Van

Fideler kadın eliyle can buluyor

12:20 06 Temmuz 2016
Fideler kadın eliyle can buluyor

SITKI YILDIZ - Gevaş ilçesinde seralarda yetiştirdikleri fideleri toprakla buluşturan kadınlar, Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok kentin sebze ve meyve ihtiyacını karşılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere Kalkınma Bakanlığı ile benzer kurum ve kuruluşların destek programlarına projeler sunan üreticiler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim ve istihdama katkı veriyor.

Van'da tarım alanındaki üretimde uygun arazi imkanlarına sahip ilçelerde kurulan seralar ve büyük arazilerde yapılan ekimler, başta bölge olmak üzere bölgeye komşu illerin ihtiyaçlarını karşılıyor.

Böylelikle geçmişte sebze ve meyve ihtiyacını batı illerinden karşılayan Van, hızla artan üreticiler sayesinde tüketimden kurtularak ihracat yapabilecek konuma geldi.

Gevaş ilçesinde 30 dönüm arazide üretim yapan çiftçilerden Abdulaziz Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır çiftçilik yaptığını ve elinden geldiği kadarıyla sebze ve meyve üretimine katkıda bulunduğunu söyledi.

Edremit ve Gevaş ilçelerinde aldığı desteklerle seralar kurduğunu belirten Oral, şöyle konuştu:

"Bu yıl Edremit ile Gevaş'ta ekim yapıyorum. Bu işi ilk etapta küçük çapta başlattım. Yavaş yavaş işi büyüttüm. 2010 yılında 30 dönüm için damlama sistemi üzerine destek aldım. Şu anda 100 personelim var. Burada ürettiğimiz sebzeleri, Van Sebze Hali'ne gönderiyoruz. Fazla kaldığında da Siirt, Batman, Urfa gibi illere gönderiyoruz."

- Çeyizlerini hazırlıyor, ailelerine katkı sunuyorlar

İl genelinde kurulu sera ve tarlalardaki ekim işlerinde çalışan kadın ve genç kızlar, elde ettikleri kazançla bir taraftan aile ekonomilerine katkıda bulunurken, diğer taraftan kazandıklarıyla çeyizlerini almanın gururunu yaşıyor.

Damlama sistemi, ekim, bakım ve üretilenlerin satılması konusunda da bilgi sahibi olan kadınlar, sabahtan akşama kadar çalıştıkları ve okul gibi gördükleri tarlaları gelecekte bir gün işletmeyi hedefliyor.

Arazide ekim yapan ve günlük aldığı parayla aile ekonomisine katkıda bulunduğunu anlatan Feleknaz Bayyiğit, üretimin parçası olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Bayyiğit, "Burada ekim yapıyoruz. Babamıza muhtaç olmadan ekmeğimizi kazanıyoruz. Ailemiz bugüne kadar bize baktı, şimdi de onlara bakmamız gerekiyor. Toprakla iç içe olmak güzel. Doğal bir işle uğraşmak çok iyi. Bunun dışında ekimle ilgili birçok bilgiye de sahip oluyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.