İkinci el telefon alırken mutlaka yapılması gereken 3 sorgulama

Sıfır telefon fiyatlarındaki artış, tüketiciyi ikinci el satışa yöneltti. Bu bağlamda ikinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor.

İkinci el telefon alırken mutlaka yapılması gereken 3 sorgulama
İkinci el telefon alırken mutlaka yapılması gereken 3 sorgulama
GİRİŞ 12.09.2022 12:37 GÜNCELLEME 12.09.2022 12:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Son günlerde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve tüm dünya yükselen enflasyon, akıllı telefon fiyatlarında olağanüstü artışlara neden oldu. 

Pandemiye bağlı olarak tedarik sorunu nedeniyle sıfır cep telefonu fiyatları cep yakarken, ikinci el telefonlara ilgi arttı.

Vatandaşın ikinci el telefon alırken dikkat etmesi gereken hususlara değinen esnaf Seyfettin Ballı, 10 yıla aşkın telefon satışı yaptığını belirterek, ikinci el telefon alırken müşteriyle karşılıklı güven duyulması gerektiğini söyledi. Ballı, “İkinci el telefon aldığımızda mutlaka telefonun kutu, fatura ve aksesuarlarının tam olmasına dikkat ediyoruz. Özellikle IMEI numarasının sorgulamasını yapıyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kendi sisteminden telefonun geçmişini sorguluyoruz. Herhangi kayıp ve çalıntı ihtimali olduğu zaman kesinlikle telefonu almıyoruz. Mümkünse emniyete ‘bu cihaz kayıp’ diye bildirimde bulunuyoruz” dedi.

İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN 3 SORGULAMA ÖNEMLİ

İkinci el telefon alırken 3 sorgulamanın önemli olduğunun altını çizen Ballı bunları şu şekilde sırladı.

  1. İkinci el telefon güvenilen kişiden satın alınmalıdır.
  2. IMEI numarası e-Devlet üzerinden sorgulanmalıdır. Kayıtlı olup olmadığı ya da sorgulama sırasında çıkan model ile satın alınacak telefonun aynı olup olmadığına karşılaştırılmalıdır.
  3. Son olarak telefon kasasının, ekranının sağlamlığına dikkat edilmelidir.

Öte yandan, son günlerde telefon bataryalarının patlamasına neden olan unsurlara değinen Ballı, "Orijinal olmayan şarj makinesi ve bataryalar, telefona gereğinden fazla güç uygulanması gibi eylemler, bataryanın şişmesine sebebiyet veriyor. Bu tür uygulamaların sonucunda batarya patlaması meydana geliyor” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: İHA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • afacan 1 yıl önce Şikayet Et
    bunu satan yer bunlari konrol edecek sana satiyor ve hirsizlik su bu cikar ise sen o yeri sikyaet edersin devlet onu yakalar hapse atar yakalama yap sonra evine git demez yuklu para cezasi ve hapis cezasi verir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı