Tekirdağ

Yaban hayvanlarını tahnitle "ölümsüzleştiriyor"

12:02 01 Mart 2017
Yaban hayvanlarını tahnitle "ölümsüzleştiriyor"

ÖMER URAL - Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde tahnitle uğraşan Selçuk Karaköy, gelecek nesillerin yaban hayvanlarını tanımasına katkı sağlıyor.

Tedavi sırasında ölen ya da doğada ölü bulunan yaban hayvanlarına tahnit yöntemiyle adeta yeniden hayat veren Karaköy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölen hayvanların iç organlarının çıkarılarak doldurulması işleminin tahnit olarak tanımlandığını söyledi.

Doğada ölü bulduğu yaban domuzu, alageyik, karaca ve bozayı gibi yaban hayvanlarının postlarını ilaçlayıp özel işlemden geçirerek doldurduğunu belirten Karaköy, 20 yılda yaklaşık 900 yaban hayvanına tahnit işlemi uyguladığını ifade etti.

Tahnitle yaban hayvanlarını yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Karaköy, şöyle konuştu:

"Araba kazaları, doğada iklim şartları ve yaşam döngüsünden dolayı ölen hayvanlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bize gönderiliyor. Bu hayvanların derilerini alıp işliyoruz. Makyajını, doldurulmasını yapıp hayvanları orman müdürlüklerine gönderiyoruz. Böylece telef olan hayvanlar yok olup gitmek yerine ölümsüzleşiyor."

Karaköy, tahnitin çok ciddi emek ve sanat gerektirdiğini, Türkiye'de bu işle uğraşan kişi sayısının çok az olduğu dile getirdi.

Tahniti yapılmış yaban hayvanlarının daha çok milli parklarda sergilendiğini aktaran Karaköy, şunları anlattı:

"Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerinde milli parklar kuruluyor. Bu milli parkların içerisinde çocukların, gençlerin, doğa sevdası duyan tüm insanların yabani hayvanları görebilmesi için tahnit işlemine önem veriliyor. Gerçek hayatta bir yaban domuzuna, karacaya, çengel boynuzlu dağ keçisine, büyük bir boz ayıya insanların yaklaşma şansı yok. Tahnit sayesinde insanlar yaban hayvanlarının gerçek görüntüsünü görüp daha çok doğaya yaklaşıyorlar. Hedef kitlemizi çocuklar oluşturuyor."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.