4 milyar yıl önce Mars'ta mikroplar yaşayabiliyordu

Yeni bir araştırma Mars'ın 4 milyar yıl önce hidrojenle beslenerek metan üreten mikroorganizmalar için uygun bir yaşam alanı sunmuş olabileceğini teorisini ortaya attı.

4 milyar yıl önce Mars'ta mikroplar yaşayabiliyordu
4 milyar yıl önce Mars'ta mikroplar yaşayabiliyordu
GİRİŞ 11.10.2022 14:19 GÜNCELLEME 11.10.2022 14:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Mars'ta daha önce hayatın olup olmadığına ilişkin bilimsel çalışmalar sürerken, Fransız araştırmacı Boris Sauterey ve ekibi, yaptığı yeni bir araştırma ile gezegenin tarihinin en azından bir döneminde, bazı canlılar için elverişli yaşam koşulları sağlamış olabileceğini belirtiyor.

Dünyadaki en eski yaşam biçimlerinden sayılan metan üreten mikro canlıların ekosistemi ile erken dönem Mars'ın çevresel yaşam koşullarını karşılaştıran bir modelleme kuran bilim insanları, nicel değerlendirmeler açısından çok yeterli olmasa da kızıl gezegenin buzla kaplı olmayan kısımlarında, dünyanın okyanuslarla kaplı olduğu ilk dönemindeki gibi bazı biyokütlelerin yaşamış olabileceğini düşünüyor.

Bilim insanları, söz konusu mikroskobik canlıların, Mars'ın soğuma evresine geçişini tetiklemiş olabileceğini ve sonrasında canlıların uygun sıcaklıkta üremek için gezegenin kabuğundan daha da derinlere itilmiş olabileceği görüşünü belirtiyor.

Araştırmaya göre, Mars'taki Hellas Planitia, Isidis Planitia ve Jezero Krateri'nin bulunduğu alanlar, metanojenik yaşamın varlığının incelenmesi için uygun koşulları sağlayan noktalar arasında yer alıyor.

Araştırma, Nature Astronomy'de yayımlandı.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 6
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya'da da vardı,Bizdekiler ayrıca gittikçe büyüdüler,şu anada insan büyüklüğünde olanlar bile çok,dünyayı mahvetmekle meşguller : )
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    oda bişey mi? geçen gün bir tanesini Satürn de gezerken gördüm. nature astronomy'e söyle dedelerimi bu işe bulaştırmasin dedi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Salla sallaaaaa
    Cevapla
  • mysti 1 yıl önce Şikayet Et
    hepsi teori.. ispati mümkün değil.
    Cevapla
  • HAKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    hani insanlar marstan geldi palavrasına ne oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'