3D baskı konut fiyatlarını düşürür mü?

Tüm dünya pandeminin ardından yüksek konut fiyatlarıyla boğuşuyor. ABD'de Alquist 3D isimli bir firma 3D baskı ile konut projeleri üreterek konut fiyatlarını düşürmeyi hedefliyor. Alquist 3D, şimdiden 28 saatte bir ev yapmayı başardı.

3D baskı konut fiyatlarını düşürür mü?
3D baskı konut fiyatlarını düşürür mü?
GİRİŞ 12.06.2022 14:01 GÜNCELLEME 12.06.2022 14:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Alquist 3D isimli bir firma kendi geliştirdiği 3D baskı teknolojisi ile ABD'de yaşanan konut krizini çözmek istiyor. Şirketin geliştirdiği yazıcı ile 3 katlı konut inşa edilebiliyor. ABD'de ev almanın giderek zorlaştığını fark eden firma ilk olarak Virginia eyaletinde 200 konut üretecek. Firma ilk konutunu geçtiğimiz günlerde 28 saatte üreterek bir rekora da imza attı.

Bir firma yetkilisi, şu anda ABD'de kiralık ev bulmanın giderek zorlaştığını belirtti. Ayrıca kiracılıktan ev sahipliğine geçişin ise neredeyse imkansızlaştığını söyledi. Bu nedenle konut inşasının daha ucuzlaştırılması ve hızlandırılması gerektiğini savundu. Son olarak firma yetkilisi şirketin vizyonunu “Amerikan toplumunun zenginliği, sağlığı ve istikrarı üzerinde olumsuz etkileri olan konut eksikliğini gidermek ve daha fazla çekirdek ailelere giriş seviyesi konut inşa etmek” şeklinde açıkladı.

Firmanın 3D baskı ile ürettiği ev

3D baskı yöntemiyle inşa edilen evlerin süreci klasik 3D yazıcılardan farklı değil. İlk olarak, bir bilgisayar programında konutun bir modeli oluşturuluyor. Daha sonra 3D yazıcı sıvılaştırılmış yapı malzemesi modeli ile modeli basmaya başlıyor. Yazıcı katmanın üstüne katman ekleyerek modeli oluşturuyor. Bazen inşaat tamamlanana kadar malzemenin kuruması için beklenebiliyor. Ancak buna rağmen saatler içinde konut üretmek mümkün oluyor. Hem daha az zaman hem de daha küçük bir ekip ile devasa konutlar inşa edilebiliyor. Tabii ki devasa konut inşa etmek için baskı yapan yazıcının da devasa olması gerekiyor. Bu durum baskı teknolojisinin yaygınlaşmamasının önünde büyük bir engel olarak duruyor.

3D baskı ile konut üretiminin yakın bir gelecekte daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor. Firmanın Virginia Projesi olarak adlandırdığı 200 konutluk proje bu alandaki ilk başarılı örnekler arasında yer alıyor. Projenin tamamlanması ile konutların muadillerine göre katbekat düşük bir ücretle satılacağı tahmin ediliyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • Eko 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye muz cumhuriyetine dondu resmen ortada ne devlet ne maliye ne zabita yok herkes kendi kafasina gore fahis zam yapiyo millet ac sefil rezil berbat bi durumda halk ama duyan yok kimse dutmuyor halki
    Cevapla
  • Buhara 1 yıl önce Şikayet Et
    Sefil aç goremk istiyorsan Afrika'ya bak bu ülkede kimse sefil ve aç değiliz sadece Allah cc verdikçe kuduran bir milletimiz var hiç kusura bakmayin
    Cevapla
  • Akıl tutulması 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyedeki emlakçılar duymasın hemen burada 300 daireyi 900 satarım abi dediği gibi 500 lük villayı 3milyona satarız abi derler nitekim bunlar komisyon için doğar komisyon için yaşar komisyon için ölürler. Dün benim tanıdığım en kötü (Rabbime sığınırım kibirden) yolda yürümekten aciz iş yapamayan emlakçı bizi anahtar için 1 saat kapıda bekleten emlakçı da bile milyonluk araba var. Gösterdiği evde kömürlük gibi 5 camı da duvara bakıyor 590 bin tl diyor bir gün öncede 550 bin diyordu. Allah bunlara fırsat verdi ve bunlarda hayr için değil paraya tapıyorlar aralarında muhakkak iyileri vardır ama ben hiç görmedim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı