AB, yapay zeka kullanımında sınıfta kaldı

AB Komisyonu’nun Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESİ) 2022 yılı raporuna göre, AB ülkelerinin dijital dönüşümde ilerleme kaydettiği belirtiliyor ancak yapay zeka gibi önemli teknolojilere geçişte sınıfta kaldığını gösteriyor.

AB, yapay zeka kullanımında sınıfta kaldı
AB, yapay zeka kullanımında sınıfta kaldı
GİRİŞ 13.09.2022 10:43 GÜNCELLEME 13.09.2022 10:43

AB ülkelerinin dijital dönüşüm sürecindeki ilerlemesini değerlendiren Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) 2022 yılı raporu, AB Komisyonu tarafından yayımlandı.

Rapor, Covid-19 pandemisi sırasında dijitalleşme sürecinde AB ülkelerinde ilerleme kaydedildiğini ancak, dijital beceriler, KOBİ’lerin dijital dönüşümü ve gelişmiş 5G ağlarının yaygınlaşmasına ilişkin büyük eksiklikler bulunduğunu gösteriyor.

Raporda ayrıca, AB Toparlanma ve Dayanıklılık Platformu’nun dijital alanındaki reform ve yatırımlara 127 milyar avroluk fon ayırdığı ve bu kaynağın dijital dönüşümün hızlandırılması için önemli bir fırsat sağladığına dikkat çekiliyor.

Raporun bulguları arasında, AB ülkelerinin dijital dönüşümde ilerleme kaydettiği ancak, yapay zeka ve büyük veri gibi önemli dijital teknolojilerin işletmeler tarafından henüz yeterli seviyede benimsenmediği yer alıyor.

Yenilikçi hizmetler ve uygulamalar için gerekli olan hızlı 5G bağlantı altyapısının etkin kullanımı için çabaların hızlanması gerektiği belirtiliyor.

FİNLANDİYA, DANİMARKA, HOLLANDA VE İSVEÇ, DİJİTALLEŞMEDE BAŞI ÇEKİYOR

Raporda yer verilen diğer bulgulardan bazıları şöyle:

  • Finlandiya, Danimarka, Hollanda ve İsveç dijitalleşme alanında AB ülkeleri arasında ön sıralarda olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, yapay zeka ve büyük veri gibi gelişmiş dijital teknolojilerin bu ülkelerdeki kullanımının %30'un altında olduğu ve 2030 Dijital On Yıl hedefi olan %75 seviyesine ulaşılması için daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

  • İtalya, Polonya ve Yunanistan’ın son beş yıl içerisinde DESI puanlarını önemli ölçüde iyileştirdiği ve bu ülkelerdeki yatırımların AB fonlarıyla desteklendiği belirtiliyor.

AVRUPA VATANDAŞLARININ YÜZDE 54’Ü TEMEL DİJİTAL BECERİLERE SAHİP

  • 16-74 yaş arasındaki Avrupa vatandaşlarının sadece %54'ü en temel dijital becerilere sahip bulunuyor. Dijital On Yıl hedefine göre 2030’a kadar bu oranın %80’e ulaşması gerekiyor.
  • 2020 ve 2021 yılları arasında 500 bin bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) uzmanının AB işgücü piyasasına girdiği ancak, AB'deki toplam 9 milyon BİT uzmanı sayısının, 2030 yılına kadar toplam 20 milyon uzman hedefinin çok gerisinde kaldığı ve işletmelerin ihtiyaçlarını gidermek için yeterli olmadığı vurgulanıyor.
KAYNAK: GIDA HATTI
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı