Uşak

"Şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması

16:24 13 Mayıs 2017
"Şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünce "şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması düzenlendi.

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen etkinlikte, holstein, simental ve montofon ırklarından 74 buzağı jürinin karşısına çıkarıldı.

Hayvan sahiplerinin heyecanla takip ettiği yarışmada jüri üyeleri, buzağıları, sağlık durumları, genel görünüm, ırk özellikleri, beden yapısı, baş-boyun-göz yapıları ve yaşlarına göre puanladı.

En iyi koç-teke yarışmasında ise 30 koç ve 20 teke jürinin değerlendirmesine sunuldu. Koç ve tekeler, ırk özellikleri ile damızlık niteliklerine göre değerlendirildi.

Yaklaşık 2 saat süren değerlendirmelerin ardından simental kategorisinde Aysel Acar'ın, holstein kategorisinde İbrahim Ormanşahin'in ve montofon kategorisinde ise Ali Dumlupınar'ın yetiştirdiği buzağı birinci oldu.

En iyi teke kategorisinde ise Ahmet Şahin'in tekesi birinci seçilirken en iyi koç kategorisinde Enver Gürsoy'un yetiştirdiği koç birinciliğe layık bulundu.

En sevimli kuzu kategorisinde de Sadık Çakmak'ın yetiştirdiği kuzu birinci seçilirken, en iyi sevimli oğlak kategorisinde Mehmet Arslan'ın yeti̇şti̇rdi̇ği̇ oğlak birinci seçildi.

Yarışmada dereceye giren hayvanların sahiplerine ödül verildi.

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvancılığı teşvik etmek, suni tohumlama ve ırk ıslahına vurgu yapmak ve üreticiler arasında dayanışmayı artırmak amacıyla üçüncüsünü düzenledikleri yarışmaya gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.

Yarışmanın oldukça çekişmeli geçtiğine dikkati çeken Kahraman, şöyle konuştu:

"Birinci olan buzağıların sahiplerine bir cumhuriyet altını ile buzağı kulübesi, ikinci olan buzağıların sahiplerine yarım altın ile motorlu sırt pülvarizatörü, üçüncü olan buzağıların sahiplerine ise çeyrek altın ve motorlu sırt pülverizatörü verildi. En iyi koç-teke yarışmasında birincilere Cumhuriyet altını ve kırkım makinesi, ikincilere yarım altın ve kırkım makinesi, üçüncülere çeyrek altın ve kırkım makinesi verildi. Aynı zamanda en şirin kuzu ve oğlağın sahiplerine yarım altın ve kırkım makinesi verildi. Ayrıca her katılımcıya süt kovası, bir miktar yem, biberon ve yalama taşı hediye edildi."

Uşak Valisi Ahmet Okur ise ilde 120 bin adet büyükbaş, 430 bin de küçükbaş havyan bulunduğunu belirterek bu tür yarışmaların hayvancılıkta verimliliğin artmasına katkı sağladığını bildirdi.

Yarışma, halk oyunları gösterisiyle sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.