Spirit'in geleceği karanlık

Mars'a 4 Ocak 2004'te inen ikiz robotlardan Spirit, sadece üç aylığına gönderildiği Kızıl Gezegen'de 6. yılına girerken, giderek sona yaklaşıyor.

Spirit'in geleceği karanlık
Spirit'in geleceği karanlık
GİRİŞ 06.01.2010 17:36 GÜNCELLEME 06.01.2010 17:36

Mars'ın güney yarıküresindeki Yurt Düzlüğü platosunun batısında yer alan Truva kraterinin bir köşesinde Nisan'da kuma saplanmasının ardından, altı tekerlekli robotu kurtarma çabaları şimdiye dek sonuçsuz kaldı ve Spirit'in bataryalarının giderek güç kaybettiği bildirildi.

Amerikan uzay kurumu NASA, hareketsiz kalması yüzünden güneş panelleri üzerinde biriken tozun Spirit'in bataryalarının dolmasına engel olduğunu belirterek, bir rüzgarın tozları süpürmemesi veya bir enerji yükselişi olmaması halinde robotun Mars'taki gündönümü olan Mayıs'tan sonrası için geleceğinin karanlık olduğunu kaydetti.

Bunun Mars kışı boyunca robotun çalışması için yeterli gücü olmaması anlamına geldiğini belirten NASA, bu koşullara rağmen Spirit'in bilimsel çalışmalarına devam ettiğini, hatta beklenmedik bir keşif bile yaptığını açıkladı.

Spirit'in tekerlekleri boşa dönmesine ve kuma saplanmasına rağmen, bu bölgede bir zamanlar yaşam olduğunu gösterebilecek sülfat kalıntıları bulduğu belirtildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • pc-kopat 16 yıl önce Şikayet Et
    he yaşam var. yaşam maşam yok kardeşim. dünyayı mahvettiler şimdide marsı kurcalıyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ortadoğu'da asimetrik savaş tehlikesi: Husiler sahaya indi, İran ABD'yi masaya zorluyor!
Çin ve ABD'nin gözü bu seçimde! Kazanan isim son anda değişti!