Uyku uyumak orucu bozar mı? Ramazan'da oruçluyken fazla uyumak caiz midir: Sevabı düşer mi?

Manevi hissiyatların kabaracağı Ramazan ayının teşrif etmesiyle beraber ibadete ağırlık verecek kullar, orucu bozan ve bozmayan şeyleri incelemeye koyuldu. Cenab-ı Hakk’ın faziletine ve sevabına nail olmak isteyen Müslümanların en çok merak duyduğu hususlardan bir tanesi de, ‘’Fazla uyku uyumak orucu bozar mı? oldu. Nihat Hatipoğlu’nun açıklamaları ışığında, Ramazan’da oruçluyken fazla uyumak caiz midir değil midir?

Uyku uyumak orucu bozar mı? Ramazan'da oruçluyken fazla uyumak caiz midir: Sevabı düşer mi?
Uyku uyumak orucu bozar mı? Ramazan'da oruçluyken fazla uyumak caiz midir: Sevabı düşer mi?
GİRİŞ 31.03.2021 13:28 GÜNCELLEME 31.03.2021 13:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Mağfiret, rahmet ve kurtuluş ayı şeklinde müjdelenen Ramazan ayının gelmesinin akabinde oruç ibadeti gerçekleştirecek müminler tarafından orucu bozan ve bozmayan durumların neler olduğu hususunda gerekli araştırmalara hız kazandırılmaya başlandı. Müslümanların oldukça merak duydukları ve ağırlıklı olarak sorgulamasını yürüttükleri konulardan biri olan, ''Fazla uyku uyumak orucu bozar mı?'' oldu. Nihat Hatipoğlu, On bir Ayın Sultanı olarak nitelendirilen Ramazan Ayı'nda oruç ibadetini yerine getirecek Müslümanların yanıtını aradıkları, fazla uyku uyumanın orucu bozup bozmayacağına dair açıklamalar gerçekleştirdi. İşte, Nihat Hatipoğlu'nun açıklamaları doğrultusunda, oruçluyken fazla uyku uyumanın fetvası...

FAZLA UYKU UYUMAK ORUCU BOZAR MI?

Nihat Hatipoğlu'nun oruçluyken fazla uyku uyumak konusuna ilişkin gerçekleştirdiği açıklamalar doğrultusunda; mümin bir kimse oruçluyken uyuyabilir, öte yandan bünyesi zayıf olan ve uykuya son derece ihtiyaç duyan Müslümanlar gerektiği takdirde daha fazla uyuyabilirler. Bunun orucu bozacak yahut zarar verecek bir durumu olmamaktadır. Ancak uyurken vakit namazlarını aksatmayıp zamanında ve düzenli olarak kılması gerekmektedir. 

‘Kişi, oruçluyken uyuyabilir. Sabah geç kalkmıştır, bir yere gitmiştir,  öğlen eve geldiğinde vücut hantallaşmıştır ve uykuya ihtiyaç duyabilir. Burada ölçü olan şu; uykuya oruç tutturulur mu? Kişi eğer kendine güvenmiyorsa, bünyesi sağlam değilse fazla uyuyabilir. Yanlız tek bir şartı vardır; öğle ve ikindi namazlarını kaçırmayacak. Mutlaka öğle namazını ve ikindi namazını kılacak. İnsan biraz da oruçlu olduğunu hissetmeli. Buna rağmen kişi namazlarını kıldı, orucunda sürekli uyuduysa da onun orucu makbuldür. Orucuna herhangi bir zarar gelmez.’

orucu bozan ve bozmayan şeyler

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Oruç ile ilgili hadislerinde Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "Adem oğlunun her ameli katlanır. Bir iyilik yedi yüz misline kadar katlanabilir. Yalnız oruç müstesna. Çünkü onun mükafatını Allah verecektir. Oruçlu iken iki ferah vardır. Birincisi iftar zamanının sevinci, diğeri Rabbine ulaştığı zamanki sevinçtir" (Müslim)

Allah buyurmuştur ki: "Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi münasebetlerini bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya benim için yapılan (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun mükafatını doğrudan doğruya ben veririm." (Buhari)

"Ramazan ayı girdiğinde göklerin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytan zincire vurulur. Orucu boşlama, çünkü onun dengi yoktur." (Müslim)

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez." (Tirmizi"nin rivayetinde şu ziyade var: "Oraya kim girerse ebediyyen susamaz. (Tirmizi, Savm 5) 

 

Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihâd 3, (1624)) 

"İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, Ramazan orucu tutmak, Kabe'ye haccetmek, zekat vermek" 

Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü söz söylemesin. Oruçlu kendisi ile dalaşmak isteyene iki defa ben oruçluyum desin. Cenab-ı Hak’ka yemin ederim ki oruçlunun açlık kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha temizdir.

"Cennette bir kapı vardır ki buna reyyan derler. Kıyamet gününde buradan oruçlular girecektir. Müteakiben bu kapı kapanacak başka kimse alınmayacaktır." (Müslim)

Orucun diğer ibadetlerden en büyük farkı gösteriş için yapma ihtimalinin çok az oluşudur. Bu yüzden mümini riyaya sürükleme gibi bir tehlikesi yoktur. Ayrıca orucun kazası da yoktur. Mazereti olmayan yetişkin tüm Müslümanlara oruç farzdır. Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: "Kim mazeretsiz olarak Ramazan’da bir gün oruç yerse, ebediyen oruç tutsa da onu kaza etmiş olmaz." (Tirmizi)

ramazanda fazla uyku uyumak orucu bozar mı

YORUMLAR 2
  • Eda 5 yıl önce Şikayet Et
    Seni çok seviyorum Nihat Hatip oglu
    Cevapla
  • nazlıcan 5 yıl önce Şikayet Et
    çok teşekkür ederim allah orucunuzu kabul eylesin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…