Van

Teröre inat en başarılı okullardan biri oldu

11:10 05 Ekim 2016
Teröre inat en başarılı okullardan biri oldu

CEMAL AŞAN/YUSUF SOYALP - Van'ın İpekyolu ilçesinde 2 yıl önce terör örgütü PKK yandaşlarınca yakılan Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi, yaşadığı olumsuzluklara rağmen kentte üniversiteye en çok öğrenci yerleştiren okullardan biri oldu.

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun çağrısı üzerine iki yıl önce 6-7 Ekim tarihlerinde Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde PKK/PYD yandaşlarının gerçekleştirdiği şiddet olaylarında kamu binaları ve iş yerlerinin yanı sıra okullarda da büyük hasar oluşmuştu.

Terör örgütü yandaşları, izinsiz gösteriler sırasında okulları da hedef almış ve onlarca okul, atılan molotofkokteylleri nedeniyle kullanılamaz hale gelmişti. Olaylar sırasında Tunceli'de 2, Mersin'de 3, Diyarbakır'da 34, Şırnak'ta 13, Adıyaman'da 1, Batman'da 4, Şanlıurfa'da 19, Bitlis'te 8, Bursa'da 2, Gaziantep'te 1, Mardin'de 36, Muş'ta 6, İstanbul'da 11, Bingöl'de 2, Hakkari'de 28, Siirt'te 13, Van'da 30 okul hasar görmüştü.

Saldırılarda yakılarak kullanılamaz hale getirilen Van Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi, devletin sağladığı imkanlarla onarılarak kısa sürede yeniden eğitime başladı.

Öğretmen ve idarecilerinin gayretiyle yaşanan olumsuzluğun etkilerinden kurtarılan okul, kısa sürede Van'da üniversiteye en çok öğrenci yerleştiren eğitim kurumlarından biri hale geldi. Bu başarısıyla TEOG sınavlarında da öğrencilerin en çok tercih ettiği okullardan biri olan Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi, şu anda kentte en yüksek puanla öğrenci kabul eden okul oldu.

- "Onlarca okulumuz hasar gördü"

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6-7 Ekim 2014'te özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde kamu binalarına yönelik yağma, yıkma, yakma saldırılarının gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu saldırılarda kentteki eğitim kurumlarının da zarar gördüğüne dikkati çeken Kırekin, şöyle konuştu:

"O dönemde 30'a yakın eğitim kurumumuza molotofkokteyli ve patlayıcı atma eylemleri gerçekleşmişti. Bunların içinde en fazla etkilenen okullarımızdan biri, merkezdeki Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesiydi. Kullanılamaz duruma gelmişti. O dönemde okullarımızda 1 milyon liranın üzerinde bir kamu zararı oluşmuştu. Çok şükür eğitimi aksatmadan, bir hafta gibi kısa sürede okullarımızı tekrar onararak eski haline getirdik. Türk halkı yapılanları unutmaz. Yaraları sarma konusunda dirayetli bir halktır. Yaşadığımız afetlerde ve darbe girişiminde gördüğümüz gibi kenetlenerek bir araya gelerek bunları bertaraf etme güç ve iradesine sahiptir. Böyle güçlü bir topluma sahip olduğumuz için mutluyuz."

Kırekin, yakılan ve yıkılan okulların şu anda ayakta olduğunu ve eğitim öğretim faaliyetlerini aksatmadan yaptığını ifade ederek, "Olaylar sırasında en çok zararı gören Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisemiz, bu olumsuzluğu üzerinden atıp puanını yükselterek çok başarılı öğrencilerin yetişmesini sağladı. Kentte Anadolu liseleri arasında en iyi ikinci okulumuz şu anda. Bu okula giden öğrencilerimiz kendilerini mutlu hissediyor." ifadelerini kullandı.

- "Öğrenci sayımız arttı"

Okul Müdürü Recep Türk ise 6-7 Ekim olaylarında kullanılamaz hale gelen okulu kısa sürede onararak öğrencilerin mağdur olmasını engellediklerini aktardı.

Olayların okulun başarısına gölge düşüremediğini, aksine öğrenci sayılarının arttığını dile getiren Türk, şöyle konuştu:

"TEOG sonuçlarına göre en yüksek puanla öğrenci olan okullardan biri bizim okulumuz oldu. Bunda okulumuzun üniversiteye yerleştirmedeki başarısı, öğretmenlerimizin gayretleri ve disiplinli eğitimi de etkili oldu. Bu olaylardan sonra puanların düşmesinden endişe ettik ancak bir düşüş olmadı. Öğrenci sayımız arttı. Kontenjan boşluğumuz yok. Kurulduğumuz günden bu yana 700 mezunumuz var. Bunların yüzde 50'den fazlası üniversitelerdeki iyi bölümlere yerleşti. Bunlar arasında tıp, hukuk, mühendislik ve eczacılık fakülteleri var."

- Olay

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.

Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.