Mesajla HES kodu nasıl alınır? 2022 e-Devlet, SMS ve cep telefonu aracılığıyla HES kodu alma yöntemi...

Mesajla (SMS) HES kodu nasıl alınır? Vatandaşın gün içerisinde sıklıkla karşılaştığı HES kodu, birden farklı yol ile temin edilebiliyor. Bunlar arasında mesaj yöntemi de bulunmakta. Bağlı bulunduğunuz operatörden Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği numaraya kısa bir mesaj çekerek kısa sürede HES koduna sahip olabilirsiniz. Ancak, mesaj dışında da bu imkândan faydalanabileceğiniz mecralar bulunmakta. İşte, mesajla HES kodu alma yöntemi.

Mesajla HES kodu nasıl alınır? 2022 e-Devlet, SMS ve cep telefonu aracılığıyla HES kodu alma yöntemi...
Mesajla HES kodu nasıl alınır? 2022 e-Devlet, SMS ve cep telefonu aracılığıyla HES kodu alma yöntemi...
GİRİŞ 26.01.2022 12:22 GÜNCELLEME 26.01.2022 12:22

HES kodu nasıl alınır? 2020 yılının Mart ayında Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinden sonra Sağlık Bakanlığı, bu konuda kapsamlı bir çalışma yaparak Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kamuoyuna tanıttı. Google Play Store ile App Store’dan kullanıma sunulan HES uygulaması, kısa sürede milyonlarca yurttaş tarafından indirilirken; uygulamanın salgınla mücadelede hiç azımsanmayacak derecede etkisi oldu. Uygulamanın içerisinde yer alan HES Kodu ise, toplum sağlığını koruyucu niteliktedir. Havalimanı giriş – çıkışlarında; toplu ulaşım araçlarında, AVM’lerde ve okullara girişte HES kodu sorgulanmaktadır.  Peki, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız HES kodu mesaj (SMS) yoluyla alınabilir mi? İşte, mesajla (SMS) HES kodu alma işlemi…

Mesajla (SMS) HES Kodu Nasıl Alınır?

Hayat Eve Sığar uygulamasını yüklemeden de HES kodunu alabilmek mümkün. Telefonunuzla Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği numara koduna mesaj göndererek kısa sürede HES koduna sahip olarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte, mesajla (SMS) HES kodu alabilmek için izlemeniz gereken adımlar:

  • Telefonunuzun mesaj bölümünü açın.

  • Mesaj bölümüne T.C. kimlik numaranız ile seri numaranızı yazın.

  • Bu mesajı, 2023 numara koduna gönderin.

Bu adımları izledikten kısa süre sonra telefonunuza HES kodu linki gönderilecek. Bu linke tıklayarak karekodu çıkarabilir; işlemlerinizi hiçbir aksaklık yaşamadan sürdürebilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Edinilir?

HES kodu almanın mesaj dışında birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Ancak, mesaj yolu da sıklıkla tercih edilen yöntemler arasındadır. HES kodunuzu;

  • E-Devlet üzerinden,

  • Mesaj yoluyla,

  • HES uygulaması aracılığıyla

temin ederek kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni kodunuzu otobüs kartınızla eşleştirebilir, süresini ayarlayabilir veya kalan süreyi takip edebilirsiniz.

E-Devlet’ten HES kodu Nasıl Temin Edilir?

Tıpkı mesaj ve HES uygulaması yoluyla olduğu gibi e-Devlet şifrenizle de HES kodu alabilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-Devlet şifreniz varsa aşağıdaki adımları takip edin;

  • E-Devlet hesabınıza girin.

  • Arama butonuna HES kodu yazın.

  • “HES kodu üretme ve listeleme” seçeneğine tıklayın.

  • Sağ üst köşede yer alan “Yeni HES Kodu” sekmesine basın.

  • “Kimin Adına Kod Üretileceği” bölümünü “Kendi Adıma” şeklinde işaretleyin.

  • Geçerlilik süresini “Süresiz” veya “Süreli” olarak ayarlayın.

Eğer, 18 yaşından küçük çocuğunuz için HES kodu almak istiyorsanız; bir altta yer alan “18 yaşını doldurmamış çocuğum adına” seçeneğini tıklamanız gerekmektedir. Bütün bu adımları takip ettikten sonra e-Devlet üzerinden HES koduna sahip olabileceksiniz.

Hayat Eve Sığar Uygulamasından HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu, E-Devlet ve mesaj (SMS) yoluyla temin edilebileceği gibi Hayat Eve Sığar uygulamasından da alınabilmektedir. Bunun için aşağıdaki maddeleri izleyin:

  • HES uygulamasını açın.

  • Anasayfada yer alan “HES Kodu İşlemleri” bölümüne tıklayın.

  • Alt tarafta yer alan “Yeni Kod Ekle” seçeneğine basın.

  • HES kodunun “Süreli” veya “Süresiz” olup olmayacağını belirleyin.

Bu maddeleri takip ettikten sonra Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodunu temin edebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası