İlk cemre ne zaman düşecek? 2022 cemre düşmesi (Hava, su ve toprak) hadisesi tarihleri

İlkbahar mevsiminin işareti olarak görülen ilk cemre düştü mü? Bilindiği üzere, yılın belirli günlerde havaya, suya ve toprağa cemre düştüğü ve bu sayede havanın; suyun ve toprağın ısındığı görüşü oldukça yaygın. Ortadoğu'da ve Orta Asya'daki toplumların kültürlerinde önemli bir yeri olan bu gelenek, günümüz Türkiye'sinde de varlığını sürdürüyor. İşte, 2022 cemre tarihleri...

İlk cemre ne zaman düşecek? 2022 cemre düşmesi (Hava, su ve toprak) hadisesi tarihleri
İlk cemre ne zaman düşecek? 2022 cemre düşmesi (Hava, su ve toprak) hadisesi tarihleri
GİRİŞ 21.02.2022 13:37 GÜNCELLEME 21.02.2022 13:37

2022 yılına günler kala vatandaş cemre düşmesi hadisesinin ne zaman yaşanacağını araştırmaya başladı. Aslen Arapça bir kelime olan “Cemre” kor anlamını taşımaktadır. Ancak, bu kelimenin farklı dillerde de telaffuzu bulunmaktadır. Sadece Arap coğrafyasında değil, Türk İslam coğrafyasında da yaygın bir inanış olarak devam ettirilmektedir. Bu hadise yaşandıktan sonra ilkbaharın geleceği ve hava sıcaklıklarının artacağı iddia edilir. Peki, cemre nedir ve ne zaman düşer? 2022 yılının cemre takvimi…

Cemre Nedir?

Cemre, aslen Arapça bir kelime olmakla beraber anlamı “kor”dur. Bu hadise yaşandığında, havadaki titrek ışıkların toprağa nüfuz ettiği ve bu yolla sıcaklıkları arttırdığı düşünülür. Üç katmandan oluşan cemre hadisesi, ilk olarak havada; daha sonra suda ve en son toprakta yaşanır. Üç evre arasında 7 gün süre farkı vardır. Ve 21 günün sonunda ilkbahar mevsiminin başlayacağı düşünülür.

Cemre kelimesi Orta Asya’da “İmre” veya “Emire”, Bulgarlarda “Zemre” şeklinde telaffuz edilir. Tasavvuftaki anlamı da, “Temizlenme” ve “yeniden doğuş”tur. Bu hadise için Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Divan Edebiyatı şairleri “Cemreviyye” adını verdikleri kaside türü hazırlamıştır. Bu alandaki eserler, daha çok bahar ve doğa temasını ele almaktadır.

Cemre ne zaman düşecek?

Cemreler Ne Zaman Düşer?

İlk cemre düşmesi olayının Şubat ayında yaşanacağı düşünülmektedir. Titrek ışıkların havada görülmesi, ilk cemrenin simgesidir. Bu tarihten sonra, ışığın 7 gün arayla hava, su ve toprağa nüfuz etmesi beklenir. Sonuç olarak hava sıcaklıkları artar ve ilkbahar mevsiminin etkileri hissedilmeye başlanır.

2022 Yılında Cemre Ne Zaman Düşecek?

2022 yılındaki ilk cemrenin 19-20 Şubat Cumartesi ve Pazar tarihlerinde havaya düştü. 26-27 Şubat’ta suya; Mart ayında da toprağa düşeceği söyleniyor. Mart ayında kutlanılan Nevruz Bayramı da cemre hadisesiyle yakından ilgilidir.

Cemre hadisesi, sadece tarımla uğraşanlar için değil hayvancılık yapan bireyler için de önemli bir takvimdir. Bu tarihte, bir süredir ahırda tutulan hayvanlar otlaklara çıkarılır ve besin giderlerinde azalma yaşanır. Türk tarihinde ve Arap kültüründe kendine yer edinen cemre düşme hadisesi, havaların ısınmaya başlayacağına yönelik bir işarettir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer