Meta, bir Türk vatandaşına 350 bin Instagram hesabını klonladığı için dava açtı

Eski adıyla Facebook Inc. yeni adıyla Meta, bir Türk vatandaşına 350 bin Instagram hesabını klonlayarak hesapları sahiplerinden izinsiz erişime açtığı gerekçesiyle dava açtı. Meta'nın bu davası dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Meta, bir Türk vatandaşına 350 bin Instagram hesabını klonladığı için dava açtı
Meta, bir Türk vatandaşına 350 bin Instagram hesabını klonladığı için dava açtı
GİRİŞ 06.07.2022 11:58 GÜNCELLEME 06.07.2022 12:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi popüler uygulamaları bünyesinde barından Meta, Salı günü Octopus adlı bir şirkete ve Ekrem Ateş adlı bir Türk vatandaşına karşı dava açtı. 

Meta'ya göre, Octopus firmasının ürettiği bir program ilk olarak kullanıcının Facebook ve Instagram hesaplarını ve o kişinin listesindeki tüm hesapların kazıyor. Bir platformdaki verilerin kopyalanarak farklı amaçlar için başka platformlarda kullanılmasını sağlayan bu yönteme 'veri kazıma' ismi veriliyor. 

Yazılım daha sonra hesabı gizli olmasına rağmen kullanıcıların fotoğraf, video, biyografi ve hikayeler de dahil olmak üzere tüm kazıdığı bilgileri satışa çıkarıyor.

Meta, fimaya ve Ekrem Ateş'e hizmet şartlarını ve Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasasını ihlal ettiğini gerekçesiyle dava açtı. Bu yasa ile ABD'de dijital ortamdaki korunan eserlerin erişimlerini kontrol etmek ve bu erişim hakları ihlal edildiğinde ceza uygulamak mümkün oluyor.

Meta, "Octopus gibi şirketler, kimi hedeflediklerine ve veriyi hangi amaçla kazıdıklarına bakılmaksızın, herhangi bir müşteriye otomasyon hizmetleri sağlayan, gelişmekte olan bir veri kazıma endüstrisinin parçasıdır" açıklamasında bulundu.

EKREM ATEŞ İSİMLİ TÜRK VATANDAŞINA DAVA AÇILDI

Meta, Türk vatandaşı Ekrem Ateş hakkında ise 350 binden fazla Instagram kullanıcısı hakkında bilgi toplamak için Instagram hesaplarını kullandığını ve daha sonra bu verileri bir dizi sitede yayınladığını iddia etti.

Klon siteler ile bir kişinin hesabı gizli dahi olsa hesaplardaki tüm bilgiler sahibinin rızası olmadan görüntüleyebiliyor. Meta, 2021'in başından bu yana Ateş'i dava açmadan önce çok sayıda uyarı mektubu gönderdiğini söyledi.

Meta'nın veri kazımayı durdurmak için yasal yollara başvurduğu ilk sefer değil. 2020'de de şirket yine bir Türk vatandaşı olan Ensar Şahintürk ismindeki bir kişiye dava açmıştı.

KAYNAK: REUTERS
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 5
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamı ve firmayı savunmayı düşünmem ama birader, facebök, youtüp, twittır, iste-gram vs. bütün şirketler bir şekilde kişisel verileri paylaşıyor ve ona göre reklam ayarlanıyor. Hatta herkesi dinliyorlar ki bunu ben de denedim, evet bilgisayardan bile dinliyorlar. Bu dava, biz büyükbaşların yaptığını siz küçükbaşların yapması yasaktır davası sadece.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşmanız varmı türkyede yok o zaman size dava açılcak admı yargılamakta yok defolun gidin
    Cevapla
  • samsunlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yahudi zaten müslüman düşmanıdır
    Cevapla
  • vATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    meta demek iyi koruyamıyor,nedemek gizli olanın bi hesabın bilgilerini alıp satmak,meta önce kendini bir düzeltsin
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Meta = Facebook.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek