Çin'de istakoz gözü taklit edilerek uzay teleskobu üretildi

Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen ve kullanıma sunulan yeni teleskop ıstakoz gözünden ilham alınarak tasarlandı.

Çin'de istakoz gözü taklit edilerek uzay teleskobu üretildi
Çin'de istakoz gözü taklit edilerek uzay teleskobu üretildi
GİRİŞ 18.10.2022 16:36 GÜNCELLEME 18.10.2022 16:36

Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi (NAOC), yakında Çin tarafından ilk kez 2022 yılında geliştirilen Geniş Alan X-ray Teleskobu (WXT) teknolojisine dayanan yeni bir teleskobu kullanmaya başlayacak.

Teleskobun en dikkat çeken özelliği ise tasarlanırken istakoz gözünden ilham alınması oldu. Bu nedenle NAOC teleskobu, Astronomi için Istakoz Gözü Görüntüleyiciyi (LEIA) olarak adlandırdı.

NAOC’ye göre, geçtiğimiz aylarda uzaya fırlatılan LEIA, geniş alanlı bir X-ışını görüntüleme teleskopu olarak dünyada türünün ilk örneği oldu.

LEIA, tamamı Çin tarafından geliştirilen 36 mikro gözenekli ıstakoz göz ve 4 büyük dizi CMOS sensörüne sahip. 

Istakoz gözlerini yapısı itibariyle her yönden gelen ışığın sensör üstüne düşmesini sağlayarak çok geniş alanların gözlemlenebilmesine olanak tanıyor. Istakoz göz teleskopu, yaklaşık 1.000 Ay büyüklüğünde bir bölgenin gözlemlenebilmesine olanak tanıyor.

NAOC görevlisi Ling Zhixing, “CMOS sensörlerinin uzayda  gözlemlerinde kullanılmasını ilk kez gerçekleştirdik. Bu, X-ışını astronomi algılama teknolojisinde önemli bir yeniliktir” dedi.

Yeni fırlatılan LEIA, 2023’ün sonunda fırlatılması beklenen Einstein Probe uydusu için deneysel bir modül. Ardından yeni uyduya toplam 12 modül monte edilecek.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan resmi törenle karşıladı
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu