Memphis Depay kimdir?

Hollanda futbolunun son dönemde çıkardığı en yetenekli hücum oyuncuları arasında gösterilen Memphis Depay kimdir ve kaç yaşındadır? Son olarak Barcelona'daki kontratından çıkılacağı haberleriyle gündeme düşen Depay için Beşiktaş iddiası ortaya atıldı. İşte, küçük yaşta rap müziği ile futbol arasında seçim yapmak zorunda kalmış ve futbolun en iyi liglerinde forma giymiş Depay'ın kariyeri ve istatistikleri...

Memphis Depay kimdir?
Memphis Depay kimdir?
GİRİŞ 20.08.2022 18:56 GÜNCELLEME 20.08.2022 18:57

Henüz 19 yaşındayken Hollanda A Milli Futbol Takımı'na çağrılan Memphis Depay kimdir ve kaç yaşındadır? Temmuz 2021'de bedelsiz olarak Olympique Lyon'dan Barcelona'ya geçen Depay, bu kararından ötürü uzun süre Fransız basını tarafından eleştirilmişti. Katalan ekibinden senelik 10 milyon Euro kazanan futbolcunun bu kez İspanya'dan ayrılması gündemde. Ünlü futbolcu için yabancı basından Beşiktaş iddiası ortaya atılırken, birçok kulübün beklemede olduğu da belirtildi. İşte, Memphis Depay'ın futbol kariyeri ve istatistikleri...

Cristiano Ronaldo kimdir?Cristiano Ronaldo kimdir?

MEMPHİS DEPAY'IN BİYOGRAFİSİ

Memphis Depay, 13 Şubat 1994'te Hollanda'nın Afrika asıllı göçmenlerin yoğunlukta olduğu Moordrecht kasabasında dünyaya geldi. Ağustos 2022 itibariyle 28 yaşındadır. Boyu 1.76 metre, güçlü ayağı da sağdır. İspanya LaLiga ekibi Barcelona'da forma giyen Depay, santrfor; forvet arkası ve sol kanat olarak oynayabiliyor. Aynı zamanda rap müzikle de uğraşan futbolcunun kendi adıyla yayınladığı şarkıları da mevcut. 

Memphis Depay, Barcelona

PORTRE

Memphis Depay, Ganalı işçi bir baba Dennis Depay ile Hollandalı ev hanımı Cora Schensema çiftinin oğlu olarak doğdu.

Hayata adım attığı Moordrecht kasabasında babası Dennis gibi Gana'dan Hollanda'ya iş için göçmüş onlarca insan vardı.

Kasabanın ülkeye kıyasla şartları ve koşulları da görece alt düzeydeydi. İş imkanları alabildiğine kısıtlı, eğitim olanakları temel düzeyde olan bir yerleşkeydi. 

Memphis Depay ve annesi Cora

Ancak küçük Depay için trajedik denilecek ilk olay anne ve babasının boşanmasıydı. 4 yaşında Dennis Depay'ın evi terk etmesi, Memphis'i derinden etkiledi.

Zamanla hırçınlaştı. Asabi tavrı profesyonel bir futbolcu da olmaması gereken niteliklerdi. Futbol yaşamında da bu hırçınlıklarla baş edebilmesi için PSV Eindhoven özel koç ve özel psikolog tutmuştu. 

Depay, annesi Cora'ya bakabilmek için küçük yaşta müzikle uğraştı. Dönemin trendi rap müzik kafilesine o da dahil oldu. İlk etapta ünlü şarkıları söylüyor, ülkedeki çeşitli küçük çaplı etkinlikler de sahne alıyordu. Fakat her şey futbolla tanışmasıyla başladı.

'YA FUTBOL, YA MÜZİK!'

Moordrecht'teki akranları neredeyse futbolla yatıp futbolla kalkıyordu. O da sokak futboluyla meşin yuvarlağın peşine düştü. Bu alanda gelişebilmek için yine kasaba takımlarından SVV Moordrecht altyapısına da girmişti.

Depay'ın rap müzikle uğraştığı çocukluk yılları

2000'den 2003'e kadar üç yıl süreyle altyapıda oynadı. Hızı, oyuncu eksiltebilme yeteneği ve uzak mesafeden şutlarıyla Moordrecht heyetini kısa sürede etkiledi.

O dönemki hocalarından Fred Rutten, bir gün Depay'ı karşısına alarak ne olmak istediğini sordu. Küçük Depay için rap müzik ile futbol eş değer nitelikteydi. Ancak hocası rap müziği bırakmasını istedi. İki işin bir arada yürütülemeyeceğini düşünüyordu.

Memphis, o dönem hocasını kırmayarak futbolcu olacağına dair söz verdi. Lakin yine de yaz tatillerini rap yaparak geçiriyordu. Yine Moordrecht'te sahne alıyordu. 2003'e kadar böyle devam etti. 2003'te de SVV Moordrecht'e kıyasla daha profesyonel bir kulüp olan Sparta Rotterdam'ın altyapısına transfer oldu.

Hayali Arjen Robben ve Cristiano Ronaldo gibi futbolcu olmaktı. Onun Rotterdam'daki istikrarı zamanla çoğu kulübün dikkatini çekti. AFC Ajax ve PSV Eindhoven, genç Memphis'i alabilmek için adeta yarışa tutuşmuştu.

COCU, DEPAY'I BİTİRDİ

Bir dönem Fenerbahçe'yi de çalıştıran Phillip Cocu, Memphis'i ikna ederek PSV'ye geçmesinde aracı oldu. Memphis de 2006'da uzun yıllar formasını giyeceği takımla anlaşmaya vardı.

Phillip Cocu

6 yıllık altyapı sürecinin akabinde, 18 yaşındayken PSV Eindhoven'la profesyonel sözleşme imzaladı. 2012'den Manchester United'a transfer olduğu 2015 yılına kadar 3 yıl süreyle takımıyla farklı turnuvalarda mücadele etti.

Memphis Depay, PSV Eindhoven

Üç yıl içinde 90 Eredivisie maçına çıkıp 57 gole katkı sağladı. Onun bu başarısı artık dünya devlerinin radarındaydı. 2015'te Manchester United, 34 milyon Euro ödeme yaparak Memphis'in bonservisini satın aldı.

Ancak Depay için İngiltere yılları 'hüsran' niteliğindeydi. 2 yılda sadece 33 Premier Lig maçına çıkabildi. Bu maçlarda da 2 gol atıp 1 asist yaptı. Ocak 2017'de de 16 milyon Euro karşılığında Fransa Ligue 1'den Olympique Lyon'a gönderildi.

FRANSA'DA YENİDEN DOĞDU, YENİ KONTRATI KABUL ETMEDİ

Memphis, Fransa'da adeta küllerinden doğdu. Kulübe olan uyumu ve istikrarı onu yeniden gözler önüne serdi. 4 yıla 139 Ligue 1 maçı sığdırdı. Bu şansı iyi değerlendirip 108 gole doğrudan katkı sağladı. 4'üncü yılının sonunda da Lyon'un onca sözleşme talebine yanıt vermeyip bedelsiz olarak Barcelona'ya transfer oldu.

Memphis Depay, Olympique Lyon

Temmuz 2021'de kariyerinin en yüksek piyasa değerini (45 milyon Euro) gören Memphis Depay, Barcelona ile seneliği 10 milyon Euro'dan iki yıllık kontrat imzaladı. Bu hamle Avrupa'da büyük yankı uyandırırken Fransız medyası uzun süre Depay'ı hedef tahtası yaptı.

Barcelona'daki ilk yılı da çoğu kişi tarafından 'başarısızlık' olarak nitelendirildi. Yakasını bırakmayan sakatlıklardan ötürü 15 maç kaçırdı. Sadece 27 maça çıkarken 14 gole katkı sağladı.

Memphis Depay, Barcelona

Fakat Barcelona Yönetimi, oyuncunun senelik 10 milyon Euro değerindeki maliyetini de hesaba katarak ayrılık kararını karşı tarafa iletti. Depay'ın önümüzdeki günlerde Katalonya'dan ayrılması bekleniyor. Süper Lig ekibi Beşiktaş'ın da futbolcu için devrede olduğu öne sürüldü.

MEMPHİS DEPAY'IN İSTATİSTİKLERİ

Gana ve Hollanda uyruklarına sahip Memphis Depay, 10 yıllık profesyonel futbol kariyeri boyunca 411 resmi maça çıkarken 158 gol atıp 96 asist yaptı.

Memphis Depay, Hollanda Milli Takımı

Aynı zamanda Hollanda Milli Takımı'nda da forma giyen Depay, 80 kez şans bulurken 42 kez fileleri sarstı.

Memphis Depay, No Love'u söylerken

Futbol dışında profesyonel olarak rap müzikle de ilgilenen Memphis, kendi adıyla Fall Back ve No Love adında iki şarkı çıkardı. İki şarkı YouTube'da toplam 25 milyon kez dinlendi.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz