UEFA Uluslar Ligi turnuvasının formatı: Grup birinciliği durumunda ne oluyor?

UEFA tarafından Konfederasyona bağlı ülkelerin erkek milli takımları arasında düzenlenen Uluslar Ligi'nin bu yıl 3'üncüsü organize ediliyor. Peki, grup aşamasını birinci sırada tamamlayan ülkeleri ne bekliyor? İşte, UEFA Uluslar Ligi'nin formatı!

UEFA Uluslar Ligi turnuvasının formatı: Grup birinciliği durumunda ne oluyor?
UEFA Uluslar Ligi turnuvasının formatı: Grup birinciliği durumunda ne oluyor?
GİRİŞ 20.09.2022 14:22 GÜNCELLEME 20.09.2022 14:23

İlk kez 2018-19 sezonunda düzenlenen ve Portekiz'in Hollanda karşısındaki zaferiyle sonuçlanan UEFA Uluslar Ligi'nde 2022-2023 etabının son düzlüğüne girildi. A, B; C ve D gruplarındaki 55 ülke, gruplarda birinciliğe ulaşabilmek için kıyasıya rekabet ediyor. Bu yıl C Ligi 1. Grup'ta yer alan Türkiye A Milli Futbol Takımı da kendi grubunu domine etmesini bildi. Peki, grup aşamasını birinci sırada tamamlayan ülkeler devam eden süreçte neyle karşılaşacak? İşte, UEFA Uluslar Ligi'nin statüsü ve formatı!

Türkiye Lüksemburg maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda yayınlanacak?Türkiye Lüksemburg maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda yayınlanacak?

UEFA ULUSLAR LİGİ NEDİR?

UEFA Uluslar Ligi, UEFA üyesi ülkelerin erkek milli futbol takımları arasında, birer yıl arayla düzenlenen uluslararası bir turnuvadır. Bu organizasyonun 55 katılımcısı varken, ülkeler UEFA sıralamalarına göre 14 farklı gruba dağıtılır. A Ligi'ne sıralaması 1-16 olan takımlar; B Ligi'ne 17-31, C Ligi'ne 32-47 ve D Ligi'ne 48-55'inci ülkeler katılım hakkı elde eder. 

TURNUVANIN STATÜSÜ

UEFA Uluslar Ligi, her yıl UEFA'nın belirlediği tarihler arasında gerçekleştirilir. A Ligi'nde 4, B Ligi'nde 4; C Ligi'nde 4 ve D Ligi'nde 2 grup vardır. A Ligi'nde yer alıp grup aşamasını birinci sırada tamamlayan 4 ülke final oynamaya hak kazanır. Finaller de UEFA'nın belirleyeceği ülkenin ev sahipliğinde düzenlenir.

B, C ve D Liglerini birinci sırada tamamlayan ülkeler finallere dahil edilmez. Bu liglerdeki birinciler bir üst lige terfi ettirilir. A ve B Liglerinin grup sonuncuları da doğrudan bir alt kademedeki lige düşürülecek. C ve D Liglerinde ise bir alt lige düşürülme durumu söz konusu değil.

Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı Aday Kadrosu Eylül 2022Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı Aday Kadrosu Eylül 2022

Sadece D Ligi'ndeki iki grubu birincilikle tamamlayan iki ülke takımı, C Ligi'ndeki gruplarını en kötü sıralamayla tamamlayan iki ülke takımıyla Play-Off maçına çıkacak. C Ligi'nin en kötü iki takımı ise, 4 grup sonuncusunun genel performansına göre belirlenecek.

Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı Teknik Direktörü Stefan Kuntz

Turnuvadaki temsilcimiz Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı, C Ligi 1. Grup'ta şampiyonluk yaşarsa doğrudan B Grubu'na katılım hakkı elde edecek. 

Faroe Adaları Türkiye maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? UEFA Uluslar Ligi!Faroe Adaları Türkiye maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? UEFA Uluslar Ligi!

2020-2021 ve 2021-2022 yıllarında Covid-19 pandemisi nedeniyle düzenlenmeyen UEFA Uluslar Ligi'nin 2022-2023 finalleri 14-18 Haziran 2023 tarihlerinde oynanacak. 14 Haziran 2023 Çarşamba günü yarı final maçları, 18 Haziran'da da final ve üçüncülük karşılaşmaları organize edilecek.

Portekiz'in UEFA Uluslar Ligi zaferi

Hatırlanacağı üzere 2018-19 yılındaki ilk finali, Hollanda'yı 1-0 yenen Portekiz kazanmıştı. 2019-20 yılındaki finalde de son dünya şampiyonu Fransa, İspanya'yı 2-1 mağlup ederek kupaya uzanan taraf oldu.

İlk finalin ev sahipliği Portekiz'deyken, ikinci finalin ev sahipliği ise İtalya'daydı. İtalya, 2019-20'de yarı finalde mağlup olup üçüncülük maçına kalmış; burada da Belçika'yı saf dışı bırakarak bronz madalya almıştı.

UEFA ULUSLAR LİGİ'NİN MİLLİ TAKIMLARA KATKISI

UEFA Uluslar Ligi, ülkelerin UEFA sıralamasının belirlenmesinde ve Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde söz sahibi olan bir turnuvadır. Grup aşamasında başarılı olan ülkelerin sıralamadaki yerleri de yükselişe geçmektedir. Ayrıca Avrupa Futbol Şampiyonası Play-Off etabı geçişlerinde de grup birincilerine öncelik veriliyor.

Fransa, UEFA Uluslar Ligi (2019-2020)

Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri etabında gruplarını birinci ve ikinci sırada tamamlayan 20 ülke ve ev sahibi ülke (Toplam 21 ülke) doğrudan katılım hakkı elde etmektedir. Ancak turnuvada 6 grup ve 24 takım olduğu biliniyor. Kalan 3 ülkenin belirleniş aşamasında UEFA Uluslar Ligi göz önünde bulundurulacak.

A, B ve C Liglerinde grup aşamasını birinci sırada tamamlayan 12 takım, Play-Off oynamaya hak kazanacak. Eğer A, B ve C Liglerindeki ülkeler katılım hakkı elde etmişse, aynı liglerin ikinci sıradaki ekiplerine fırsat tanınacak. Liglerdeki kalan takım sayısı 4 ve altına düşerse, D Grubu'nun birincileri Play-Off fırsatından faydalanacak.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz