Dünya bu skandalı konuşuyor! Türkiye listede 3. sırada

Sosyal medya kullanıcıları arasında son dönemde virüs gibi yayılan TikTok uygulaması, bu kez veri ihlali ile gündeme damga vurdu. Eskiden sildiğiniz uygulamalardan, izin vermeseniz de konum bilginizi öğrenmeye; panoya kopyalanan her türlü bilgiden, uygulamayı kullanmıyorken bile kamera ve mikrofonunuza erişmeye... Meğerse TikTok’un almadığı bilgi neredeyse kalmamış!

Dünya bu skandalı konuşuyor! Türkiye listede 3. sırada
Dünya bu skandalı konuşuyor! Türkiye listede 3. sırada
GİRİŞ 03.07.2020 07:27 GÜNCELLEME 03.07.2020 07:35
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Son dönemin en popüler sosyal medya uygulaması haline gelen TikTok, veri ihlali skandalı ile sarsılıyor. Uygulamada ortaya çıkan kişisel güvenlik açıkları nedeniyle Hindistan’dan ABD’ye bir çok ülkede yasaklarla karşı karşıya kalan TikTok’a bir kötü haber de Türkiye’den geldi.

 

 

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) TikTok uygulamasına dair son günlerde tartışmalara konu olan kişisel verilerin korunmasına yönelik veri güvenliği açıklarıyla ilgili olarak harekete geçti. Kurul, TikTok hakkında, veri güvenliği açığı iddiaları üzerine resen inceleme başlattı.

Dünya genelinde 800 milyon seviyesinde kullanıcısı olan TikTok’un en çok kullanıldığı ülkeler sıralamasında 28.4 milyonluk rakamla 3. olan Türkiye'de yaşanan bu veri ihlalinden kaç kullanıcının etkilendiği, KVKK'nin başlattığı inceleme neticesinde ortaya çıkacak. 

 

 

Peki sadece Türkiye değil, dünyanın gündeminde olan TikTok’taki son veri ihlali skandalı tam olarak neyi ifade ediyor, neleri kapsıyor?

Sosyal medya platformu Reddit’te paylaşılan bir gönderiyle ortaya çıkan skandal, TikTok’a uygulanan tersine mühendislik işlemi ile uygulamanın kullanıcılara ait hangi verileri nasıl aldığını da gözler önüne serdi. 

Ortaya çıkan bu skandala göre TikTok uygulaması kullanıcıların telefonlarına ilişkin teknik bilgilerin yanısıra, donanımlarından, Wi-Fi bilgilerine; konumlarından, kopyalanan bilgileri okumaya onlarca çeşit bilgiye ulaşıp, kayıt altına alıyor.

LİSTEDE YOK YOK! 

Reddit’te ortaya çıkan veri ihlali skandalına göre TikTok kullanıcıların şu verilerini topluyor:

- Cihazın tüm donanımı hakkında bilgiler (İşlemci, ekran boyutu, hafıza kullanım oranı, RAM kapasitesi… )

- Kullanıcıların aktif olarak kullandıkları tüm uygulamaların yanısıra geçmişte indirdikleri ancak sonra sildikleri uygulamaların kayıtları.

- Uygulamanın kullanıldığı cihazın bağlı olduğu ağa dair IP adresleri ve Wi-Fi bilgileri.

- TikTok uygulamasının bazı versiyonlarında gözlenen kullanıcı konum erişimine izin vermese bile 30 saniyelik aralıklarla GPS pingi göndererek, konum bilgilerini takip etme.

- Kullanıcının telefon galerisinde yer alan tüm fotoğraf/video gibi tüm medya belgelerine erişim ve bunların farklı cihazlarda görüntülenmesi için kod dönüştürme (transcoding) izni.

- Uygulama kullanılmıyorken bile kullanıcıların kamera ve mikrofonlarına erişim.

- Özellikle yasadığı ve zararlı içeriklerin gizli bir şekilde kullanıcıların telefonlarına yüklenebilmesine yol açabilecek olan uygulamaya, Android sürümünde ‘Zip’ dosyası indirme, açma ve çalıştırma yetkisi verme.

- iOS sürümünde ortaya çıkan ancak gelen tepkiler üzerine ardından erişimi kaldırılan panoya kopyalanan her türlü bilgiyi okuyabilme.

YORUMLAR 35
  • tekin. 3 yıl önce Şikayet Et
    hangi uygulama bunları yapmıyorki. hepsi güvensiz.
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Düşman casusu içeride her kesin evinde kimsenin haberi yok.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tik tok nedir.? Bilmiyorum.Fakat bu tehlikeli bir şey olduğu belli.Cok mu önemli bu tik tok .Buna değer mi? Ben her uygulamayı iki ,uc yil geriden takip ediyorum.Insanlarin tepki ve faydalarını sorgulandıktan sonra face vb kayıt yapıyorum.Faydasiz bulursam siliyorum.Twitter en fazla 10 kere girişimdir.Bir türlü ısınamadım.instargam çok duydum ,fakat benim icin gereksiz gibi duruyor.
    Cevapla
  • mehmet aga 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben daha havalıyım.Sadece Feysbuku Telefon defteri olarak kullanıyım, Whatsapıda dersnotu paylaşanların yolladıklarını indirmek dışında birde epostm var hepsi bu kadar tivit mivit bilmem.
    Cevapla
  • nihon 3 yıl önce Şikayet Et
    Helal Olsun ÇOK HAVALISIN!!
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya Facebook’a 5 milyar dolarlık ve Fransa’da Google’a 150 milyon dolarlık dava açtı ama biz bunu yapamıyoruz çünkü bu adamlar bizi ciddiye almadıkları için ülkemize şube açmıyorlar. Açmadıkları içinde bizi tanımıyorlar ve tanımadıkları içinde bir şey yapamıyoruz. Venezuela’da da yok bunların şubesi. Twitter Maduro’yı değil darbeci Guaido’yu devlet Başkanı olarak tanıdı. Böyle bir rezalet olabilir mi ? Almanya’da, Fransa’da ve Rusya’da bu tür sosyal medya platformları sürekli devlet tarafından denetleniyor ve millete küfür, hakaret eden kim varsa anında kesiyorlar cezayı. Bizde insanlar sosyal medyada ölümle bile tehdit ediliyor ve hiçbir işlem yapılmıyor
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun kolayı var. Devletin desteği ile kendi programlarımızı üretir onlarınkini engellersek gereği yapılmış olur ve Türkiye bundan daha kazanclı çıkar. Zaten İnternet artık geleceğin teknolojisi bundan başka bir kurtuluş yok, ancak bu yolda girişimlerimiz olursa tamamınada söz hakkını elde etmiş oluruz.
    Cevapla
  • Kskdk 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüklü olan varsa hemen silin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi