Van

Van'da "Eski Van'ın Görsel Hafızası" semineri

21:25 04 Ağustos 2017
Van'da "Eski Van'ın Görsel Hafızası" semineri

Van'da, "Eski Van'ın Görsel Hafızası" konulu seminer düzenlendi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda düzenlenen seminerde, eski Van şehrinin tarihsel geçmişi ve değişimi anlatıldı.

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yapılan araştırmalar ve kazılar kapsamında bütüncül bir çalışma içinde olacaklarını söyledi.

Takva, "Bu seminerin çıktılarını da ele alarak bütüncül bir bakış açısıyla etkinlik yapabiliriz. İnsan ilk olarak kendini iyice bir tanımalıdır. Kendini tanıyan insan öncelikli olarak yaşadığı yeri de tanımayı ister. Biz de bunun çok iyi farkındayız." diye konuştu.

Van TSO'nun sadece tüccarın ve sanayicinin odası olmadığını söyleyen Takva, şöyle devam etti:

"Kentin bütün sorunlarına çözüm aramaya çalışan, bu anlamda kültürel, sosyal bir takım çalışmalar da yapan ve farkındalık yaratmaya çalışan bir meslek odasıyız. Kentimizin geçmişini, geleceğimiz ile örtüşmeye çalışan insanlar var ve emek harcıyorlar. Bu sıcak yaz aylarında çalışarak geçmişimizi aydınlatmaya çalışıyorlar. Bu da önemlidir."

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar ise, Van'ın Erivan'dan ve Anadolu'nun birçok kentinden daha eski bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Konyar, "Yaklaşık 7 bin yıllık bir tarihsel sürecin üzerine kurulmuş bir kentten bahsediyoruz. Van'ı bugün dolaştığınızda, alışveriş merkezlerine girdiğinizde, sokaklarında, meydanlarında bu 7 bin yıllık geçmişin en ufak kırıntısını hissedemiyorsunuz. Bunun bence masaya yatırılıp tartışılması gerekiyor. Kentin neden kendi geçmişinden kopuk olduğunun sorgulanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konyar, daha sonra Eski Van Şehri ile ilgili bir sunum yaptı.

Soru-cevap bölümüyle tamamlanan seminere, Van Müze Müdürü Erol Uslu, DAKA Genel Sekreterliği temsilcisi, STK ve meslek odası temsilcilerinin yanı sıra kazı çalışmalarında görev alan çalışanlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.