Doktorlar robotik kol ile Dünya'dan uzaydaki insanları ameliyat edecek

NASA, 2030'larda Mars'a ilk kez insan göndermeyi planlıyor. Hazırlıklara devam eden uzay ajansı yıllar sürecek bu görevde astronotların ciddi bir sağlık sorunu yaşaması durumunda tedavi edilebilmesi için robotik kol geliştirdi.

Doktorlar robotik kol ile Dünya'dan uzaydaki insanları ameliyat edecek
Doktorlar robotik kol ile Dünya'dan uzaydaki insanları ameliyat edecek
GİRİŞ 03.08.2022 15:51 GÜNCELLEME 04.08.2022 16:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Astronotların yıllar sürecek görevlerde ciddi bir şekilde yaralanması durumunda Dünya'daki doktorların astronotları tedavi edebileceği uzaktan kumandalı robotik bir kol geliştiren NASA, MIRA adını verdiği cerrahi robotu test etmeye hazırlanıyor.

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından geliştirilen MIRA, NASA tarafından derin uzaya gerçekleştirilecek uzun süreli mürettebatlı görevler için uygun bir tıbbi araç olup olmadığını öğrenmek amacıyla 2024'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilecek.

MIRA, uzayda cerrahi operasyonları mümkün kılacak iki temel avantaja sahip. Bunlardan ilki, vücutta açılacak sadece küçük bir kesikden operasyonları mümkün kılacak olması. Böylece cerrahlar, karın ameliyatı gibi operasyonları en minimal düzeyde hasar oluşturarak gerçekleştirecek. İkinci avantaj ise elbette robotun ihtiyaç halinde cerrahlar tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor olması. Bu sayede cerrahlar, binlerce kilometre uzaklarındaki astronotlara cerrahi müdahale gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda yaralı astronotlar tedavi edilebilecek, vücuda saplanan şarapnelin çıkarılması gibi operasyonlar mümkün olabilecek.

MIRA, ISS'ye gönderildikten sonra mikrodalga fırın büyüklüğünde bir deney dolabında çalışacak ve simüle edilmiş dokuları kesmek ve küçük nesneleri dikmek gibi ameliyatta kullanılan teknikleri taklit eden prosedürleri gerçekleştirecek.

MIRA, şimdilik minimal düzeyde operasyonların üstesinden gelebiliyor. Ancak dişçilik gibi çok ince işlem gerektiren operasyonlar için hâlâ astronotlara Dünya'dan ayrılmadan önce özel eğitim verilmesi gerekiyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasa yalanini torpuleyip yeni eklenti yapmis. Uzayda sarapnel nereden gelir. Uzay mayinlarindan sampanya sisesinin patlamasindan roketsavar uzay savaslarindan... simule dokuda 3d yazicidan cikarilan bobrektir uzayda cok ihtiyac olacak kesin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt