TÜBİTAK'tan 'kömür kullanın' çağırısı

TÜBİTAK, enerji üretiminde 'kömür kullanın' çağırısı yaptı.

TÜBİTAK'tan  'kömür kullanın' çağırısı
TÜBİTAK'tan 'kömür kullanın' çağırısı
GİRİŞ 21.05.2012 11:43 GÜNCELLEME 21.05.2012 11:43

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yunus Çengel, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini belirterek, ''İsteğimiz öncelikle yerli kaynakların kullanılması, geliştirilmesi ve ithal edilen enerjinin azaltılması'' dedi.

Prof. Dr. Yunus Çengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerjiye geçen yıl 55 milyar dolar ödendiğini, bu nedenle Türkiye'nin önceliğinin enerjiye ödenen paranın azaltılması olduğunu söyledi.

TÜBİTAK'ın dışarıya ödenen enerji bedelinin azaltılması yönünde çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Çengel, ''İlk etapta Türkiye'nin enerji önceliklerini belirledik. İsteğimiz öncelikle yerli kaynakların kullanılması, geliştirilmesi ve ithal edilen enerjinin azaltılması'' dedi.

Türkiye'deki linyit kaynaklarının ülkenin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte olduğunu vurgulayan  Çengel, ancak linyit kaynaklarının kirli ve kalorisi düşük olduğu için yeterince kullanılamadığını belirtti.

Doğalgaz yerine kömür kullanılsın önerisi

Çengel, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, şunları söyledi:

''TÜBİTAK, Türkiye'deki kömürlere özgü yeni teknoloji girişimlerini destekliyor. Bu konuda proje çağrısı da yaptı. 2.5 milyon liraya kadar büyük projeleri destekleyeceğiz. Teknolojik girişimlerde Türkiye'deki kömür kullanımının verimli hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Gerekirse çok yüksek seviyede fonlar sağlanabilir. Yeterki kömür kaynaklarımız ekonomik olarak değerlendirilebilsin, yeni yapılan santraller doğalgaz yerine kömür santrali olsun. Kömür gazlaştırılabiliyor, sıvı yakıt elde edilebiliyor, çok daha temiz yakılabiliyor, çok daha verimli kullanılabiliyor. Bunların gerçekleşmesi için TUBİTAK olarak düğmeye bastık. Eylül ayına kadar hem sanayi hem akademisyenler hem de enstitülerden teklifler bekliyoruz. Türkiye'nin bu konuda önünün açılması için elimizden geleni yapacağız.''

Özellikle doğalgaz yerine kömürün kullanılması için gerekli altyapıyı oluşturacaklarını anlatan Çengel, daha sonra devletin de teşvikiyle santrallerde doğalgaz yerine kömür kullanması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Çengel, doğalgazın neredeyse tamamına yakınının ithal edildiğine işaret ederek, ''Bu resmin değişmesi lazım. İstiyoruz ki elektriğin yarısı kömürden gelsin. Bunun için gerekli teknolojiler geliştirilsin ve santral kuracak olanlar kömür daha cazip olduğu için kömür santrali kursun. Çünkü kömür yerli kaynağımız. Ülkemizde doğalğaz yok denecek kadar az. Ama kömür bol miktarda var'' diye konuştu.

Her ülke kendi kaynaklarını kullanıyor

Doğalgazın fosil yakıtlar arasında en temizi olduğunu, fakat kömürün de temiz kullanılması için gerekli teknolojilerin mevcut olduğunu anlatan Çengel, şunları kaydetti:

''Kömürün kirliliğini filtre ile tutabiliyorsunuz. İlk tercih belki doğalgaz olur, ama dünyaya baktığınız zaman bir ülkede hangi kaynak varsa o kullanılıyor. Mesela belki bizden 10 kat fazla elektrik kullanan ABD'de, elektriğinin yarısı kömürden üretiliyor. Bu dünyada kabul gören bir şey artık. Avrupa, Çin bunu yapıyor. Kömürü olmayanlar ise mecburen diğer yakıtları kullanıyor. Bu, dünya standardında olan bir şey. Kimse bizi bu konuda eleştirmez.''

Yunus Çengel, Türkiye'de yeterince ilgi görmeyen kaynakların değerlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, özellikle güneş enerjisinin kullanımı konusunda ciddi destekler verildiğini dile getirdi.

500 kilovatlık rüzgar tribünü gelişimi için Milli Rüzgar Projesi yürüttüklerini ifade eden Çengel, ''Güneş teknolojilerinin desteklenmesi için de proje çağrısı yaptık. Çünkü güneş yenilenebilir, temiz ve Türkiye'de bol miktarda olan bir kaynak. Teknoloji geliştiren, iyileştiren proje tekliflerini bekliyoruz. Bu tür projeleri desteklemeye hazırız'' dedi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelini tarafından ezilen kadının davasında tutuklama talebine ret kararı
‘Avrupa ordusu’ hayaline soğuk duş!