NASA Perseverance uzay aracı ile şimdiye kadarki en detaylı Mars yüzeyi fotoğrafını oluşturmayı başardı. Video olarak yayınlanan görüntülerde fotoğrafın 2,5 milyar piksel çözünürlüğünde olduğu belirtiliyor.

NASA, Perseverance uzay aracını geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başladı ve Dünya'ya birçok fotoğraf gönderdi.

2,5 milyar piksellik fotoğraf için araçtaki Mastcam-Z kamera sistemi kullanıldı ve tam 1.118 farklı fotoğraf bir araya getirildi.

Bu fotoğrafta Jezero Krateri’nin içinde alandan gezegenin yüzeyine daha önce hiç olmadığı kadar detaylı şekilde bakılabiliyor.

NASA görüntüyü fotoğraf olarak incelemek isteyenler için de paylaşımda bulundu. Fotoğraf dosyasının boyutu 3.85 GB boyuta sahip. Fotoğrafı açmak için işlem gücü yüksek bir bilgisayar gerekiyor.

Perseverance gezici aracı bünyesinde 23 adet yüksek çözünürlüklü kamera ve özel yüzey delici aletler taşıyor. Bu araçlarla Kızıl Gezege'nin geçmişinde hayat olup olmadığı belirlenmeye çalışıyor.

NASA, MARS KAYALARINDA ORGANİK MADDE BULDU

NASA, düzenlediği bir konferansta Perseverance görevinin öne çıkan başlıklarını tartıştı ve ilk kez Mars’ta yaşamla bağdaştırılabilecek organik moleküller bulunduğunu açıkladı.

Söz konusu organik yapıya Mars’ın 45 kilometre genişliğindeki bulnan ve videodan görebileceğiniz Jezero Krateri’nin bir deltasından alınan örnekte rastlandı.

Bu örnekler, uzay aracı bünyesindeki ‘Yaşanabilir Ortamları Organikler ve Kimyasallar için Tarama (SHERLOC)’ adlı araç sayesinde incelendi.

SHERLOC ile yapılan incelemeler sonucunda örneklerin, sülfat minerallerininkilerle ilişkili olan bir organik molekül sınıfına sahip olduğunu belirlendi. Ancak bu moleküllerin yaşam belirtisi olduğu anlamına gelmiyor. Numulerin Dünya'ya getirilerek detaylıca incelenmesi gerekiyor.

Yorumlar 46 Yorum Var
  • mmed 03.10.2022 17:27
    tüm bunlar dünya ya hakim olmak ve gelecekte olası nükleer savaş için şeytani nesillerini taşıyacakları teknolojileri geliştirmek amaçlı. Dünya nüfusubu 500 bin e düşürürlerse hayatta kalanlar köleleri olacak bu çalışmaları uzay madenciliğine çevirecekler. Çalışmalar gerçek bu missionlarda müslüman bilim insanları da var.
  • Mete 17.09.2022 00:06
    Senaryo guzel. Teker izi buarada matkabi burada kirdik buradan 2 kaya alabildik 2.5 milyar piksele cikardik... holywoddan gogle ai ye donmus nasa. O kadar uzaktan hangi tasiyici frekansi kullanip aktarmislar bunu. Yalniz hep ayni noktada sabit arac. Hem de solar guclu. Hemde miniminnacik. Hem de kamerali hemde matkapli hem de canak antenli. Eski versiyonlarda olcum icin cetvel klavuz cizgi peny felan kullanirlardi. Onu kaldirmislar. Peki drone kopter nerede kamera yansimasin diye topra mi gommusler. Peki düsüs alani nerede. Emareler nerde parasut ayak izi carbon foot print.. nasa yi bilmem ama gogle muthis.
  • Misafir 16.09.2022 19:32
    Arkadaşlar lütfen işi sulandırmayalım bu görüntüler şayet Mars'tan değilse o zaman Kars'tandır
  • merve 16.09.2022 17:37
    dünyayı hallettiniz, sıra diğer gezegenlerde he miii?????
  • ÜLKÜCÜ ADAM 16.09.2022 17:21
    Adamlar yapıyor neden sürekli eleştirip yok olmaz yapamazlar diyorsunuz biraz ufkumuzu genişletip bizde bu yarışa girmeliyiz
Daha fazla yorum görüntüle