü benden daha iyisin" cevabını verdi.

Ronaldo, kendisine bu iyiliği yapan Fantrau'yu hiçbir zaman unutmadı. Hiçbir karşılık beklemeden ev, araba ve iş yeri hediye etti. 

KARİYERİ VE İSTATİSTİKLERİ

Sporting Lizbon altyapısındaki eğitimi de 2002 yılına kadar sürdü. 5 yılın akabinde, tarihler 2002'yi gösterdiğinde 17 yaşında olan Ronaldo, A Takıma yükseltildi. Kulüpteki ilk sezonunda 5 gol atıp 6 asist yaptı.

Manchester United'ı çalıştıran Alex Ferguson, Cristiano'nun genç yaşta takımına sağladığı katkıdan bir hayli etkilenmişti. Ertesi sezon Lizbon'a giderek Sporting'in kapısını çaldı. Olumlu havada geçen görüşmeler, 19 milyon euro bonservis bedeliyle sonuçlandı.

2002'de 17 yaşındaki bir futbolcuya verilen bu rakam İngiltere'de tepkilere neden olmuştu. Cristiano, 2002'deki futbol ortamında en pahalı genç oyuncu transferiydi. Ancak, tüm eleştirileri unutturacak cinsten bir performans sergiledi.

İlk sezonunda 14 gole, ikinci sezonunda 18 gole ve devam eden yıllarda 21; 45, 50 ve 38 gole katkı sağladı. Özellikle 2007-08 sezonundaki 42 gollük katkısı ve 8 asisti, Ronaldo'nun değerine değer katmıştı.

Cristiano Ronaldo, Manchester United

Kariyerinin ilk Ballon D'or'unu da aynı sezon kazandı. O sezon, Avrupa'da yılın futbolcusu olması ve Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşaması da dikkate değer bir başka noktaydı.

Temmuz 2009'da Real Madrid, 94 milyon euro değerindeki bonservis teklifiyle Manchester United'ın kapısını çaldı. 80 milyon sterlinlik bu teklif "reddedilemez" düzeydeydi. Sir Alex Ferguson'un da izniyle soluğu Madrid'de aldı. Her zaman "Real Madrid'de" oynamak istediğini söyledi. Üstelik Madrid'i şampiyon yapacağına dair söz verdi.

Cristiano, İspanya'da kariyerinin altın yıllarını yaşadı. 2009'dan 2018'e kadar 9 yıl boyunca Eflatun-Beyazlılar için mücadele etti. İlk yılında 43, ikinci yılında 70, devam eden yıllarda 74, 66, 63, 80, 66, 49 ve 50 gole katkı sağladı. Özellikle 2014-15 sezonundaki 80 gollük katkısı dünyada büyük yankı uyandırdı.

Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Ronaldo, 2017-18'de Real Madrid'i 117 milyon Euro değerindeki bonservis bedeliyle bırakarak Juventus'a gitti.

İtalya'ya gitmeden önce koleksiyonuna 5 Ballon D'or, 4 Avrupa'da Yılın Futbolcusu, 2 Dünyada Yılın Futbolcusu, 4 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 3 UEFA Süper Kupası, 2 LaLiga zaferi bırakmıştı. Lionel Messi ve Sergio Kun Agüero'nun da olduğu Barcelona'ya karşı 3 kez gol krallığı yaşadı.

İtalya'da ise beklentileri karşılayamadı. Juventus'a Şampiyonlar Ligi zaferi iddiasıyla giden Portekizli, 3 sezonu 2 Serie A, 1 İtalya Kupası galibiyetiyle kapattı. Son sezonunda da Manchester United, eski oyuncusunun bonservisini geri aldı. 13 yıl sonra İngiltere'ye geri dönen Ronaldo, 27 gole katkı sağlarken takımının en skorer oyuncularından biri oldu.

Cristiano Ronaldo, Juventus

Cristiano Ronaldo, kulüp kariyeri dışında milli takımdaki başarılarıyla da öne çıkıyor. Portekiz'le 2016'da Avrupa Şampiyonluğu yaşaması, dikkat çeken başarıları arasında. Kişisel performansıyla İber ülkesini finale taşıyan süper star, finalin büyük bölümünü sakatlığından ötürü oynayamamıştı.

Ronaldo'nun heykeli

Ağlayarak sahayı terk eden oyuncu, maçın gidişatını büyük bir heyecanla takip etmişti. Ronaldo'nun bu başarıları nedeniyle Madeira adasına bronzdan heykeli de inşa edildi. Yıldız futbolcu da ailesiyle birlikte bu heykeli ziyaret edip önünde fotoğraf çektirdi.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz