ABD'li astronot uzaydan 5 santim uzayarak döndü

Uzayda 340 gün kalan astronot Scott Kelly boyu yerçekiminin etkisiyle yaklaşık 5 santimetre uzayarak döndü.

ABD'li astronot uzaydan 5 santim uzayarak döndü
ABD'li astronot uzaydan 5 santim uzayarak döndü
GİRİŞ 04.03.2016 15:36 GÜNCELLEME 04.03.2016 15:36

ABD'li astronot Scott Kelly 340 gün boyunca uzayda kaldı. İki gün önce uzaydaki görevini bitirerek dünyaya dönen Kelly’nin vücut ölçülerinde önemli değişiklikler gözlendi.

Uzayda yerçekiminin olmaması astronot Kelly’nin omuriliğini esnetti, bu durum boyunun 5 santimetre uzamasına neden olmuştu. Dünyaya dönmesiyle yerçekimine kavuşan Kelly'nin boyu iki gün içerisinde eski haline döndü. 

OBAMA’DAN TEBRİK TELEFONU

Scott Kelly 340 gün süren görevinin ardından geçtiğimiz çarşamba günü Kazakistan’a inmişti. Hızlı bir şekilde Kazakistan’dan ABD'nin Houston kentine geçen Kelly’yi karısı, ikiz kardeşi ve NASA yetkilileri karşılamıştı. ABD Başkanı Barack Obama da Scott Kelly’i telefonla arayarak kutlamıştı. 

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Kelly uzayda geçirdiği süre boyunca araştırmacılar için önemli veriler topladı. Topladığı veriler sayesinde araştrmacılarımız ve astronotlarımız uzun süreli uzay yolculuklarını daha sağlıklı yapacak” denildi. 

UZAYDA REKOR KIRDILAR 

Amerikan astronotu Scott Kelly ve Rus kozmonotu Michail Kornijenko 27 Mayıs 2015'te Rus uzay gemisi Soyuz ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) uçmuştu. Astronotlar 340 gün sonra dünyaya dönmüştü. Uzayda rekor kıran iki astronottan elde edilecek verilerin birçok sorunun cevabını vermesi bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?