Bu bayram sigara söndürüyoruz!
'Sigarasız hayat' temasıyla kutlanacak Gençlik ve Spor Bayramı'na, kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla girildi. Tiryakileri kara kara düşündüren yasaklar, ağır cezalar getiriyor.
Osman AYDOĞAN Nergis DEMİRKAYA'nın haberi
Türkiye'de kapalı mekânların tamamına yakınında bugün başlayan ve tiryakileri kara kara düşündüren sigarasız hayat beraberinde ağır cezaları da getiriyor. Yasağa uymayanlara ceza yağacak. Yasaklar başlarken, 19 Mayıs kutlamalarının ana teması da 'Sigarasız bir dünya' ve 'Doğanın korunması' olacak. 'Havamızı koruyoruz', 'Sigaraya değil yaşama sarıl' fonu önünde öğrenciler, 'Elveda sigara merhaba hayat', 'Bırakmak için istemek yeter' ve 'Hayatı değil, sigarayı söndür' dövizleri ile geçit töreni yapacak.
CEZASI 62 YTL
Bugünden itibaren yasak yerde sigara içen milletvekili de olsa cezadan kurtulamayacak. Yasak yerde sigara içmenin cezası 62 YTL. Yere sigara izmariti ve paketi atanlar da 23 YTL ödeyecek. Bar, disko gibi eğlence yerleriyle lokanta ve kahvehanelerde ise yasak 19 Temmuz 2009'da yani 14 ay sonra başlayacak. Sigara içme yasağı kapalı mekânların yanı sıra, açık havada dahi olsa tüm spor karşılaşmalarında, okulların içlerinin yanı sıra bahçelerinde, açık hava tiyatrosu gibi yerlerde geçerli olacak. Tiryakiler neredeyse konutları dışında hiçbir kapalı alanda sigara içemeyecek. Çadır ve güneşlik gibi yerler de, yasağının uygulanacağı 'kapalı alanlar' tanımı içinde olacak. Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimler ve cezaevlerinde sigara içme alanı oluşturulabilecek. Otellerde ise sigara içenlere tahsis edilen odalar bulunacak.
İZİN VERENE 500 YTL
Kapalı alanlarda sigara içilmesine müsaade edenlerin cezaları ise, içenlerden çok daha ağır olacak. Okul, hastane bahçeleri, spor salonları, stadyumlar, Aspendos gibi açık hava tiyatroları, toplu taşım araçları başta olmak üzere özel sektöre ait yerlerde sigara içilmesine izin verenler önce uyarılacak. Bu uyarılara karşın sigara içilmesine izin veriyorsa 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak.
Tiryakileri birkaç gün 'idare edin'
PSİKİYATRİST Prof. Dr. Arif Verimli, kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan kanun nedeniyle sigara bağımlılarının zor bir döneme gireceğine dikkat çekerek, mekân sahiplerini ve sigara içmeyenleri '19 Mayıs sonrası bir müddet sigara bağımlılarını idare edin. Çünkü nikotin yoksunluğu ciddi bir psikiyatrik sendromdur' diyerek uyardı. Nikotin yoksunluğunun sinirlilik, saldırganlık gibi sonuçlar doğuracağını belirten Verimli, sigara içme isteği üst safhada olan bireyin engellenmesinin, kişinin tepkisine ve şiddet içerikli davranışlara yol açabileceğini ifade etti. Verimli, 'Bunun için nikotin yoksunluğuna alışılana kadar kimseyle tartışılmamalı, bir müddet karşılıklı uzlaşı sağlanmalıdır' dedi.
Yasağa ezici destek
Synovate tarafından 15 Şubat-1 Mart 2008 tarihleri arasında 1331 vatandaş arasında yapılan ankette, kapalı alanlarda sigara yasağına destek çıktı..
Kapalı alanlarda sigara yasağını destekleyenlerin oranı
Sigara kullananların yüzde 63'ü uygulanmaya başlanan mevzuatı destekliyor.
Yasağı 'kuvvetle destekleyen lerin' oranı ise yüzde 75.
Türkiye'de son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 arttı. Erişkinlerin yüzde 33.4'ü sigara kullanıyor.
Dünyada 3 erişkinden biri, toplam 1.2 milyarlık bir nüfus sigara kullanıyor.
Pasif içiciliğin ciddi sağlık tehlikesi oluşturduğunu düşünenlerin oranı.
Türkiye'de ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağlı sebeplerden kaynaklanıyor.
2020 yılında 10 milyon kişi sigaradan ölecek. Halen yılda 5 milyon kişi sigaraya kurban gidiyor.
Etkin önlem alınmazsa bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigaradan öleceği tahmin ediliyor.
-
türk genci 18 yıl önce Şikayet EtOylar yüzde 10 düşer. Günlük sıkıntılardan bunalmış halkımızın sırtına bir sıkıntı daha yüklediler.Sigara içenler yine sigara içecekler her yerde,yasanın etkisi ise insanları tedirgin edecek olmasıdır.Acaba biri bişey diyecek mi gibisinden...Beğen