Kurumuş çay lekesi nasıl çıkar? Karbonatla çay lekesi nasıl temizlenir?

Çıkarılması en zor lekelerden olan kurumuş çay lekesi, belli yöntemler izlendiğinde temizlenmesi mümkün görülmektedir. Döküldüğü yere anında müdahale edilmemesi durumunda kuruyan ve kurudukça zorlaşan bir leke olmasından dolayı bulaştığı an müdahale edilmesi tavsiye edilir. Ancak kuruduktan sonra temizlemesi daha zor olsa da doğru hamlelerle çay lekesi çıkarılabilmektedir. İşte çay lekesini temizleme yöntemleri...

Kurumuş çay lekesi nasıl çıkar? Karbonatla çay lekesi nasıl temizlenir?
Kurumuş çay lekesi nasıl çıkar? Karbonatla çay lekesi nasıl temizlenir?
GİRİŞ 04.12.2020 14:32 GÜNCELLEME 04.12.2020 14:32

Çay lekesi zamanında müdahale edilmediğinde temizlemesi zor bir leke haline gelmektedir. Bundan dolayı çayın bulaştığı, döküldüğü bölge anında temizlenirse çok fazla leke kalmadığı görülmektedir. Ancak çay döküldüğü yerden hemen çıkarılmaya çalışılmazsa ve temizlik ertelenirse çay orada kurur ve temizlemesi çok daha fazla zorlaşır. Çok fazla kimyasal kullanmadan doğal ve pratik yöntemlerle çıkarılması mümkün bir leke olarak görülmektedir.

ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR?

Çay lekesini çıkarmak sanıldığını kadar zor değildir. Çay lekesini çıkarmak için kurumadan ve doğru yöntemlerle müdahale edilmesi gerekir. Çayın döküldüğü yere ilk olarak temiz havlu kağıt ya da bezle temizlendikten sonra karbonat, sirke ve bulaşık deterjanı ile müdahale edilebilir. Kurumayan çay lekelerini çıkarmak gayet kolaydır asıl zorlu olan kuruyan ve bekletilen çay lekelerini çıkarmaktır. Çay lekesini çıkarmak için ilk olarak kumaşa nüfuz etmiş çayın üst tarafa çıkması için tampon hareketler uygulanır ve ardından çay lekesinin temizlenmesi için önerilen yöntemler uygulamaya geçilebilir. Çay lekesini çıkarmanın pratik yöntemleri şöyledir:

1- Karbonat: Çayın döküldüğü bölge temiz ve nemli bir bezle çitilenir. Ardından kısmen ıslanan bölge karbonat ve su karıştırılarak iyice silinir. Bu işlem çay lekesinin geçtiğine emin oluncaya kadar devam edilir. Lekenin çıkmasının ardından karbonatlı bölgede iyice temizlenir.

2- Sirke: Keskin yapısı sayesinde birçok lekenin çıkmasında etkili olan sirke, kurumuş çay lekelerinin çabucak çıkarılmasında da oldukça etkilidir. Sirke ve ılıktan biraz daha sıcak su ile karıştırılır ardından kurumuş çay lekesine yavaş yavaş silerek uygulanır. Çay lekesi çıkana kadar sirkeli su ile iyice silinir. Lekenin çıkmasının ardından bol su ile durulanır. 

3- Bulaşık Deterjanı: Mutfakta kullanılan bulaşık deterjanı halı, koltuk, perde ve kıyafetlere bulaşan çay lekesinin çıkarılmasında oldukça etkilidir. Özellikle kurumuş çay lekelerinin temizlemek için bulaşık deterjanı ılık su ile karıştırılarak çay lekesinin olduğu bölgeye uygulanır. Ardından bol su ile durulanır. 

4- Tuz: Çay lekesinin geçmesi için başvurulan etkili yöntemler arasında yer alan tuz, direkt çay lekesinin olduğu bölgeye uygulanır ve 5-10 dakika bekledikten sonra ıslak ve temiz bir bezle iyice çitilenir. Bu işlem çay lekesi geçene kadar uygulanabilir. 

5- Sirke ve Bulaşık Deterjanı: Çay lekesi bir türlü çıkarılmıyorsa sıcak suyun içine bulaşık deterjanı ve sirke eklenerek çay lekesi çıkana kadar iyice silinir. Lekenin çıkarılmasının ardından bol su ile durulanır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...