Google'ın gizli projesi Aalyria, ABD hükümetinden aldığı destek sonrası halka açılıyor

Google, uzun süredir gizli bir şekilde yürüttüğü Minkowski isimli projesini tamamlayarak Aalyria adında kurulan şirkete devretti. Aalyria şirketi ABD hükümetinden şimdiden 8,7 milyon dolarlık destek aldı.

Google'ın gizli projesi Aalyria, ABD hükümetinden aldığı destek sonrası halka açılıyor
Google'ın gizli projesi Aalyria, ABD hükümetinden aldığı destek sonrası halka açılıyor
GİRİŞ 13.09.2022 09:38 GÜNCELLEME 13.09.2022 09:38

Google'nin kod adı “Minkowski” olan ve uzun süredir üzerinde çalıştığı gizli proje, önümüzdeki hafta  "Aalyria" adlı yeni bir şirket olarak halka açılacak.

Google, Aalyria adlı projesiyle karadan uzaya yüksek hızlı internet sunmaya hazırlanıyor.

Google, teknoloji üzerinde ne kadar süredir çalıştığı ve girişime kaç çalışanın katıldığı gibi Aalyria hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddediyor. Ancak, Aalyria ile ilgili bir haber bülteninde proje misyonu “hiper hızlı, ultra güvenli ve yüksek düzeyde kara, deniz, hava, yakın uzay ve derin uzayı kapsayan karmaşık iletişim ağlarını yönetmek” şeklinde açıklanıyor.

Google, “bugün var olan her şeyden daha büyük ölçekte ve hızda” bir lazer iletişim teknolojisine sahip olduğunu ve  Aalyria’nın yazılım platformunun birden fazla havacılık ve uzay ağı projesinde kullanıldığını belirtiyor.

Google ana Alfabesinin reklam harcamalarında bir yavaşlama olduğunu düşündüğü ve deneysel projeleri ilerletmeye veya sona erdirmeye çalıştığı bir dönemde ortaya çıktı. Bu kısmen, yıllardır kuluçkada olduğu bazı projeler için dış finansman aramak anlamına geliyor. Yaşam bilimleri şirketi Verily ve sürücüsüz otomobil üreticisi Waymo gibi işletmeler dış yatırımcılardan para toplarken, Alphabet güç üreten uçurtmalar yapan Makani ve internet ışınlayan balon işletmesi Loon gibi girişimleri kapattı .

ABD HÜKÜMETİNDEN 8,7 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Aalyria,  Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma İnovasyon Birimi (DIU) ile 8,7 milyon dolarlık bir ticari sözleşmeyi şimdiden imzaladı. Ayrıca Google'ın yeni şirketi hükümetle birlikte çalışan diğer şirketleri yöneten ulusal güvenlik uzmanı Chris Taylor tarafından yönetilecek. Taylor’ın LinkedIn profilinde Aalyria'nın CEO'su olduğu bilgisi yer alıyor.

Google, Aalyria’da bir azınlık hissesini elinde tutacak, ancak ne kadarına sahip olduğunu ve şirketin ne kadar dış finansman sağladığını söylemeyi reddetti. 

GOOGLE BİRÇOK TEKNOLOJİSİNİ AALİYRİA ŞİRKETİNE DEVRETTİ

Google, bu yılın başlarında, ofis alanı da dahil olmak üzere yaklaşık on yıllık fikri mülkiyet, patent ve fiziksel varlıkları Aalyria’ya devrettiğini söyledi.

Aalyria şirketine ait “Tightbeam” adındaki hafif lazer teknolojisi, verileri “atmosfer ve hava yoluyla bozulmadan iletebildiğini ve altyapının olmadığı yerlerde bağlantı sağladığını” iddia ediyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada “Tightbeam, uydu iletişimini, uçaklarda ve gemilerde Wi-Fi’yi ve her yerde hücresel bağlantıyı kökten geliştiriyor” ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: CNBC
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı