Küresel ısınmaya karşı brandalı önlem

Küresel ısınmayla birlikte dünyamızdaki buzullar büyük tehdit altında. İtalyan bilim insanları buzulları korumak için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemle buzul kütlelerinin erimesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Küresel ısınmaya karşı brandalı önlem
Küresel ısınmaya karşı brandalı önlem
GİRİŞ 21.06.2020 13:10 GÜNCELLEME 21.06.2020 13:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Son yıllarda gelişen endüstriyle birlikte küresel ısınma özellikle buzullar için büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Yaz mevsimiyle birlikte sıcaklıkların yükselmesi Avrupa’da yer alan Alp dağlarının yüksek bölgelerindeki buzulları eritmeye başladı. İtalyan bilim insanları da bu durum için ilginç bir yöntem geliştirdi.

Kuzey İtalya’da, Presena buzulu 1993’ten beri hacminin üçte birinden fazlasını kaybetti. Korumacılar, kayak mevsimi sona erdiğinde güneş ışınlarının buzları eritmesini engelleyen beyaz brandalar kullanıyor. Battaniye görevi gören brandaların altında kalan kar ve buz kütleleri güneş ışığına maruz kalmadığı için erimekten korunuyor.

3 BİN METREDE 6 HAFTA SÜRÜYOR

AFP’ye göre, buzulların üstüne örtülen brandalar geotekstil malzemesi olup, güneş ışığını yansıtıyor ve dışarıdan daha düşük bir sıcaklığı muhafaza edebiliyor. Böylece mümkün olduğunca fazla karı küresel ısınmadan korumuş oluyorlar.

Lombardiya ve Trentino Alto Adige bölgeleri arasındaki sınıra branda döşeyen işçiler, bunu 2700 - 3000 m rakımda gerçekleştiriyorlar. Özel brandayı uzun şeritler halinde dağın eteklerini seren işçiler, karları güneş ışığından korumaya çalışıyorlar.

Ekip, brandaları tamamen serme çalışmalarını 6 haftada tamamlıyor ve kış sezonu başlamadan geri sökmek için 6 haftasını daha harcıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel fikir hem doğa korunuyor hem ticaretleri kesilmicek
    Cevapla
  • Erzurumlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu yapacağıniza dünyayı kirletmeyi bırakın o zaman buzullar korunur
    Cevapla
  • G.antep27 3 yıl önce Şikayet Et
    Saman da erimeyi engeller
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi