Tokat

"Dünyanın 8. harikası" ziyaretçilerini bekliyor

12:00 27 Ağustos 2016
"Dünyanın 8. harikası" ziyaretçilerini bekliyor

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ve bölgede "Dünyanın 8. harikası" olarak adlandırılan Ballıca Mağarası'nı ziyaret edenlerin sayısının artırılması hedefleniyor.

İl kent merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve bölgede halk arasında "dünyanın 8. harikası" olarak anılan, 3,4 milyon yıl önce oluşan Ballıca Mağarası, keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor.

Ender rastlanan soğan sarkıtları ve mağara içi oluşumlarıyla dikkati çeken mağarada kristalleşmiş kireç taşlarından oluşan 8 salon bulunuyor.

Gezilebilen kısmı 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğinde olan Ballıca Mağarası, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralar arasında gösteriliyor. Ortalama sıcaklığı 18 derece, nem oranı yüzde 54 olan mağaranın bol oksijenli havasının nefes almayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Turistlerin yanı sıra rahatlamak isteyen astım hastalarının geldiği mağarayı 2013'te 55 bin 659, 2014'te 70 bin 125, 2015'te de 90 binin üzerinde ziyaretçi aldı.

- "Mağaranın 'yer altı şehri' olarak anılmasını istiyoruz"

Pazar Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ballıca Mağarası'nın haklı bir üne sahip olduğunu söyledi.

İlçelerinde böyle bir doğal güzellik bulunduğu için mutlu olduklarını dile getiren Pervanlar, "Ballıca Mağarası, oluşum bakımından Türkiye'deki ender mağaralardan biri. Mağara, Pazar, Tokat ve Türkiye için bulunmaz bir turistik yer. Bu yerin yer altı şehri olarak anılmasını istiyoruz çünkü mağara deyince insanlar faklı algılayabiliyor. Onun için yer altı şehri diyoruz." ifadesini kullandı.

Vali Cevdet Can önderliğinde Ballıca Mağarası'nın turizme daha fazla hizmet etmesi amacıyla çalışma yaptıklarını anlatan Pervanlar, "Yolları genişletme çalışmaları sürüyor. Mağaraya ilgi büyük. Yabancı ülkelerden ve Türkiye'nin birçok yerinden turist geliyor. Mağaramızı her yıl onbinlerce kişi ziyaret ediyor. Bizim hedefimiz ise 1 milyon ziyaretçinin gelmesi. Bu, olmayacak bir şey değil." dedi.

Pervanlar, Ballıca Mağarası'nın önümüzdeki yıllarda Tokat'ın ekonomisi ve turizmine daha büyük katkı sağlayacağına inandığını belirterek, Pazar Belediyesi olarak mağarayla ilgili ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.