Tokat

"Kont Drakula"nın hapsedildiği kale kameralarla izleniyor

09:56 15 Kasım 2015
"Kont Drakula"nın hapsedildiği kale kameralarla izleniyor

"Kont Drakula" ismiyle de anılan Eflak Voyvodası III. Vlad'ın esir tutulduğu rivayet edilen Tokat Kalesi, koruma çalışmaları kapsamında 8 kamera ile takip ediliyor

Roman ve filmlere konu olan "Kont Drakula" karakterinin esin kaynağı Eflak Voyvodası III. Vlad'ın esir tutulduğu rivayet edilen Tokat Kalesi, 24 saat kameralarla izleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalenin eskiden mezbelelik bir durumda olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009 yılında kalede çalışma başlattığını, Müze Müdürlüğünce temizlik ve sondaj kazıları yürütüldüğünü, tarihi yapının ışıklandırıldığını ifade etti.

Kale kapılarını artık kilitlediklerini anlatan Akyüz, "Koruma çalışmaları kapsamında kaleye kamera sistemi kurduk, 24 saat 8 farklı kameradan takip ediyoruz. Türkiye'de şehir içi kalelerinden en teferruatlı ve en güzel olanları arasında bulunan kalemiz, 300 yıl cezaevi olarak da kullanılmış" dedi.

Akyüz, kalede pek çok kişinin hapis yattığını, bunlar arasında "Kont Drakula" olarak bilinen Eflak Voyvodası III. Vlad'ın da bulunduğunu öne sürerek, "Bu da Tokat Kalesi için ayrı bir önem arz ediyor" diye konuştu.

Kaleye yabancı bilim adamlarının ilgisinin de oldukça fazla olduğunu, farklı ülkelerden arayıp bilgi aldıklarını dile getiren Akyüz, ilginin temelinde de "Kont Drakula"nın bulunduğunu vurguladı.

- Tokat Kalesi

Kaynaklara göre, milattan sonra 5-6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tokat Kalesi'nin en eski yerleşimcileri, Komana Pontika'dan göçen Hristiyanlar oldu.

İnşasının ardından uzun yıllar Doğu Roma İmparatorluğu'nun elinde kalan, 1074 yılında Danişmend Gazi tarafından ele geçirilen kale Büyük Selçuklu Devleti'nin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçti.

Surları, kesme taş ve molozlar kullanılarak ve kademeli şekilde kaya kütlelerine oturtularak yapılan kalenin kuzey ve güney yönündeki duvarları, depremlerin de etkisiyle büyük ölçüde yıkılmış durumda. Bu yönde sadece bir burç ve ana kaya üzerindeki surlar görülebiliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.