Van

VASKİ, terfi merkezlerini SCADA ile takip ediyor

15:46 11 Ekim 2018
VASKİ, terfi merkezlerini SCADA ile takip ediyor

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) 4 noktadaki atık su terfi merkezlerini SCADA sistemi ile takip ediyor.

Erciş Çelebebibağı Atık Su Arıtma Tesisine kurulan SCADA sistemiyle tesisin genel durumu, cihazların arıza ve çalışma durumları, verimlilik ve etkinlik analizleri bilgisayar sistemi, mobil cihazlar veya taşınabilir bilgisayarlardan anlık takip ediliyor.

Terfi merkezlerini gezerek incelemelerde bulunan VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, teknik personelden SCADA sistemiyle ilgili detaylı bilgi aldı.

Çayırlı, tesisleri uzaktan takip için kurulan SCADA sistemi ile anlık hareketleri takip ettiklerini ve sorunlara zamanında müdahale edebildiklerini, böylelikle hiçbir olumsuzluğa mahal vermediklerini kaydetti.

Çayırlı, şöyle devam etti:

"VASKİ tarafından Yüniplik, Eminpaşa, Yalı ve Fidanlık mahallelerinde kurulan atık su terfi merkezlerine, SCADA sistemi entegre edildi. Tesisler anlık ve uzaktan izlenerek meydana gelebilecek en ufak bir arıza, enerji kesintisi, mekanik arızalar anında ilgili personele iletilerek çözüme kavuşturuluyor. Atıksu terfi merkezlerini inşa ettikten sonra görevimiz bitmiyor. Çağın getirdiği gereklilikleri de tesislerimize entegre ediyoruz. Tesislerimizdeki tüm verileri tek bir noktadan takip etmeye olanak veren SCADA sistemi sayesinde anlık verileri depolayıp, tesislerde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıyı önceden tespit edip önüne geçebiliyoruz."

Bilgisayar tablet ve cep telefonundan takip imkanı veren SCADA sisteminin bu açıdan önemli olduğuna dikkat çeken Çayırlı, "Önceleri arızalardan 185’e yapılan başvurularla haberdar olabiliyorduk. Bu da zaman kaybına ve işlerin aksamasına yol açıyordu. Ancak şu anda SCADA sistemi arızalar anlık sistemi düştüğü için zaman geçirmeden müdahale imkanına sahibiz." dedi.

Arızaların anlık giderilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Çayırlı, VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş öncülüğünde teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sistemlerine entegre etme çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.